Stefan Nilsson
Stefan Nilsson - Foto: Foto Fredrik Hjerling / Foto Fredrik Hjerling

Stefan Nilsson (MP): "Alliansen gör barn hemlösa"

"Den akuta hemlösheten har ökat med 24 procent de senaste två åren, och det är helt oacceptabelt", skriver Stefan Nilsson, Miljöpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Stefan Nilsson (MP) är gruppledare i Stockholms kommunfullmäktige. 

Soppkök Stockholm konstaterar i sin debattartikel att hemlösheten i Stockholmligger på en konstant hög nivå. Under de senaste åtta åren, när Alliansen harstyrt Stockholm, har det totala antalet hemlösa legat stadigt på omkring 3 000personer. Under de två senaste åren har den akuta hemlösheten, det vill sägauteliggare, akutboende, härbärgen, ökat med 24 procent till nästan 500 personer.Det är naturligtvis inte acceptabelt med en hemlöshet på den höga nivån.

Personer i hemlöshet har olika bakgrund; det finns ingentypisk hemlös, inga egenskaper som gör en person lämplig för hemlöshet. 

Miljöpartietvill införa en rätt till en fast bostad och ta bort de hinder som håller kvarmänniskor i hemlöshet. Det ineffektiva systemet med boendetrappor ska ersättasmed metoden Bostad först och individuellt utformade stöd- och vårdinsatser skages till dem som behöver.

Många människor kommer aldrig in på bostadsmarknaden, föratt de har betalningsanmärkningar, skulder, låga inkomster eller någon gång blivitvräkta. 

Vi föreslår att de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm skasänka kraven på hyresgästerna, så att fler människor kan skriva kontrakt.Dessutom vill vi ge SHIS Bostäder, som är stadens bostadssociala stiftelse, ettnytt uppdrag: att förmedla förstahandskontrakt där kraven på hyresgästen ärlägre än hos andra hyresvärdar. De tre allmännyttiga bostadsbolagen skaöverlåta minst 300 lägenheter per år, utspridda över staden, till SHISBostäder.

För att lyckas minska hemlösheten kraftigt behövs också ettkraftigt bostadsbyggande, i synnerhet av kommunala hyresrätter. Alliansen harsedan 2007 sålt 30 000 sådana hyresrätter i Stockholm, samtidigt som staden harvuxit kraftigt. Det har lett till köer på många år för att få möjlighet attskriva kontrakt på en lägenhet. Miljöpartiet kommer att satsa stort påbyggandet av kommunala hyresrätter under kommande år, särskilt små och billigalägenheter.

Vi vill också satsa betydligt mer på det arbetet med attförebygga vräkningar, med team i varje stadsdel som snabbt agerar när någonriskerar att bli vräkt. 

Och extra viktigt är att inga barn tvingas uppleva envräkning - det är helt oacceptabelt att barn fortfarande blir hemlösa. Tvåviktiga delar av arbetet med att förebygga vräkningar är också att anställafler budget- och skuldrådgivare och att bygga ut verksamheten med personligaombud, som kan hjälpa till i kontakter med myndigheter och hyresvärdar.

Det behövs en kraftsamling och en ny inriktning på politikenom vi på allvar ska kunna minska hemlösheten.

Stefan Nilsson (MP)
Gruppledare, Stockholms kommunfullmäktige

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Leder Alliansens politik till ökad hemlöshet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.