Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven: "I dag avgör du Sveriges framtid"

"Vi kommer att förändra Sverige. Och vi vill ha dig på vår sida. Vi kan skapa ett samhälle som håller ihop", skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag vill skriva till dig som är ung, och som ska avgöra Sveriges framtid i dag.

Jag hoppas du är stolt över det land du lever i. Det ska du vara. Sveriges stolthet har varit just att vi har gett varandra lika möjligheter i livet. I USA har man skrutit om att där kan alla lyckas, men det är vi som har jobbat hårt för att göra drömmen till verklighet. Det har skett genom saker som i dag kan ses som självklara: fri utbildning, studiestöd och en gemensam välfärd. Vi har hållit ihop.

Men nu håller något i Sverige på att gå sönder.

Tänk på dina klasskamrater när ni började första klass. Var åttonde av dem klarade sig inte ens förbi nian med fullständiga betyg, enligt statistiken. Ännu fler fick problem med en gymnasieskola som inte fungerade. Fler och fler fastnar sedan i arbetslöshet och hopplöshet, och virrar runt i en labyrint av CV-coacher och Fas 3-anordnare. Allt som lovats tidigare generationer – en gedigen utbildning, möjlighet till jobb och bostad – förvägras allt oftare er.

Sverige håller på att bli ett privilegiesamhälle igen, där det som avgör om du klarar dig bra bara är hur mycket du hade från början.

Regeringen har satsat 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan. De har skurit ned på antalet högskoleplatser under de senaste åren, och placerar unga arbetslösa i Fas 3, trots att de lovat att så inte ska ske. De satsar på utslagning – på utförsäkringar, privatiseringar och nedskärningar i välfärden. Det minskar dina chanser att lyckas i livet.

Men samhället går att förändra. Utvecklingen går att vända. Klart det går! Så sent som i våras stoppade många av er regeringens sänkning av studiestödet. Bara genom att göra er röst hörd fick ni dem att fega ur, och stoppade att Sveriges studenter skulle betala för deras skattesänkningar.

Nu kan ni göra er röst hörd igen! I dag kan ni rösta för en ny, socialdemokratiskt ledd regering, som håller ihop Sverige. Som satsar på skolan i stället för att sänka skatten. Som ger alla unga arbetslösa utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar – i stället för att placera dem i Fas 3. Som bygger bostäder och skapar högskoleplatser i stället för att sälja ut välfärd. Som attackerar sexism och rasism i stället för sjuka och arbetslösa.

Vi kommer att förändra Sverige. Och vi vill ha dig på vår sida. Vi kan skapa ett samhälle som håller ihop. Ett land som är bättre än alla andra på att göra det möjligt att förverkliga ditt livs drömmar. Ett land som jag vet att du kommer vara stolt över, när du en gång lämnar över det till dina barn. Det tror jag på, och det står jag för. Och det vill jag börja göra verkligt på måndag morgon.

Stefan Löfven,
Socialdemokraternas partiledare

Vill du byta regering?

Mer:

"Tomma ord och högerlöften bekämpar inte arbetslösheten"