- Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Stefan Löfven: "I dag avgör du Sveriges framtid"

"Vi kommer att förändra Sverige. Och vi vill ha dig på vår sida. Vi kan skapa ett samhälle som håller ihop", skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag vill skriva till dig som är ung, och som ska avgöra Sveriges framtid i dag.

Jag hoppas du är stolt över det land du lever i. Det ska du vara. Sveriges stolthet har varit just att vi har gett varandra lika möjligheter i livet. I USA har man skrutit om att där kan alla lyckas, men det är vi som har jobbat hårt för att göra drömmen till verklighet. Det har skett genom saker som i dag kan ses som självklara: fri utbildning, studiestöd och en gemensam välfärd. Vi har hållit ihop.

Men nu håller något i Sverige på att gå sönder.

Tänk på dina klasskamrater när ni började första klass. Var åttonde av dem klarade sig inte ens förbi nian med fullständiga betyg, enligt statistiken. Ännu fler fick problem med en gymnasieskola som inte fungerade. Fler och fler fastnar sedan i arbetslöshet och hopplöshet, och virrar runt i en labyrint av CV-coacher och Fas 3-anordnare. Allt som lovats tidigare generationer – en gedigen utbildning, möjlighet till jobb och bostad – förvägras allt oftare er.

Sverige håller på att bli ett privilegiesamhälle igen, där det som avgör om du klarar dig bra bara är hur mycket du hade från början.

Regeringen har satsat 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan. De har skurit ned på antalet högskoleplatser under de senaste åren, och placerar unga arbetslösa i Fas 3, trots att de lovat att så inte ska ske. De satsar på utslagning – på utförsäkringar, privatiseringar och nedskärningar i välfärden. Det minskar dina chanser att lyckas i livet.

Men samhället går att förändra. Utvecklingen går att vända. Klart det går! Så sent som i våras stoppade många av er regeringens sänkning av studiestödet. Bara genom att göra er röst hörd fick ni dem att fega ur, och stoppade att Sveriges studenter skulle betala för deras skattesänkningar.

Nu kan ni göra er röst hörd igen! I dag kan ni rösta för en ny, socialdemokratiskt ledd regering, som håller ihop Sverige. Som satsar på skolan i stället för att sänka skatten. Som ger alla unga arbetslösa utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar – i stället för att placera dem i Fas 3. Som bygger bostäder och skapar högskoleplatser i stället för att sälja ut välfärd. Som attackerar sexism och rasism i stället för sjuka och arbetslösa.

Vi kommer att förändra Sverige. Och vi vill ha dig på vår sida. Vi kan skapa ett samhälle som håller ihop. Ett land som är bättre än alla andra på att göra det möjligt att förverkliga ditt livs drömmar. Ett land som jag vet att du kommer vara stolt över, när du en gång lämnar över det till dina barn. Det tror jag på, och det står jag för. Och det vill jag börja göra verkligt på måndag morgon.

Stefan Löfven,
Socialdemokraternas partiledare

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du byta regering?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.