Carolina Farraj
Carolina Farraj - Foto: Privat

Carolina Farraj: "Den antirasistiska kampen måste fortsätta!"

"Aftonbladet vill få mig att tro att jag vaknade till ett Sverige med 87 procent antirasister. Det är tyvärr inte sant!", skriver Carolina Farraj.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Carolina Farraj är skribent och debattör.

Följ henne på Twitter: @Carolinafarraj 

I dag vaknade jag till ett Sverige där 13 procent av väljarna lagt sin röst på Sverigedemokraterna, ett parti vars företrädare gång på gång beskrivit människor med min tro och min klädsel som icke önskvärda i Sverige. 13% av rösterna gick till det parti som i flera år demonterat den minoritetsgrupp jag tillhör och fört rena hatkampanjer emot min religion. Kort sagt, jag vaknade upp till ett Sverige där 13 procent av väljarna valt att lägga sin röst på ett rasistiskt parti. 

Men Aftonbladet vill vända på de hela, de vill få mig att tro att jag vaknade till ett Sverige med 87 procent antirasister. Ett Sverige där 87 procent av väljarna röstat för mångfald, medmänsklighet, antirasism och öppenhet. Ett Sverige där 87 procent av alla väljare värnar om min rätt att vara i det här landet, precis som jag är.
Det är tyvärr inte sant!

Att försöka måla upp en bild av att all rasism i Sverige ryms inom partiet Sverigedemokraterna är att förminska de problem som jag möter i mitt vardagliga liv. Det känns faktiskt både hånfullt och förljuget, även om jag vet att det inte är Aftonbladets avsikt att varken håna eller ljuga. 
Men i all sin välmening driver just nu Aftonbladet en kampanj som inte gör någonting annat än att lägga en dimma (förvisso en väldigt vacker och behaglig dimma men ändå en dimma) över det problem som vi har brottas med i Sverige i dag.

Den antirasistiska kampen måste fortsätta, den får varken stanna upp i förfäran eller luta sig tillbaka med “87 %” vi måste våga se vad det är vi kämpar emot. 

Det här är en kampanj utformad av väldigt privilegierade människor, det märks tydligt. Och kanske är det också en kampanj utformad för privilegierade människor som i dag ska få vaggas in i en dröm de aldrig kommer tvingas vakna ifrån eftersom de tillhör Sveriges många snäva normer? Det är orättvist, för inuti den där dimman finns det människor som behöver blir sedda och det finns samhällsproblem ni inte har rätt att blunda för. 

För om det är människor som mig ni vill trösta så kan ni inte göra det med en kampanj som beskriver en dröm långt ifrån våran verklighet. Jag är inte dum, jag tröstas inte av lögner. Jag tröstas av att ni visar mig att ni ser det jag ser, att det som sårar mig också sårar er. Jag tröstas när ni säger att ni står vid min sida och kämpar emot rasismen oavsett hur många procent vi har emot oss. 

Carolina Farraj, skribent och debattör

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.