Onsdag 28 Sep
Stockholm

Josef Fransson (SD): "Därför gör Miljöpartiet ett katastrofval"

Josef Fransson
Josef Fransson. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Ska man bli ett stort parti så räcker det inte med att vinna de hippa storstadsmänniskornas gunst", skriver Josef Fransson från Sverigedemokraterna.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Josef Fransson på Twitter: @JosefFranssonSD 

Att Sverigedemokraterna skulle bli större än Miljöpartiet, det var väntat från min sida, men att MP skulle stanna så lågt som 6,8 procent och som det ser ut nu tappa ett mandat i riksdagen överraskade även mig. I opinionsmätningarna före valet har det ju snarare sett ut som om att de skulle kunna nå ett valresultatet kring 10 procent, men detta visade sig vara ett luftslott, precis som vissa frågor Miljöpartiet lagt heder och prestige i. 

Återigen har det med all tydlighet visats att partier som är "hippa" bland medieeliten överskattas och att Sverigedemokraterna, som ogillas av eliten, underskattas när man frågar folk vad de tänker rösta på. Detta tror jag dock inte är hela sanningen med MP:s oväntat dåliga resultat.

När Gustav Fridolin, som normalt är en duktig kommunikatör, medverkade i SVT:s utfrågning blev det ett rejält magplask. Miljöpartiet brukar slippa kritiska frågor, så när de väl kom framstod Fridolin och MP som ett tämligen svarslöst alternativ. Detta kan ha påverkat resultatet. Vidare så har Miljöpartiet fortsatt att försöka exploatera klimatfrågan som för väljarna blir allt mindre intressant efter att den påstådda apokalyptiska uppvärmningen tycks ha avstannat. 

Få av Sveriges medborgare är förvisso informerade om att det inte skett någon fortsatt uppvärmning sedan slutet av 90-talet, men likväl tror jag att det påverkar valrörelsen, och klimatfrågan har inte fått någon större plats i debatten. 

MP är också ett utpräglat storstadsparti som inte har särskilt mycket att erbjuda landsbygdens väljare och just detta återspeglas tydligt i valresultatet. På landsbygden står man långt ifrån Miljöpartiets problemformuleringar och förslag om kollektivtrafik, nedlagda flygplatser, ökad mängd rovdjur och högre bränsleskatt. På landsbygden har man helt enkelt helt andra problem och där har MP inga trovärdiga lösningar. 

Ska man bli ett stort parti så räcker det inte med att vinna de hippa storstadsmänniskornas gunst. 

Josef Fransson (SD),
Talesman i klimat- och energifrågor

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.