Josef Fransson
Josef Fransson - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Josef Fransson (SD): "Därför gör Miljöpartiet ett katastrofval"

"Ska man bli ett stort parti så räcker det inte med att vinna de hippa storstadsmänniskornas gunst", skriver Josef Fransson från Sverigedemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Josef Fransson på Twitter: @JosefFranssonSD 

Att Sverigedemokraterna skulle bli större än Miljöpartiet, det var väntat från min sida, men att MP skulle stanna så lågt som 6,8 procent och som det ser ut nu tappa ett mandat i riksdagen överraskade även mig. I opinionsmätningarna före valet har det ju snarare sett ut som om att de skulle kunna nå ett valresultatet kring 10 procent, men detta visade sig vara ett luftslott, precis som vissa frågor Miljöpartiet lagt heder och prestige i. 

Återigen har det med all tydlighet visats att partier som är "hippa" bland medieeliten överskattas och att Sverigedemokraterna, som ogillas av eliten, underskattas när man frågar folk vad de tänker rösta på. Detta tror jag dock inte är hela sanningen med MP:s oväntat dåliga resultat.

När Gustav Fridolin, som normalt är en duktig kommunikatör, medverkade i SVT:s utfrågning blev det ett rejält magplask. Miljöpartiet brukar slippa kritiska frågor, så när de väl kom framstod Fridolin och MP som ett tämligen svarslöst alternativ. Detta kan ha påverkat resultatet. Vidare så har Miljöpartiet fortsatt att försöka exploatera klimatfrågan som för väljarna blir allt mindre intressant efter att den påstådda apokalyptiska uppvärmningen tycks ha avstannat. 

Få av Sveriges medborgare är förvisso informerade om att det inte skett någon fortsatt uppvärmning sedan slutet av 90-talet, men likväl tror jag att det påverkar valrörelsen, och klimatfrågan har inte fått någon större plats i debatten. 

MP är också ett utpräglat storstadsparti som inte har särskilt mycket att erbjuda landsbygdens väljare och just detta återspeglas tydligt i valresultatet. På landsbygden står man långt ifrån Miljöpartiets problemformuleringar och förslag om kollektivtrafik, nedlagda flygplatser, ökad mängd rovdjur och högre bränsleskatt. På landsbygden har man helt enkelt helt andra problem och där har MP inga trovärdiga lösningar. 

Ska man bli ett stort parti så räcker det inte med att vinna de hippa storstadsmänniskornas gunst. 

Josef Fransson (SD),
Talesman i klimat- och energifrågor

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.