- Foto: TT

Ung Vänster: "Vi kräver Farväl Förbifarten och Hej Kollektivtrafiken"

"Vi och Miljöpartiet var helt överens om Förbifart Stockholm innan valdagen, men nu vid förhandlingsbordet har MP sålt ut sina gröna löften för några ministerposter", skriver Ung Vänster.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En av de hetaste frågorna i den här valrörelsen i Stockholmsregionen har varit Förbifart Stockholm. Det stora 50 miljarder dyra motorvägsprojektet som vill bryta trenden av sjunkande bilåkande i Stockholmsregionen.

Problemet med bygget är att det kostar enormt mycket pengar för något som är skadligt för miljön och fortsätter bygga en hel region efter bilen i stället för kollektivtrafik. Det får med sig konsekvenser som bland annat dyrare SL-kort för alla oss som behöver ta oss runt för att åka till skolan, jobbet eller kompisarna. Själva bullret av den ökade biltrafiken kommer miljonprogramsområden få ta - trafiken dras i tunnel där mest höginkomsttagare bor och ovanpå jord i miljonprogrammen. Ett annat problem är också att det gör oss ännu mer beroende av bensinpriset i framtiden genom att planera för att människor ska köra mer bil. Vi och Miljöpartiet var helt överens om allt det innan valdagen. Men nu vid förhandlingsbordet har MP sålt ut sina gröna löften för några ministerposter.

Det är tragiskt att man väljer att lägga enorma summor på förbifarten i stället för att lägga det på att bygga ut tunnelbanelinjer och bättre pendeltågstrafik. 

Det är även smartare att bygga kollektivtrafik om man vill bygga nya bostadsområden som vi verkligen behöver för att bygga bort bostadsbristen. Det skulle kunna förbättra livet för betydligt fler än nya vägprojekt som var utdömda som omoderna redan på 70-talet. Man kan även på så sätt få mycket mer för pengarna man ska hålla i huvudet att hela det nuvarande tunnelbanesystemet kostat 50 miljarder att bygga. Det är bättre på alla sätt att bygga för flertalet i stället för fåtalet.

Vi måste även få till en kollektivtrafik som fler människor kan använda och se till att det alltid lönar sig att ta bussen, tåget eller tunnelbanan i stället för bilen. Därför vill vi införa nolltaxa inom kollektivtrafiken. Alla som tjänar under 40.000 kr i månaden skulle tjäna på det redan i sin plånbok och resten skulle få ett bättre klimat på köpet. Det är även en jämställdhetsfråga eftersom de flesta som åker kollektivt är kvinnor.

Våra löften är på allvar och vi tänker inte acceptera dåliga förslag oavsett vilka det är som styr när politiken ändå blir detsamma. När människor i Sverige för några veckor sen gick och röstade bort Reinfeldt, röstade de på en annan politik. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har uppenbarligen inte förstått det och vill fortsätta i samma gamla spår och nya motorvägar. De vill servera samma gamla köttfärs, som hade utgångsdatum 14:e september med en ny etikett. Det är inte okej vid kyldisken på Ica och inte heller inom politiken. Vi kräver Bye Bye Förbifarten och Hej Hej Kollektivtrafiken, för att endast det finaste är bra nog för folket.

Rafael Czeszejko,
Maja Johnsson,
Ung Vänster Storstockholm

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är förbifart stockholm slöseri med pengar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.