Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KDU: "Gör det tillåtet att bygga mindre lägenheter"

- 07/10/2014, 11:39 -
Miriam Lilja, Kristdemokratiska Studentförbundet

Miriam Lilja, Kristdemokratiska Studentförbundet

Privat

"För att minska bostadsbristen föreslår vi att det ska vara tillåtet att bygga till ytan ännu mindre lägenheter än vad som i dag är tillåtet", skriver Miriam Lilja, KDU Göteborg.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bostadsbristen i Sverige är ett överväldigande problem med potential att orsaka stort utanförskap och segregation i landet. Detta är en konsekvens av långtgående sönderreglering av bostadsmarknaden och en politik som stått lamslagen och handlingsförlamad, för feg för att våga genomföra nödvändiga reformer.

Vi befinner oss i en situation där ungdomar inte kan flytta hemifrån, där personer inte kan flytta till en annan stad för att studera eller arbeta och där invandrare och asylsökande hindras i integrationsprocessen, på grund av att det inte finns tillräckligt med bostäder. Det är dags att börja ta bostadsbristen på allvar och att ta de obekväma men långsiktiga besluten. Under alliansregeringens tid vid makten bereddes många reformer som vi tror kommer kunna ha stor nytta, men vi måste gå ännu längre i våra satsningar för framtiden. Det måste byggas mer och det måste byggas snabbt.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet vet att det måste vara lönsamt att bygga hyresrätter, annars kommer aldrig någon att investera i branschen i den utsträckning som behövs. Vänsterns naiva tro att vinster inte spelar någon roll är helt enkelt inte realistisk. 

Vinster är ett absolut avgörande incitament för investeringar. Det behövs därför regelförenkling och snabbare processer i alla stadier av byggandet. Det ska inte behöva kosta förmögenheter för investerare att förvalta kapital, innan spaden ens sätts i backen. Hyresvärden måste dessutom kunna ta ut en skälig hyra för bostaden. Allt för att investerare ska kunna få utdelning på sina insatser inom en rimlig framtid. För att allt detta ska kunna vara möjligt behövs en normsanpassning och mildare krav på bostäderna. Byggreglerna i dag är alltför stelbenta och de leder till alltför höga kostnader och därmed höga hyror. 

För att ytterligare sätta fart på bostadsbyggandet tycker vi unga Kristdemokrater marknadshyror ska införas. Först när hyrorna släpps fria kommer vi att se lägenhetsutbudet öka för att möta efterfrågan och hyrorna stabiliseras på en naturligt rimlig nivå. Detta skulle dessutom göra det möjligt för människor som av olika anledningar inte kunnat stå i bostadskö det senaste decenniet, till exempel ungdomar och invandrare, att hyra en central lägenhet. Därmed motverkas den växande segregationen.

Vi unga Kristdemokrater föreslår även att det ska vara tillåtet att bygga till ytan ännu mindre lägenheter än vad som i dag är tillåtet. Nybyggda studentettor hamnar i dag på mellan 24 och 26 kvadratmeter för att uppfylla Boverkets alla krav. Vi tror dock att många ungdomar, ensamstående och studenter i behov av egen bostad gärna kan tänka sig att flytta in i en mindre lägenhet, på knappt 20 kvadratmeter eller mindre. Alternativet som erbjuds i dag, det vill säga ingen lägenhet alls, är inte precis bättre. 

Från vänstern larmas det ibland om att reformer som denna kommer att leda till ökade klasskillnader, när boendestandarden för människor börjar att variera allt mer. Men sanningen är att den segregation som uppstår genom att människor inte alls har någonstans att bo, är långt mycket värre. Vänstern borde välkomna vårt förslag.

Vi unga Kristdemokrater tycker att man måste börja tänka på kvantitet när det kommer till att bygga bort bostadsbristen. Vi måste släppa taget om drömmen att alla ska kunna bo i de allra finaste våningarna. Alla som flyttar till nybyggen varken önskar eller behöver bo i arkitektritade lyxlägenheter. Många vill bara ha någonstans att bo. Att ha en bostad är långt mycket bättre än att inte ha en bostad. Att bo enkelt är bättre än att inte ha någonstans att bo alls. Det är genom att börja bygga lägenheter, många lägenheter, som vi kan bekämpa det utanförskap som orsakas av bostadsbristen.

Miriam Lilja, KDU Göteborg                                  

Ska det vara tillåtet att bygga mini-lägenheter?