Måndag 17 Jan
Stockholm

"Sverige är modernt, och det finns inget omodernare än rasism"

Sara Wigsén
Sara Wigsén. Foto: Privat

Sara Wigsén: "Det är enkelt att tycka till när man själva inte tillhör den utsatta gruppen. Brist på empati? Ja, kanske. Men framförallt är det ett väldigt omodernt beteende".

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Sara Wigsén är 21 år gammal och halvsvensk/halvgrek. Hon studerar journalistik och multimedia på Södertörns högskola.

SVT har nu fattat beslutet att ta bort de rasistiska inslagen från Pippi-filmerna. Pippi sändes första gången 1969 i SVT och mycket har hänt sedan dess. ”Äntligen” tänker de flesta då en sådan liten justering kan betyda så mycket för en persons känsla av inkludering och självförtroende. Men så tänker inte alla. ”Vips” säger det och plötsligt är Pippi-filmerna det viktigaste som någonsin skapats. ”Sluta vara så lättkränkta, det är faktiskt en del av den svenska historian” säger de utan att inse att det faktiskt inte alls är så.

Jag har alltid vetat att det är fel att använda sig av N-ordet. Mina föräldrar blev jätteförbannade när jag gjorde det. Men jag har alltid haft vänner som har använt det. Pippi normaliserade begreppet, och om man inte hade föräldrar som sade ifrån – hur skulle man då veta som barn att det var fel?

Aftonbladet skriver att Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT, säger i en intervju att hon gissade på att det skulle bli både ris och ros bland reaktionerna, ”så som det brukar bli i samband med förändringar”.

Är det egentligen det som är problemet då – att man är rädd för förändringar? Jag vill tro det. Dessa personer som har svårare att acceptera förändring är ofta de som själva inte är utsatta. Dessa personer vill aldrig, aldrig någonsin stöta på en förändring i deras å så viktiga vardag. För självklart är den och deras nostalgitripper i Pippi-filmerna betydligt mer viktig än att en annan människa ska bemötas med respekt. 

Samhället utvecklas. Detsamma gäller svenska barnfilmer. De flesta förstår det och har inte heller några problem med att sätta sig själva åt sidan för en stund genom att visa respekt för våra medmänniskor.

”Är det offrets ansvar att sluta vara kränkt eller ditt ansvar att sluta kränka?”, läste jag någonstans. Det är enkelt att tycka till när man själva inte tillhör den utsatta gruppen. Brist på empati? Ja, kanske. Men framförallt är det ett väldigt omodernt beteende. Hur kan man vara så självisk att man inte vill dela med sig av sina vithetsprivilegier för att gynna en annan människas plats i samhället? Vissa delar av samhället utvecklas så snabbt medan andra står helt still. Vi kan skicka människor till månen men vi kan inte förstå att vi, hör och häpna, alla är av lika värde – trots bakgrund.

Vi kan direkt notera att en partiledare får sympati för sin utbrändhet, med all rätt. Men vart finns all sympati för de som dagligen möts av kränkningar? Vart finns all sympati för de som dagligen mår psykiskt dåligt?

Aftonbladet skriver i en artikel att 81 procent av deras läsare tycker det är fel att klippa bort scenerna ur Pippi. I debatten på Twitter säger även de flesta att det kan leda till att ännu fler kommer rösta på Sverigedemokraterna. Sverige är ett modernt land som ska utvecklas i samma takt som samhället. Det som var okej när våra föräldrar var unga är inte okej i dag. Och det kan man inte på något sätt gå runt eller prata bort. Så är det.

Sara Wigsén

Håller du med Sara?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela