Det är inte tjejen på bilden som har skrivit debattartikeln.
Det är inte tjejen på bilden som har skrivit debattartikeln. - Foto: TT-montage

Missbrukaren Saga: "Spice krossade mig"

Saga:"Låt dig inte luras in i spiceträsket som jag gjorde. Det kanske är lagligt, men spice är en farlig drog med långtgående konsekvenser för brukaren."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om spice

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider som sägs ge ett väldigt starkt, cannabisliknande rus. Flera av de aktiva ingredienserna narkotikaklassades i Sverige den 15 september 2009.

Närjag var 13 år startade min karriär som en problematisk konsument avnarkotika. De flesta skulle kalla mig för missbrukare ellernarkoman, och jag hymlar inte med att det är det att jag är.

Runt2010 kom vändningen för mig. Jag fick möjligheten att börja i detmetadon/subutex-program som jag än i dag är med i. Detta med totaldrogfrihet och bara metadon fungerade bra i ett par år, innan jaggjorde ett avancerat medicinbyte som inte fungerade. Då började jagsakna cannabis. Jag hade vid det laget rökt cannabis så gott somdagligen i över halva mitt liv, främst som självmedicinering motmina sömnproblem och min ångest. Men nu när jag lämnade urinprovkunde jag inte röka cannabis. Det var då jag började se spice somett alternativ. Spice skulle likna cannabis och dessutom inte synaspå urinprov, så det lät som den ultimata drogen för mig.

Ibörjan köpte jag spice på gatan men inom någon månad sökte jagmig till de svenska sidor som säljer spice-pulver. Jag beställdehem ett par gram som jag sedan blandade ut med tobak via aceton, ochdetta rökte både jag och mina vänner. Jag insåg att det fanns enmarknad för drogen så jag tog hem fler och fler beställningar, isnitt tre leveranser per vecka, och började sälja av spicet. Detfungerade bra till en början, men efter ett tag kom toleransen ochabstinensen som ett brev på posten. Jag ökade på pulvret ochminskade tobaken vilket gjorde att spiceblandningarna (batcharna)blev allt starkare. När mina vänner var hos mig för att handlaeller röka slutade det oftast med att de låg utslagna i soffanefter att ha rökt medan jag själv satt klarvaken och uttråkad.

LÄS ÄVEN: Jens Waldmann: "Spice är inte samma sak som cannabis – Spice dödar dig" 

Påmin födelsedag i år fick jag uppleva den första spiceöverdosenhemma hos mig. Jag hade en stark blandning och min kompis som intehade någon form av tolerans rökte ett bloss. Han började krampakraftigt, spydde rakt ut och var totalt desorienterad. Händelsenskrämde mig inte så mycket men det fick mig att tänka över mittspicemissbruk, som vid det här laget bestod av en ond cirkel; vakna,röka och sova var allting jag gjorde. Hemmet förföll, jag förfölloch min psykiska hälsa blev allt sämre.

Underett halvår hämtade jag ut över fyrtio paket, vilket tillsammansblir flera kilo spice. Jag insåg att jag rökt det mesta själv ochbestämde mig för att sluta. Efter bara en natt utan drogen var jagriktigt abstinent. Jag badade i svett, spydde och började fåsjälvmordstankar. Det var som en mildare form av heroinavtändning,och liknade inget jag någonsin upplevt på cannabis. Till slut valdejag att ta ett återfall på cannabis för att kunna dämpaabstinensen från spicet de första dagarna. Det fungerade men jagvar så rädd för att bli påkommen på min mottagning - och förden vidriga avtändningen - att jag valde att ändå fortsätta rökaspice.

Ochdet är här vi har ett stort problem; ungdomar som röker cannabisoch uppmärksammas av socialtjänsten så att de måste lämnaurinprov, är snabba med att se sig om efter alternativ att användaunder tiden de lämnar urinproven. Spice och andra lagliga alternativ är då såklart den enklaste vägen. För mig fungerade det alldeles utmärkt. Jag var helt fri från missbruk i myndigheternas ögon, men hade ett tungt spiceberoende vid sidan om. Detta märktes inte på urinproven, trots att jag alltid rökte direkt innan jag åkte hemifrån, för att slippa få abstinens på vägen hem. 

Spice sägs vara en "syntetisk form av cannabis", men det liknar inte cannabis på någotsätt. Jag självmedicinerade med cannabis mot ångest ochsömnproblem, medan spice istället orsakar och förvärrar bådadessa tillstånd. Cannabis och spice är kanske kemiskt lika, menderas effekter är som natt och dag.

Spicehar krossat mitt psyke, och har i sina värsta stunder varit näraatt ta mitt liv. Det sorgliga är att jag började med den härfarliga drogen för att den mycket säkrare och effektivarecannabisen är olaglig. De spicepulver som jag började med är i dagnarkotikaklassade, men tillverkarna ligger såklart många steg förelagstiftarna och nya droger kommer hela tiden. Vad vi måste minnasär att dessa inte är mindre farliga än den ”klassiskanarkotikan”. Snarare tvärtom.

Låtdig inte luras in i spiceträsket som jag gjorde. Det kanske ärlagligt, men spice är en farlig drog med långtgående konsekvenserför brukaren. Framförallt är det inget alternativ för dig som aven eller annan anledning vill sluta röka cannabis. De är inte lika,och det enda som händer är att du fastnar i ett starkt beroende.

Föratt få ett slut på detta så skulle jag vilja se enavkriminalisering för eget bruk av narkotika. Om brukare slipperoroa sig över att bli av med körkortet eller bli avstängd frånjobb eller skola så skulle de flesta aldrig börja med spice. En avde personerna är jag.

Saga,
Före detta missbrukare, men helt ren sedan 3 månader tillbaka

--

Saga heter egentligen någonting annat, men av förståeliga skäl har hon bett om att få vara anonym. 

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Görs det för lite för att stoppa spice?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.