Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Därför bör vi svenskar också följa det som händer i Ferguson"

- 28/11/2014, 08:12

Ap/TT

Yasmin Dinar: "Det som händer just nu i Amerika är inte ett missbruk utan ett testamente till den vita maktens fortsatta befogenhet över icke-vita."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Öppen polisbrutalitet i Sverige existerar, men inte i samma utsträckning som i Amerika. Polisbrutaliteten vi upplever är tyst bevakning och förföljelse, so till exempel kartläggningen av romer. Fattiga hemlösa individer ombes att lämna gator så att den svenska populationen kan fortsätta i sin ignorans. Civila antirasister trampas ner av hästar medan de knivbärande angriparna skyddas bakom kravallsköldar. Samtidigt drar den svenska befolkningen efter andan när polisen som sköt Michael Brown släpps fri.

Polissystemet i Amerika har länge varit bristfälligt och riktats mot svarta amerikaner. “Stop-and-frisk” är ett fenomen som har gett den amerikanska polisen rätten att stoppa en individ på grunden att de ser misstänksamma ut. Det är även samma argument som använts flera gånger i polisens svaromål. Fergusons invånare har nu i flera månader protesterat mot polisens missbruk av systemet.

Det folk missar är att systemet funkar perfekt i enlighet med de ideologier som dess skapare ligger bakom. Vore systemet förenligt med mänskliga rättigheter och bibehållen säkerhet, det vi gillar att tro att polisen är till för, skulle det varit nästintill omöjligt för polisen att skjuta svarta amerikaner med mindre konsekvenser. 

Polisens jobb är att se till att samhället funkar i överensstämmelse med de ideologier som styr politiken, kulturen, och makten i ett land. Det som händer just nu i Amerika är inte ett missbruk utan ett testamente till den vita maktens fortsatta befogenhet över icke-vita.

Rötterna till de flesta politiska system går tillbaka till en tid då kvinnor sågs som objekt, svarta inte hade rättigheter, och vi inte hade samma medvetenhet om världen runt omkring oss. Det var en tid då kungadömen var lagligt berättigade och kungar hade makten. Vi utvecklade ett nytt system som tog in vita män i samtalet om samhällsbeslut och skapade ett politiskt system runt de behov som presenterades. I det systemet inkluderades varken feminism eller antirasism, utan de aspekterna fick passa in i de skrevor som tillät dem. Det är nu dags för ett system som välkomnar individen in i diskussionen om samhället.

Den 25:e november är en dag att rannsaka det politiska system vi också har här i Sverige. Den 25:e november sörjer vi för de själar som fallit offer för det orättvisa polissystem i Amerika. Men först och främst, den 25 november, sörjer vi Michael Brown och att en mördares har fått gå fri.

#BlackLivesMatter

Yasmin Dinar

Är händelserna i ferguson viktiga även för svenskar?