Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vad har Sauron och Jimmie Åkesson gemensamt?"

- 19/12/2014, 11:28
1 av 3

Faksimil/TT-montage

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Faksimil

Vilket samhälle vill vi ha? Mordor eller Shire?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förer som inte ha sett den senaste Hobbitfilmen ber jag er nu att inteläsa det som följer nedan.

Efteratt förväntansfullt sett fram emot den tredje och avslutande delenav Hobbit: The battle of the five armies, så ska det sägas att detinte var den bästa film jag sett på bio, men inte hellre densämsta. Jag har en vecka efter premiären resonerat för mig självoch tycker att filmens handling är väl applicerbar på det rådandeparlamentariska läget i Sverige.

Hur?Tror jag att de flesta tänker, men man behöver inte ha den vildastefantasin för att tänka i dessa banor. För att inte beskrivadetaljerna för noga och som titeln anger är det en strid med femarméer som aktörer. Vi har människorna som visserligen allierarsig med alverna. Detta skulle vi kunna se som alliansen och sedan harvi dvärgarna som vägrar dela med sig av rikedomarna under berget.Dessa dvärgar kan symbolisera de rödgröna som vägrar att övergesin position som makthavare. 

Jag tror ni förstår vilken armé jagtycker liknar ett visst parti som finns i Sveriges riksdag idag. Enförsvagad Sauron sprider skräck i Middle Earth precis som ensjukskriven Jimmie Åkesson gör i skrivande stund. Han lämnarhuvudansvaret till orcherna Azog (Mattias Karlsson) och Bolg (BjörnSöder) för att ta över makten genom att sprida hat och våld.

Nisom har sett filmen vet att till slut samarbetar dvärgarmén ochalverna för att besegra orcherna. Det är precis som vadallianspartierna och de rödgröna måste göra för att det onda ochmörka inte ska växa sig starkare. Vi vill inte liknas vidtrollkarlen Saruman (Göran Hägglund) som i Sagan om ringentrilogin övergår från de goda till de onda. Vill vi ha ettsamhälle där normen är att så länge du inte är blond med blåaögon, heterosexuell och kan styrka att din släkt varit ”svensk”i fem generationer tillbaka, så är du inte önskvärd. 

De som harsett Sagan om ringen- och Hobbitfilmerna vet hur hänsynslösa orcherär mot oliktänkande och det är inte det Sverige jag vill se iframtiden om SD skulle få egen majoritet i riksdagen.

Somtur är Sverige ett mer civiliserat samhälle än Middle Earth (änså länge) och 22 mars väntar ett extraval. Vilket samhälle villvi ha? Mordor eller Shire? Jag väljer Shire. För att svara på rubriken, det Sauron och Jimmie Åkesson har gemensamt är derasförmåga att sprida rädsla och hat. De lyckas bra med det dessvärreoch det är inte enbart de övriga riksdagspartierna som kan motverkadetta utan det är vi väljare som har det största inflytandet.

Viktor Andersson,
ekonomistudent Linköpings universitet.

Vilket samhälle vill du ha? Mordor eller Shire?