1 av 20
- Foto: Montage
2 av 20
3 av 20
4 av 20
5 av 20
6 av 20
7 av 20
8 av 20
9 av 20
10 av 20
11 av 20
12 av 20
13 av 20
14 av 20
15 av 20
16 av 20
17 av 20
18 av 20
19 av 20
20 av 20
- Foto: Emanu

19 debattartiklar som vi på Nyheter24 vill lyfta fram lite extra

Nyheter24 Debatt ger er 19 av årets mest läsvärda debattartiklar!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tro det eller ej, men Nyheter24:s debattsida startade i början av 2014. För att sammanfatta det första året med Nyheter24 Debatt kommer här 19 debattartiklar vi vill lyfta fram lite extra.

Det kan vara artiklar som gått extra bra, varit extra välskrivna eller tänkvärda, eller som helt enkelt vågar testa någonting nytt som inte har testats förr på den svenska debattscenen.

Notera gärna att de utvalda artiklarna inte är graderade från bäst till mindre bäst, eller något sådant.

Gott nytt år!
Totte Löfström, debattchef på Nyheter24



● Johanna Sjögren Staf: "Du är välkommen att besöka mitt jobb, Jimmie Åkesson"

Johanna Sjögren Staf skrev en av årets mest uppmärksammade debattartiklar. Hon jobbar på ett flyktingboende och bjöd in Jimmie Åkesson att komma och besöka hennes jobb, för att han själv skulle få se de människor han och hans parti "vill hjälpa på plats".


● Gustav Fridolin (MP): "Nu kräver vi ett svar, Jimmie Åkesson" 

Miljöpartiets Gustav Fridolin har skrivit flera debattartiklar hos oss under det gångna året. Så gott som samtliga har varit bra och läsvärda, men vi vill lyfta fram den här lite extra då den fick ett enormt genomslag och delades nästan 50 000 gånger på Facebook. 

Texten publicerades dagen efter EU-valet, och avkräver Jimmie Åkesson på ett svar på vilka Sverigedemokraterna har för avsikt att samarbeta med i EU-parlamentet.



● Sofia Eriksson, 16 år: "Jo, alla män"

Under valåret 2014 var Feministiskt initiativ otroligt skickliga på att göra feminismen till sin fråga, men när saker hade lugnat ner sig lite efter riksdagsvalet startade en partipolitiskt obunden feministisk debatt. Den som fick absolut bäst genomslag i den debatten var 16-åriga Sofia Eriksson med debattartikeln "Jo, alla män".



● Djurens Rätt: "Gulliga djur får bara leva så länge de drar in pengar" 

Djurens Rätt har skrivit många debattartiklar hos sedan vi startade. Samtliga blir vällästa, samtliga blir delade mycket, och samtliga belyser ämnen som normalt sett inte får speciellt mycket utrymme i samhällsdebatten. 

Just den här debattartikeln handlar om att björnungar på en djurpark skulle avlivas för att de inte genererade tillräckligt med vinst åt djurparken.



● Attila Yoldas: "Det är på grund av sånt här som vårt kön kallas mansgrisar"

Attila Yoldas har skrivit några artiklar hos oss under hösten, och alla utom den här har berört rasism, främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna. Alla har varit vällästa, men den som gått absolut bäst är den vi valt att lyfta fram här. I den ifrågasätter Yoldas sexistisk reklam, och menar att sådant slår inte bara mot kvinnor, utan mot i princip alla.



● Zandra Hedlund: Öppet brev till Jimmie Åkesson: "Jag förstår vad du går igenom" 

När nyheten om att Jimmie Åkesson hade blivit utbränd kom ut, var det många som var ganska elaka och cyniska om saken. Zandra Hedlund visade dock på ett föredömligt sätt att empati är viktigt även när det är en person med åsikter du hatar. Tyvärr tror vi inte att det blev så, men förhoppningsvis fick Hedlunds artikel i alla fall några sverigedemokrater att inse att det är viktigt att stödja och hjälpa de som är svaga i samhället.



 Aron Flam: "Aftonbladet kallade mig kränkt jude" 

Det här var utan tvekan årets mest kontroversiella debattartikel om medier. Aron Flam skrev föredömligt sakligt och visade på en rad problematiska resonemang från medarbetare på Aftonbladet och andra tidningar, men tyvärr var det ingen som vågade skriva en replik på hans debattartikel.



 Malin "Meekatt" Birgersson: "När blev det förbjudet att läxa upp olydiga barn?"

Under ett valår blir det av naturliga skäl väldigt mycket fokus på partipolitik, men när valet var över visade Malin Birgersson att även mer jordnära frågor som barnuppfostran är viktiga att lyfta fram och debattera. Resultatet blev en av årets mest delade och lästa debattartiklar.



 Stefan Löfven: "I dag avgör du Sveriges framtid"

På valdagen i september skrev Stefan Löfven en debattartikel som publicerades hos oss. Alla partiledarna hade blivit tillfrågade, och det var därför extra roligt att just Löfven var en av de som tackade ja. Tyvärr var det ju innan han blev vald till Sveriges statsminister, så vi har fortfarande inte - rent tekniskt - haft en statsminister som skrivit på vår debattsida. Stefan Löfven har dock fortfarande minst 3,5 år på sig att skriva, så vi får väl anta att det bara är en tidsfråga.



 Johan Johansson: "Förr så blev man sjuk, nu har den sjuka blivit lat" 

Politisk musik är i sig ingenting nytt - det har folk sysslat med i tusentalsår. Vad som däremot var nytt var att KSMB-legenden Johan Johansson skrev en debattartikel i form av en låt, spelade in den, och lät oss publicera den på vår debattsida. Att det dessutom blev en väldigt bra låt var så klart en perfekt bonus!



 Pontus Eskilsson: "Jag har datorspelandet att tacka för allt" 

När moderaternas blivande partisekreterare Tomas Tobé gjorde ett utspel om att föräldrar har ett ansvar för att se till så att deras barn spelar mindre datorspel, var det många som blev sura. Det råkar nämligen vara så att det finns mängder med forskning som visar att olika typer av spel tvärt om kan vara precis vad barn och unga behöver, och att det faktiskt hjälper dem att klara skolan bättre.

En av de som skrev var Fragbitechefen Pontus Eskilsson, som på ett föredömligt sätt fördömde Tobés utspel.



 Gudrun Schyman: "Därför kommer FI in i både EU-parlamentet och riksdagen" 

Den 19 februari skrev Gudrun Schyman för första gången på vår debattsida. Det kan vara svårt att minnas hur det politiska klimatet såg ut då, men kort sammanfattat var Fi minst sagt uträknade. Folk skrattade rakt ut om någon sa att de trodde att Fi hade någon som helst chans att komma in i EU-parlamentet eller i riksdagen. 

Gudrun Schyman såg dock vad som var på gång och bara några månader efter att debattartikeln skrevs kom Fi in i EU-parlamentet. Detta gjorde att den tidiga valrörelsen inför riksdagsvalet till stor del kom att handla om feministiska frågor och jämställdhet. Och även om de inte lyckades komma in i riksdagen var de i alla fall nära att lyckas.



 Jens Waldmann: "Cannabis räddade mitt liv – nu ska jag dömas för det" 

En populär filosofisk frågeställning är om man kan begå ett brott utan att det finns ett brottsoffer. Den diskussionen borde vara över nu då Jens Waldmann med all önskvärd tydlighet visade på hur hans självmedicinering med cannabis på intet sätt skadar någon annan människa. Ändå är han nu dömd för det.



 Gunilla Gomér: "Orimligt att flyktingar åker på semester i hemlandet"  

Den före detta kristdemokraten Gunilla Gomér har skrivit en handfull debattartiklar hos oss under det gångna året. Majoriteten av dem har handlat om invandring på ett eller annat sätt, och för de allra flesta kom det knappast som en överraskning när Gomér i november skrev en debattartikel under rubriken "Därför lämnar jag KD för SD".

Den debattartikel vi valt att lyfta fram här är den absolut mest lästa av hennes artiklar.



 Tre CUF:are: "Kulturtidskrifter kan fanimig stå för sina egna kostnader" 

Smala debattartiklar om presstöd och liknande borde i teorin gå ganska dåligt på en debattsida, men de tre CUF:arna Andreas Kent ErikssonRobert Aspegren och Andreas Eriksson visade med all önskvärd tydlighet att så inte är fallet. I stället skickade de in en mycket välskriben debattartikel om kulturtidskriftsstödet och om varför tidskrifter nog bör stå för sina egna kostnader i stället för att leva på bidrag. Och nog blev den välläst!



 Evelina Halldén: "Tro mig, skolsystemet fungerar inte"

Redan innan Nyheter24 startade debattsidan var ett av huvudmålen att släppa fram personer som av olika anledningar kan ha det svårt att bli framsläppta i andra debattforum. Evelina Halldén är 17 år och har själv tillbringat större delen av sitt liv i det svenska skolsystemet, så vem kan vara bättre lämpad att peka på problem inom systemet?

Att debattartikeln dessutom blev en av årets mest lästa artiklar visar bara på att man inte behöver vara ett känt namn för att ha något vettigt att säga som andra uppskattar att läsa och dela.



SD-kvinnor: "Välj bort Fi:s extremfeminism i EU-valet"

Många blev förvånade över att SD ens har ett kvinnoförbund, men det har de. Med den här debattartikel tog de strid mot Feministiskt initiativ, och gjorde det bland annat med en bröstfilm om EU-valet.



 Cannalisörerna: "Kolla fakta, Kalla Fakta!"

Om det är något som är typiskt för de som förespråkar legalisering eller avkriminalisering av cannabis, så är det att de har stenkoll på så gott som all fakta som finns på ämnet. Detta är så klart en fördel när man skriver debattartiklar, om man bara försöker undvika att säga precis allt i en text på 3000 tecken inklusive blanksteg - det blir lätt lite faktatungt då. 

I den här debattartikeln om ett avsnitt av TV4:s Kalla Fakta lyckades föreningen Cannalisörerna med att på ett utmärkt sätt peka ut direkta felaktigheter i programmet, just tack vare att de har så bra koll på all forskning och fakta.



Markus Mattila vs Lars Beckman i ett exklusivt poetry battle

Bild: Emanu (
facebook.com/EmanuSatir)

Avslutningsvis vill vi också lyfta fram den här debattartikel av Markus Mattila och Lars Beckman. Den publicerades mest som en kul start på Almedalsveckan i somras, och även om den inte fick så mycket uppmärksamhet som den förtjänade (förmodligen för att den publicerades första dagen under Almedalsveckan), tycker vi att den sammanfattar det här första året med Nyheter24 Debatt. Vi är inte rädda att testa nya grejer.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du uppskattat det första året med Nyheter24 Debatt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.