Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Suna Gürbüz: "Rör inte min moské!"

1 av 1

Privat/TT-montage

Debatt | 04/01/2015 16:56

Suna Gürbüz: "Vi kommer alltid förr eller senare mötas och förr eller senare stå vid samma mark. Vi är syskon och vi borde älska varandra i stället för att hata"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag var på en protest på Mynttorget här om dagen, men det hölls liknande demonstrationer runt om i hela Sverige. Under en vecka så blev tre moskéer i Sverige attackerade. Detta är oacceptabelt och vi kommer göra allt vi kan för att förebygga att detta händer igen. Okej, jag kanske reagerar extra starkt för att jag är muslim, en stolt muslim. Men det fanns fler ickemuslimer än muslimer på protesten i Stockholm. 

Vi är fler än dessa personer som gör sånt här och sprider islamofobi i vårt fina samhälle och vi ska vinna denna kamp. Vi ska få stopp på detta och kämpa tills vi lyckas! Hand i hand genom att agera, reagera och sprida kärlek ska vi få stopp på detta.

Kärlek föder kärlek. Och hat föder hat. Just därför ska vi ta varje steg vi tar med våra hjärtan fulla av kärlek, vi ska visa vilket fint folk vi är och att vi verkligen inte vill något ont. Vi ska motbevisa alla negativa tankar som finns om oss muslimer. 

Vi lever i detta demokratiska land tillsammans med dessa människor som sprider hat. I stället för att samarbeta och visa vilken bra sammanhållning vi har till hela världen. Och visa vilket kärleksfullt land vi lever i, ett land som varje år tar emot människor från andra länder med öppna armar. Ett land som ger människor en chans att leva och kunna skapa sig en ljus framtid. Så speglar vi Sverige som ett dåligt och rasistiskt land till flera miljoner andra människor som egentligen inte vet något alls om oss och vårt land.

Jag älskar Sverige, jag älskar att bo här och att leva här. Jag är lika mycket svensk och förtjänar att kunna leva här lika mycket som en svensk med blont hår och blåa ögon. Jag kanske har en annan bakgrund men jag har växt upp på exakt samma sätt som en så kallad "riktig" svensk. Min favoriträtt har exakt som dem varit köttbullar och makaroner när jag var liten, jag har exakt som dem suttit fastlåst framför tv:en klockan 18:00 för att kolla på mitt favorit program Bolibompa. 

Jag har också vaknat tidigt varje helg för att kunna kolla på Cliffort & hans vänner som dem. Min tacksamhet till Sverige går inte att beskriva med ord, jag är så himla tacksam för att detta fina land en gång i tiden gav mina föräldrar en chans och tog emot dem.

Jag skulle definitivt inte kunna ha samma möjligheter som jag har i dag ifall jag levde i mitt hemland. Jag skulle inte kunna gå och fika med min bästa vän efter skolan, jag skulle aldrig ha åkt pendeltåg eller någonsin ha smakat på thaimat. Jag tror på att vi har en skapare, Gud. Och han har skapat oss alla olika men ändå lika. Vi kanske har olika liv men en sak vi alla bär är hjärtan fyllda med kärlek. 

Varför sprida hat när man kan sprida kärlek och göra sina medmänniskor glada? Vi känner oss längre inte trygga i detta samhälle, våra muslimska systrar som bär slöja döljer den när dem går ute på gatan. Varför? Jo. för de är rädda. Rädda och otrygga i samhället som de växt upp i. Rädda att gå på den där gatan som de gått på sedan barnsben. Vi måste få stopp på detta!

Vi är alla lika värda och har ingen rätt till att säga något om någons tro eller bakgrund. Sverige är ett fritt land och man har rätten till att se ut och tro på vad man än önskar. Detta fina land har tyvärr börjat kallas för rasistiskt. Nu med ett Socialdemokratiskt parti i regeringen så ska vi tillsammans försöka utrota hat och rasism. "Många är arga på ISIS" börjas det säga.

Men nej, detta är ingen ursäkt alls till att ta de svenska muslimernas trygghet ifrån dem. Det är förskräckligt och svider verkligen i mitt hjärtas djupaste punkt. Man ska inte dra alla över en kam och låta ett folk lida p.g.a. vad någon från samma tro och religion gjort. Det finns dåliga människor som utför dåliga handlingar i alla möjliga folkgrupper. Det är som att jag skulle hata varenda svensk i landet p.g.a. Sverigedemokraternas åsikter.

Alla skriver så mycket olika saker och närmar sig dessa händelser ur olika perspektiv. Vissa människor som egentligen inte vet något alls höjer sin röst och försöker få sin åsikt igenom. Jag uppskattar verkligen hur en massa människor från olika slag stödjer och står bakom oss muslimer i dessa situationer men okunniga människor bör inte få alliera sig om detta.

Jag ber er som är emot mig och mitt folk att lägga ned sina vapen och sluta fred med oss. Ge oss tillbaka vår trygghet och inte skada oss mer. Våra moskéer är inget hot för er, det smids inga terror planer där som ni kanske kan tro. Det är vårt andra hem, en plats som håller oss samman med Gud. En plats som ger många muslimer ro och en ny start på livet. Jag vill kunna gå ute på gatan efter att det har mörknat utan att vara orolig för att kanske få ett överfall. 

Vi lever i samma land och andas in samma luft. Vi är medmänniskor, oavsett om vi muslimer inte skulle existera här i Sverige så skulle vi göra det i andra delar av världen. Länder som ni har som resmål under sommaren. Ska ni försöka få bort oss från våra egna länder också? För att ni tycker om landet men inte oss? 

Vi kommer alltid förr eller senare mötas och förr eller senare stå vid samma mark. Vi är syskon och vi borde älska varandra i stället för att hata.

We gonna love you until you love us back!

Suna Gürbüz,
16 år och SSU:are

Håller du med?