Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Var Wallströms besök till Södertälje endast ett spel för gallerierna"

1 av 1

Privat

Debatt | 19/01/2015 15:42

Kara Hermez (LUF): "Hon var inte intresserad av att föra en dialog kring den assyriska minoritetens framtid i Mellanöstern utan syftet med besöket var enbart att visa upp sig då Socialdemokrater som bekant är stora bland assyrier i Södertälje"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

UnderFolk- och Försvar tillkänna gjorde utrikesminister Margot Wallströmöverraskande att regeringen vill skicka svenska soldater till Irakför att träna kurdiska peshmerga i kampen mot IS. Det är ettvälkommet besked att Sverige tar en mer aktiv roll i att skydda deutsatta minoriteterna i Irak från IS medeltida barbari. Men varförbara ett ensidigt stöd till peshmerga?

Inorra Irak finns också en stor assyrisk minoritet som också ärursprungsbefolkningen i landet, som nyligen varit relativtframgångsrika i att bygga upp egna skyddsstyrkor. Med IS bara enkilometer från Nineveslätten, där de flesta kristna bor, ärbehovet av att kunna försvara sig akut.

Den28 november deltog utrikesministern i ett möte med assyriskarepresentanter i Södertälje. Då svarade hon klart och tydligt nejpå frågan om man från Sveriges håll kunde skicka soldater föratt utbilda de assyriska trupperna i Nineveslätten. Wallström varalltså tydlig med att Sverige inte kommer att bidra med militärrådgivning och träning till styrkor i Irak. Under mötet framfördede assyriska organisationerna en önskan om att Sverige tar en aktivroll i att utbilda assyriernas och jezidiernas egna försvarsstyrkor.Utan detta stöd kommer minoriteterna aldrig kunna återvända tillsina hem då de blivit övergivna av både Iraks armé och denkurdiska regionens militär. IS är inte en organisation som går attförhandla med och förändra via diplomatiska medel. Men svaret frånutrikesministern blev ett blankt nej.

NärIS väl är borta finns risken att all rådgivning och vapen somgetts kommer att användas mot de redan utsatta minoriteterna. Ärdet något som Wallström ägnat en tanke åt?

Idagfinns det starkt motiverade assyriska trupper i Nineveslätten somskyddar de kvarvarande assyriska områdena, bara några minuter ifrånIS. Dessa trupper saknar dock vapen, militärfordon och militärrådgivning. Många orter där det tidigare bodde assyrier övergavshelt av irakiska och kurdiska trupper när IS gick på offensiven.Därför kan varken assyrierna eller jezidierna längre förlita sigtill de styrkorna. Minoriteterna vill kunna försvara sig själva.Därför bör även de assyriska trupperna i Nineveslätteninkluderas i detta initiativ från utrikesministern.

AttWallström åkte till Södertälje var alltså bara ett spel förgallerierna. Hon var inte intresserad av att föra en dialog kringden assyriska minoritetens framtid i Mellanöstern utan syftet medbesöket var enbart att visa upp sig då Socialdemokrater som bekantär stora bland assyrier i Södertälje.

Folkpartiethar länge insett assyriernas svåra situation och jobbat för ettsjälvstyre för assyrierna på Nineveslätten utifrån beslutet somtogs på landsmötet 2011. Vi hoppas därför att Socialdemokraternaska inse allvaret och arbeta för assyriernas rättigheter på allvaroch inte bara genom glamorösa besök till Södertälje.

KaraHermez,
OrdförandeLiberala ungdomsförbundet i Södertälje

Håller du med?