Tisdag 16 Aug
Stockholm

Vädjan till politikerna: "Lagför svenskar som åker och krigar för IS!"

Juliette Holmqvist: "Islamistiska staten är en terrororganisation som konstant växer. Världens alla nationer måste göra vad de kan för att förhindra dess framfart"

Kommentera (47)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Med tanke på den fruktansvärda situation som råder i Mellanöstern är det av största vikt att riksdagen och regeringen lagstiftar och således förbjuder svenska medborgare från att resa till bland annat Syrien och Irak för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Det räcker inte att endast fördöma de våldsbrott som sker, utan det är nödvändigt att vi får se konkreta aktioner, snarast.

Nu sprids ytterligare en video på en IS-fånge som blivit bragd om livet på värsta tänkbara vis. Han hette Moaz al-Kasasbeh och var en jordansk stridspilot som togs tillfånga då IS sköt ner hans stridsplan. I över en månad har hans familj svävat i ovisshet. I dag räcker det att de surfar in på Facebook för att kunna bevittna en propagandavideo där al-Kasabeh står i en trång bur i ett IS-kontrollerat område och sedan bränns ihjäl, levande. 

I en annan video kan man få bevittna avrättningen av en amerikansk journalist vid namn James Foley. Detta är barbariska brott mot oskyldiga människor som fått medial uppmärksamhet. Vi får inte negligera alla de tusentals civila offer som blivit kidnappade, våldtagna, torterade och avrättade på de allra mest inhumana vis. Tusentals barn, kvinnor och män som i bästa fall lyckats fly undan men som nu står utan någon som helst trygghet. Detta sker nu när du läser denna text.

Islamistiska staten är en renodlad terrororganisation som på alla vis måste stoppas. Det är också vad vi dagligen får höra från de politiker som sitter i kommunerna, riksdagen samt regeringen. I intervjuer låter det som musik för öronen då de konstant påtalar att vi måste göra vad vi kan för att förhindra IS:s framfart. “Vi måste stoppa rekryteringen av svenska medborgare och vi måste stoppa finansieringen” som det så tjusigt låter.

Enligt Säkerhetspolisen kan uppemot 300 svenskar ha anslutit sig till Islamistiska staten och Göteborg är ett område som är överrepresenterat i statistiken. Myndigheterna har kartlagt ett hundratal personer och de besitter denna vetskap men de har inte befogenhet att agera då det ännu inte finns en lag som förhindrar svenska medborgare från att åka till Syrien och Irak för att kriga med terroristorganisationen. 

Om inte myndigheterna har befogenhet att enligt lag stoppa dessa människor så kan vi inte heller göra någonting åt rekryteringen då det helt enkelt inte är olagligt att ansluta sig till IS. Finansieringen kan vi dessvärre heller inte göra särskilt mycket åt då IS till stor del finansieras av olje- och gasindustrin i dess närområde. Det enda vi kan göra är att se på när terrororganisationen växer. 

Som svensk medborgare och medmänniska skäms jag. Vi måste lagföra omedelbart. Vi måste agera förebyggande samt kriminalisera personer som reser ner till de krigsdrabbade områdena för att ansluta sig till IS. Sverige som är en av världens främsta nationer när det gäller att efterleva de mänskliga rättigheterna måste sätta ner foten och förbjuda svenska medborgare som beslutat sig för att åka ner. Vi måste även försvåra dessa människors eventuella återresor till Sverige. Vi bör även kunna åtala dem för krigs- och terrorbrott

IS:s bestialiska handlingar bestrider allt de mänskliga rättigheterna står för. Vi bevittnar nu massmord på oskyldig civilbefolkning. Vi bevittnar en terrororganisationen som tagit lagen i egna händer och krossar allt som står i dess väg. Vi tar redan avstånd från deras aktioner. Vi fördömer, då vi vet att deras handlingar är fel. Om detta hade skett i Sverige hade vi bestraffat dessa människor enligt lag, då de aktioner de utför kort och koncis är olagliga. 

Frankrike har, liksom många andra europeiska länder, redan agerat och lagstiftat. De har till och med en lag som förbjuder glorifiering av terroraktioner. Sverige som vanligtvis ligger i framkant har dock ingen lag som förhindrar svenska medborgare från att resa till bland annat Syrien och Irak för att stödja och ansluta sig till en terrororganisation som kidnappar, våldtar, torterar och dödar. 

Jag vädjar således till riksdagen och regeringen att snarast möjligt kriminalisera och lagföra svenska medborgare som ansluter sig till IS. Islamistiska staten är en terrororganisation som konstant växer. Världens alla nationer måste göra vad de kan för att förhindra dess framfart. 

Världens alla nationer måste ta ansvar för sina medborgare. Sverige är inget undantag.“Vi måste göra vad vi kan för att stoppa IS”, som ni politiker konstant säger. Ja, vad väntar ni på? 

Juliette Holmqvist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (47)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.