Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Integration måste handla om fler än bara invandrare"

- 19/02/2015, 16:49

Privat

Aras Amin och Gül Alci: "Det krävs en tydligare riktlinjer för en ömsesidig integration, så att debatten inte enbart handlar om immigranter eller människor med immigrantbakgrund, utan om hela samhället"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det råder oklarheter kring integrationens egentliga innebörd trotts att ämnet är hett och befinner sig på tapeten. Diskussioner är högt i tak bland politiker på höger- och vänsterskalan, medan de berörda inte bjuds in i diskussionerna, dvs. ”invandrarna”. Makthavarna vill hitta snabba lösningar till en djuprotad utmaning i samhället. 

Ämnet är integration, men de politiska förslagen är rättare sagt migrationsrelaterade; minskning av invandring med X procent, öppna gränser, längden på uppehållstillstånd, volymer, vara human stormakt, och så vidare. Men vad innebär integration egentligen? Enligt Nationalencyklopedin betyder integration “process som leder till skilda enheter förenas”. 

Sverige har precis som Kanada förklarat sig till ett multikulturellt land. Detta har skapat andra förväntningar, än exempelvis Frankrike som strävar efter en assimileringslinje. Kanada har kunnat leva upp till den multinationella ideologin, men Sverige har påträffat flera hinder som fortfarande är uppe på scen. Svenska politiker erkände landets multikulturalism, trots att samhället inte var tillräckligt förberett. Inget konstigt med det, med tanke på att landet inte har haft en kontinuerlig invandring precis som Kanada. 

Integrations debatten handlar oftast om hur immigranter (oftast nyanlända) ska vara en del av det svenska samhället. Vi menar istället att begreppet integration är brett och omfattar flera subämnen än enbart de ny anlända. Det finns flera immigranter som sedan länge har kommit till Sverige, kan språket, arbetar, betalar skatt, men fortfarande inte känner sig inkluderade.

Det finns ungdomar som gärna identifierar sig med sina föräldrars hemländer än Sverige trots att de är födda/uppvuxna här. En identitet som t.ex. svensk-grek låter främmande för en del människor. En ”tredje” etnicitet/identitet verkar bryta mot normen. Nej, börja inte ifrågasätta svenskheten, utan acceptera den identitet som individen uppger sig för.

Detta innebär definitivt inte att rasismen finns i varenda hörn av landet, tvärtom, Sveriges öppenhet och tolerans är unikt i hela världen.Integration handlar att bägge enheter ska lära sig från varandra, det vill säga samhället och individen. I det svenska samhället finns till skillnad från det kanadensiska samhället ett glastak, en barriär. Det räcker inte att enbart använda positiv laddade ord. Vi menar inte heller att samhället bör ta hela integrationsansvaret, även immigranter måste ta steget framåt mot en ömsesidig förståelse/integration. 

Individens skyldighet och eget ansvar är en grundpelare i integrationen, att etablera sig, lära sig språket och det nya samhället. Ämnet är sofistikerat, dock ej omöjligt att knäcka. Makthavarna kan bland annat börja från grunden, nämligen skolan och redan där tala om det nya samhället och individens skyldigheter och ansvar. Redan där sätta stopp för både rasism och omvänd rasism. 

Politiker bör kort sagt bygga broar mellan de isolerade kulturella öarna. Jobba med exempelvis högre representativitet för minoriteter i politiska församlingar samt sträva mot ett minskat socio-ekonomiskt utanförskap. 

Det krävs en tydligare riktlinjer för en ömsesidig integration, så att debatten inte enbart handlar om immigranter eller människor med immigrantbakgrund, utan om hela samhället.

Aras Amin,
aktiv i MUF i Stockholm
Gül Alci,
Kommunpolitiker och aktiv i MUF Stockholm