Linda Nordlund och Bawar Ismail, Liberala ungdomsförbundet
Linda Nordlund och Bawar Ismail, Liberala ungdomsförbundet

LUF: "Oseriöst av SVT Debatt att låta en medlem föra vår talan"

LUF: "SVT Debatt bör förklara varför de lät presentera en enskild medlem utan något förtroendeuppdrag inom LUF, som själv meddelat både i mejl och muntligt i studion att hon ställde upp som privatperson, som representant för hela förbundet. Vi kräver en rättelse av SVT"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Undertorsdagens SVT Debatt diskuterades svenskar som ansluter sig tilljihadistiska grupper utomlands. Liberala ungdomsförbundet vill seskärpt lagstiftning för att hindra fler svenskar från att anslutasig till terrororganisationer utomlands. I studion presenterades docken privatperson som representant för LUF med åsikter som inteöverensstämmer med förbundets linje i frågan. 

HoraynShahwaz är medlem i LUF men har inga uppdrag i förbundet. Trots detsatte SVT Debatt skylten ”liberala ungdomsförbundet” underhennes namn. Shahwaz sitter inte i förbundsstyrelsen och har därmedinte rätt att uttala sig å ungdomsförbundets vägnar. Hon var därsom privatperson. Det meddelade hon även redaktionen när hon bjödsin till programmet. Det är därför mycket märkligt att SVT Debatttrots det presenterade henne som representant för förbundet.

FörSVT Debatts tittare gav det en felaktig bild av förbundets ställningi frågan. Vi är tydliga med att det behövs såväl förebyggandeåtgärder som skärpt terrorlagstiftning för att stoppa svenskajihadister.

TerrororganisationenIS/Daesh ideologi är radikal islamism. Deras våldsamma metoder somkännetecknas av folkmord, slaveri och offentliga avrättningar ärett medel för att skapa det islamska kalifatet. Detta går inte attbestrida.

Vioroas över de återkommande nyheterna om svenskar som ansluter sigtill IS/Daesh och deras människorättsvidriga brott i Irak ochSyrien. Enligt Säpo befaras runt 300 svenskar ha rest ner tillkriget för att slåss för jihadistiska grupper. Förutom att dessaindivider förmodligen deltar i krigs- och terrorbrott utgör ävenåtervändande jihadister en fara för det svenska samhället. Med enradikal ideologisk övertygelse och militär erfarenhet från krigeti Syrien kan svenska jihadister utföra terrordåd här hemma. Denmisslyckade självmordsbombaren på Drottninggatan 2010 hade självtränats av Islamiska statens föregångare i Irak, och utförde ävendådet i organisationens namn.

Detär därför vi måste agera mot rekryteringen av svenska jihadister.LUF har tidigare föreslagit att regeringen bör följa det tyskaexemplet. I andra europeiska länder kan myndigheterna införareserestriktioner eller kräva att en misstänkt regelbundet besökeren viss polisstation för att förhindra individer från att åka påterrorträningsresor. Krav på domstolsbeslut garanterar ävenindividens rättssäkerhet. Kombinerat med förebyggande åtgärderär detta nödvändigt för att stoppa fler svenskar från attansluta sig till islamistiska terrororganisationer utomlands.

Dettaär vad vi i LUF anser behöver göras för att stoppa svenskajihadister. SVT Debatt bör förklara varför de lät presentera enenskild medlem utan något förtroendeuppdrag inom LUF, som självmeddelat både i mejl och muntligt i studion att hon ställde upp somprivatperson, som representant för hela förbundet. Vi kräver enrättelse av SVT.

LindaNordlund,
FörbundsordförandeLiberala ungdomsförbundet
BawarIsmail,
Utrikespolitisktalesperson Liberala ungdomsförbundet

/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.