Nyheter24
Annons

Mp Stockholms Stad: "När vi väljer bort bilen får vi plats med annat"

Publicerad: 6 mars 2015, kl. 11:48
Uppdaterad: 2 sep. 2021, kl. 14:27
Foto: Fredrik Hjerling

Daniel Helldén (MP): "Vi vill göra det lättare att välja bort bilen och flyttar ner parkeringsplatserna i garage för att frigöra gatumark"

Vem har egentligen rätt till gatuutrymmet? För den som är biosugen i helgen har en högaktuell film premiär idag fredag. I dokumentären Bikes vs Cars ställs frågan på sin spets.

Klimatsmart, snabbt och bra för plånboken och hälsan. Listan på fördelarna med att välja cykeln framför bilen kan göras lång. Förutom att förbättra humöret och hälsan på stockholmarna är cykeln yteffektiv. På samma plats som du kan parkera en bil får du plats med cirka 10 cyklar. Ändå har man traditionellt planerat för smala och trafikfarliga cykelbanor, om det ens finns några, medan bilen per automatik fått den plats som den krävt. Det är dags för en ny trafikpolitik.

I dokumentären Bikes vs Bars visas en av trafikpolitikens större tvistefrågor i ett globalt ljus. Från Sao Paulo till Los Angeles får vi följa cykelaktivisternas kamp om gatuutrymmet. De flesta börjar cykla för att det är trevligt och för att det är ett vettigt alternativ för att pendla till jobbet men upptäcker snabbt att de befinner sig i konflikt med bilen. De organiserar sig och börjar ställa krav på att de ska få sin rättmätiga bit av gatuutrymmet.

Cykelaktivisterna upptäcker så småningom att deras intressen står i konflikt med bil-, olje- och byggbranschen vilka investerat miljardbelopp i lobbyarbete för att främja bilismen. I Stockholm har vi till exempel Stockholms handelskammare som drivit kampanj mot de flesta förslag som inneburit att bilarna får maka på sig lite. Cykelbanor på Götgatan och Birger Jarlsgatan, liksom trängselskatt och bussfil på Liljeholmsbron är några exempel.

Idag vet vi att ökat cyklande gynnar det lokala butikslivet. En av utmaningarna som detaljhandeln lyfter är att fler människor vill lämna bilen hemma eller väljer bort bilen helt. Då behövs bra cykelbanor, gångvägar och kollektivtrafik. I Sverige har vi en tradition av att per automatik bygga staden för bilen. I städer som Köpenhamn har cykeln en mycket mer självklar plats i gatuutrymmet. Trots detta väljer fler och fler stockholmare cykeln. Senast staden räknade efter var vi 150 000 stockholmare som valde att färdas på två hjul istället för fyra.

Direktivet från den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm är tydlig; cyklister, gångtrafikanter och kollektivtrafik ska genomgående prioriteras i trafikplaneringen. Till och med 2018 avsätter vi en miljard till cykelinvesteringar. Fokus ligger på framkomlighet. Dessutom finns nu för första gången beslut om systematisk upprustning av befintliga cykelbanor med exempelvis ny beläggning för att förebygga olyckor.

Det kokar ner till att när bilar makar på sig får vi plats med annat. Vi vill göra det lättare att välja bort bilen och flyttar ner parkeringsplatserna i garage för att frigöra gatumark. Under mars månad fattar vi beslut om att cykelparkeringar alltid ska finnas med när vi bygger nya bostäder. Samtidigt ser vi över omoderna regler för bilparkeringar som fördyrar när vi bygger nytt. Vid Södra station planeras nu ett hus helt utan bilparkeringar men med cykelgarage i källaren. Hur konstigt det än låter är detta faktiskt ett nytt fenomen. Det är dags att vända blad i Stockholms trafikpolitik och vi tror att vi har samtiden med oss.

Daniel Helldén (MP),
Trafikborgarråd Stockholms stad

Kommentarer

Annons
Annons
Annons