1 av 3
- Foto: Ulf Sirborn/Wikimedia Commons
2 av 3
- Foto: Fotograf Ulf Sirborn, mobile +46 70 5505666 / Fotograf Ulf Sirborn
3 av 3
- Foto: Wikimedia Commons

"Djurförsök behövs, men vi måste också söka alternativ"

Brun Ulfhake, Karolinska Institutet: "Vi håller med Djurens Rätt om att regeringen bör bevilja mer medel för att stödja forskning med alternativa metoder, då denna väg är lång och mödosam"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Brun Ulfhake är professor och verksamhetschef i Komparativ medicin på Karolinska Institutet.

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom skrev i förra veckan en debattartikel om att djurförsök är omodernt och oetiskt.

Denallra största delen av medicinsk forskning görs i provrör, men änså länge går det inte att ersätta alla djurförsök medalternativa metoder. De djurförsök som sker är striktkontrollerade av svenska och europeiska lagar som säger att ingetdjurförsök får utföras om det går att nå samma kunskap påandra sätt.

ParetMosers forskning om navigationscellerna i hjärnan spelar en viktigroll i dag såväl som i morgondagens samhälle. Tack vare behandlingmed ett antikroppspreparat som framställts av celler frångenmodifierade möss har människor börjat räddas från en plågsamdöd i Ebola.

Tack vare djurförsök har bromsmediciner tagits framsom gör att tiotals miljoner HIV-smittade människor kan leva ettnästan normalt och normallångt liv. För de hundratals miljonermänniskor som varje år drabbas av malaria och tbc sker forskning,med djurförsök, för att ta fram effektiva vaccin och läkemedel.

Tåspetsklippningär en standardmetod för vävnadsprovtagning både internationelltoch i Sverige.

Denhar utvärderats flera gånger och europeiska organisationer förförsöksdjursvetenskap har rekommenderat tåspetsklippning eftersomdet innebär minst påverkan på djuren. Denna metod fungerar ocksåsom ett sätt att märka djuren vilket innebär att man slipper göraytterligare ingrepp, vilket besparar lidande.

Vihåller med Djurens Rätt om att regeringen bör bevilja mer medelför att stödja forskning med alternativa metoder, då denna väg ärlång och mödosam.

BrunUlfhake,
verksamhetschef, Komparativ medicin på KarolinskaInstitutet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.