Söndag 9 Maj
Stockholm

Markus Mattila: "SD är inte immuna mot kritik"

Markus Mattila: "Det som är intressant är att så fort man kritiserar SD så får man alltid höra argumentet: ”man får aldrig kritisera invandringen”. Det känns mest som ett sätt att försöka skydda sig själva från kritik"

Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Markus Mattila är (S)-märkt opinionsbildare och bloggare. Följ honom på Twitter.

Efter att ha läst Gunilla Gomérs debattartikel så blir jag lite konfunderad över bristen på politiska lösningar och överflödet av argument som hon inte kan styrka med fakta. Att Mellanöstern befinner sig i en svår och blodig situation hoppas jag att både vi båda är överens om, men hur kan det bli en politisk lösning att dra ner invandringen med 90 procent och samtidigt dra ner på biståndet som ni skrev i er budget?

Det som är intressant är att så fort man kritiserar SD och deras politik så får man alltid höra argumentet: ”man får aldrig kritisera invandringen”. Det känns mest som ett sätt att försöka skydda sig själva från kritik. Vi har yttrandefrihet i Sverige men bara för den sakens skull så ska man inte vara immun mot kritik och motargument.

Sverige har en generös invandringspolitik. Det har vi haft sedan 1960-talet då vi hade många från Finland, Italien samt Chile som invandrade till Sverige. Detta är något som vi ska fortsätta med. Sverige har varit mottaglig för utländska kulturer redan på vikingarnas tid då vi hade handelsutbyte med muslimska länder som exempelvis Turkiet.

Vi har en hyfsat hög invandring idag, men det som du, Gunilla Gomér, inte vill inse är att nästan 20 procent av alla som invandrar till Sverige är svenskar som bott i utlandet i ett antal år men som nu flyttar tillbaka. Detta samtidigt som vi har en stor utvandring på ungefär 50.000 människor varje år. Siffrorna är tagna från SCB.

Vi i Sverige ska ha en generös flyktingpolitik, och att säga att Sverige inte har råd är lite att skjuta sig själv i foten. Samma argument har använts i alla tider så länge Sverige har haft invandring. Däremot så måste Sverige var mer aktiva i att få andra EU-länder att lätta på sin lagstiftning vad gäller asylinvandring. Vi har en kris i Mellanöstern och alla länder bör ta sitt ansvar i denna humanitära katastrof.

Så vad bör vi göra för att få invandrare att bli integrerade i samhället?

● Få företagen att sluta med sin strukturella rasism där man inte anställer människor med utlandsklingande namn

● Förenkla processen för människor med bakgrund som läkare, eller andra yrken med hög utbildning, att kunna jobba med sitt yrke i Sverige

● Tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar

● Svenskundervisning redan från dag ett

● Samhällskunskap på sitt egna språk. Detta gör att man har lättare att ta till sig information och processa den

Detta är några förslag på hur man kan förbättra integrationen men samtidigt behålla samma nivåer på flyktingmottagandet. Detta fungerar. Det handlar bara om politisk vilja. Så även om Sverigedemokraterna tror det, så är ni inte immuna från motargument och kritik.

Yttrandefriheten går åt båda hållen.

Markus Mattila,
(S)-märkt opinionsbildare och bloggare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela