- Foto: Privat

Fd SD-toppen: "Jimmie Åkesson är rädd för Gustav Kasselstrand"

Patrik Ehn skriver om kaoset som har uppstått mellan Sverigedemokraterna och Sverigedemokratisk ungdom. Han menar att allt beror på att SD:s ledning är rädd för kompetensen som finns i SDU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Patrik Ehn är före detta gruppledare för SD i Göteborg och Västra Götaland.

Han uteslöts ur partiet våren 2013.

Följ honom på Twitter: @PatrikEhn

Redan innan Jimmie Åkesson sjukskrevs fanns det en inneboende rädsla för att samma öde skulle drabba honom, som drabbade hans företrädare Mikael Jansson. 2005 utmanade den unge SDU-ordföranden Jimmie Åkesson den dåvarande partiledaren Mikael Jansson. Åkesson vann striden, men är nu tio år senare och efter en längre sjukdomsperiod, bara en skugga av sitt forna jag. Därför befarar han och hans närmaste att en ny generation unga och ambitiösa sverigedemokrater ska upprepa historien och avlösa en trött partiledning.

När Åkesson sjukskrevs skulle enligt partistadgarna vice ordförande Jonas Åkerlund ha tillträtt som ersättare. I stället utsåg en sjuklig Åkesson Mattias Karlsson som tillförordnad partiledare. Under Karlssons halvår vid makten har han månad för månad skruvat upp tonläget mot det egna ungdomsförbundet. Under Karlssons tid vid makten har han i det närmate förvandlats till partiets Gollum som är livrädd för att förlora Härskarringen.

Dagens SDU-ledning skiljer sig på flera punkter från Åkesson och Karlsson. Gustav Kasselstrand är välutbildad, berest och språkkunnig. Karlsson är mer av en småländsk stugsittare som på sin höjd tagit sig över sundet för att hälsa på Pia Kjærsgaard. William Hahne är fallskärmsjägaren som knutit till sig kompetenta näringslivstoppar och vältaliga akademiker i sin nya styrelse i SD Stockholm. Åkesson som inte ens gjort värnplikten omger sig helst med ja-sägare. De unga SDU-arna ger inte bara partiledningen mindervärdeskomplex, de upplevs också som ett reellt hot mot deras maktpositioner.

I Sverigedemokraterna existerar det inte längre någon interndemokrati. Det spelar ingen roll att Willam Hahne är vald till distriktsordförande av SD Stockholms medlemmar. Eftersom han utmanade partiledningens kandidat och vann striden betraktas han som ett framtida hot mot partiledningens maktpositioner. Därför ska han uteslutas. För Jimmie Åkesson har det ingen betydelse att Gustav Kasselstrand har ett kompakt stöd bland sina 5 000 SDU-medlemmar. Eftersom han är ung, kompetent och populär måste han tvingas bort från partiet innan han hinner växa sig ännu starkare. Det handlar alltså om makt och inget annat.

Om Sverigedemokraternas partistyrelse fullföljer hoten om uteslutning offrar man det finaste man har, nämligen sin ungdom. SD har många modiga medlemmar som står upp för sina åsikter. Nu är det dags att dessa riksdagsledamöter, partistyrelsemedlemmar och andra företrädare står upp för Gustav Kasselstrand, William Hahne och alla andra fina ungdomar som utgör partiets framtid. Karlssons terrorvälde måste helt enkelt brytas. Eller som en av våra folkkäraste författare skrev:

”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Patrik Ehn,
Före detta gruppledare SD Göteborg och Västra Götaland

/
/
/
/
/
/
/
/
/
SDU
/
/
Relaterat
Tror du att Åkesson är rädd för Kasselstrand?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.