Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"SD och SDU måste enas för att rädda Sverige"

- 10/04/2015, 09:23 -
1 av 4

Privat/TT/TT

2 av 4

Privat

3 av 4

Per Groth

4 av 4

ANDERS WIKLUND / TT

Jan Sjunnesson skriver om att det som är svenskt håller på att försvinna. Han menar att SD och SDU måste enas för att rädda Sveriges kulturarv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om vi går tillbaka bara drygt ett halvår såg det ljusare ut mellan SD och SDU. I Almedalen sommaren 2014 höll Mattias Karlsson ett tal vid SDU:s kickoff. ”Det pågår en kulturrevolution”, sa han inför applåderande sverigedemokratiska ungdomar.

En del av problemet med SD-ledningens förståelse av SDU gäller dock inte William Hahne och Gustav Kasselstrand, utan de äldre belästa personerna kring dem som Jan Olof Bengtsson, Urban Lindström och Anton Stigermark. Alla dessa ingår i en intellektuell och konservativ krets runt SDU och de hotas också av uteslutning. De är idéhistoriskt intresserade konservativa, av vilka bara en är med i SDU, Anton Stigermark.

Vad SD:s ledning beträffat kan de ha misstagit sig om de menar att dessa personers läsning, skriverier och offentliga diskussioner kan tas till intäkt för att de alltid håller med de åsikter de skriver om eller diskuterar.

Jag vill absolut inte ta kopplingar till Nordisk Ungdom eller någon annan extrem grupp i försvar och inte heller fascister eller nazister, men däremot en nyfiket intellektuell hållning där man kan få ha sina böcker och diskussioner ifred från anklagelser om att läsande eller till och med översättande av Ernst Jünger och Thomas Mann, som i Urban Lindströms fall, gör en till halv- eller kvartsnazist.

Min ingång i diskussion kring SD och de medelålders intellektuella runt SDU är alltså att båda grupper delar en syn den västerländska kulturens kris. Men andra interndemokratiska frågor har kommit att dominera, medan de ideologiskt egentligen borde enas. I försvaret för en hembygd, ett land, en kultur och en civilisation står SD och de intellektuella runt SDU varandra nära.

Även utanför SD uppmärksammas det usla svenska självförtroendet. Göteborgs-Postens nya gästskribent, Dan Korn sade nyligen att han: ”instämmer i bilden av ett Sverige med dålig självbild. Jag skulle vilja kalla det för nationalmasochism. Om vi inte själva förstår vilka vi är, hur ska vi då förstå andra?’”

Sverige som har bland den största invandringen i västvärlden och kanske de mest islamvänliga propagandisterna inom kyrka, medier och politik, är mest utsatt för denna självförnekande kultur. Vid varje redaktion, förlag och universitet/högskola finns propagandister redo att håna det svenska och västerländska kulturarvet.

Ända ned till förskolenivå bedrivs dessa kulturkrig, vilket uppmärksammades för några veckor sedan utanför Uppsala. I en förskolegrupp fanns många barn med utländska familjer och dessa barn skulle inte ta del utav några svenska barnvisor och lekar, utan lära sig om sin egen kultur och kanske någon annan. Uppsala universitet lovade åtgärda saken.

I grundskolans litteraturundervisning märks också dessa kulturkrig tydligt där någon fast och nationell boklista inte tillåts, en litteraturkanon alltså. Att föra på tal att alla svenska 13-åringar ska ta del av samma svenska skönlitteratur uppfattas som nationalistiskt och fascistiskt.

Till SD-ledningen och de intellektuella runt SDU: Gå tillbaka till er gemensamma syn på Sverige och västvärlden. Den kulturkris vi står inför kräver att ni båda finns på samma sida.

Jan Sjunnesson,
Tidigare ansvarig utgivare för den SD-ägda tidningen Samtiden,
Skribent hos Avpixlat