Stockholm

"Låt inte KD ta oss tillbaka till medeltiden"

. Foto: Pontus Lundahl / TT

Fredrik Sanz Lerena: "Inga människor ska tvingas att göra något de inte tycker om, men vill de inte utföra sina arbetsuppgifter ska inte det behöva gå ut över kvinnor och deras valfrihet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fredrik Sanz Lerena är 20 år gammal, feminist och studerar statsvetenskap.

Följ honom på Twitter:@fredriksanz

“Staten ska inte lägga sig i vad vanliga människor gör”, sa den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, samtidigt som hans efterträdare, Ebba Busch Thor, nu vill lägga sig i om kvinnor ska ha ett barn i sig eller inte – är det verkligen frihet?

Ordet frihet blev lite av de borgerliga partiernas paroll. Likt en amerikansk debatt nästan missbrukades ordet tills den förlorade sin innebörd. Föräldraförsäkringen kunde föräldrarna bestämma själva över. KD, med dåvarande partiordförande Göran Hägglund, tryckte gång på gång på argumentet att ”staten ska inte lägga sig i vad vanliga människor gör”. Och det är med de orden ekande som hyckleriet blev extra tydligt när Ebba Busch Thor nu har ett nytt förslag på gång.

Enligt Busch ska vårdpersonal kunna välja att inte utföra aborter. Såhär motiverar hon förslaget:

”Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utan samvetsfriheten”, (Aftonbladet, 2014-05-25).

Hägglunds ord ekar igen. ”Inte lägga sig i…”. Hur var det nu med det egentligen? Vad vinner friheten på att vårdpersonal ska kunna neka en abort på grund av religiösa åsikter. Är det verkligen det sekulära Sverige 2015 vi vill ha?

Se på Italien som exempel. Där har vårdpersonal valmöjligheten. Vad är resultatet? Sju av tio gynekologer vägrar att utföra aborter i det sydeuropeiska landet. I praktiken är abort inte en kvinnlig rättighet där, vilket är mer än beklagligt.

Inga människor ska tvingas att göra något de inte tycker om, men vill de inte utföra sina arbetsuppgifter ska inte det behöva gå ut över kvinnor och deras valfrihet. Vi lever i ett demokratiskt land där vi värnar om mänskliga rättigheter. Abort är en mänsklig rättighet. Låt inte KD ta oss tillbaka till Medeltiden.

Fredrik Sanz Lerena,
Student

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.