När Filmavtalet avskaffas kommer priset på biobiljetter att öka.
1 av 2
När Filmavtalet avskaffas kommer priset på biobiljetter att öka. - Foto: TT/Faksimil
Alla kommer inte längre ha råd att gå på bio menar Gustav Nipe.
2 av 2
Alla kommer inte längre ha råd att gå på bio menar Gustav Nipe. - Foto: SvD/Dan Hansson/SvD/TT

"Regeringen gör det ännu mer lockande att ladda ner filmer"

Gustav Nipe tycker att det är fel att Filmavtalet ska avskaffas. Det innebär att det blir dyrare att gå på bio, vilket hindrar folk att ta del av kulturarvet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gustav Nipe är integritetspolitisktalesperson för Piratpartiet.

Följ honom på Twitter: @gustavnipe

Regeringen har nyligen meddelat att Filmavtalet ska sägas upp år 2017. Det är den största förändringen för filmindustrin på 50 år. En stor skillnad blir att momsen för att köpa biobiljetter höjs från 6 procent till 25 procent. Det betyder att det kommer bli dyrare att gå på bio.

Samtidigt som regeringen nu väljer att göra det dyrare för medborgare att konsumera kultur på biograferna så intensifieras jakten på oss kulturdelare. Allt fler poliser och åklagare jobbar med att på heltid spärra in och straffa människor som väljer att dela med sig av kultur till andra. Ungefär 50 åtal har väckts mot fildelare de senaste fyra åren. Mer än 100 personer har varit under utredning. Den vanliga domen är dryga böter och villkorligt fängelse för den som delat med sig av film, men i flera fall blir påföljden ännu värre.

I slutet av 2013 dömdes en person i Västmanland att betala 4,3 miljoner kronor i skadestånd för att ha delat filmen ”Beck – Levande begravd”. Antagligen kommer den dömda aldrig att kunna betala av skadeståndet, utan kommer om några år tvingas in i skuldsanering för att få börja om livet på nytt. Den djupa sociala skadan som den dömda erhåller kan aldrig motiveras.

Regeringens kulturpolitik väljer ensidigt att fokusera på industrin som tjänar pengar på kultur. Medborgarens och konsumentens perspektiv lyser med sin frånvaro. Den statliga politiken bör ha som främsta syfte förbättra för enskilda människor – inte för storföretag.

Svensk film har aldrig kunnat bära sina egna kostnader, utan har alltid varit i behov av statliga pengar. Eftersom vi medborgare redan via skatten betalar stora delar av den film som produceras i Sverige är det självklart att vi också ska få ta del av filmen – annars bli vi lurade. Detta höll Miljöpartiet med oss i Piratpartiet om i valrörelsen, men nu sviker Miljöpartiets kulturminister Alice Bah Kunhke sitt eget partis frihetliga kulturpolitik.

I stället för att höja priset på biobiljetter och öka jakten på kulturdelare så behöver regeringen genomföra en radikal reform av upphovsrätten. Vi behöver en upphovsrätt som tar avstamp i den digitala teknik som finns runt omkring oss. En sådan reform kommer att tvinga fram de strukturomvandlingar som kulturbranschen behöver. Det är sajter som The Pirate Bay och fildelningsnätverk som Kazaa som drev fram de populära tjänsterna som Netflix och Spotify. Hade vi inte haft våra digitala rebeller som struntade i den omoderna upphovsrätten hade ingen förändring kommit till skott.

Vi i Piratpartiet vill uppdatera upphovsrätten eftersom den i dag fungerar som en blöt filt över kreativiteten. Vi vill bejaka en deltagarkultur där gränsen mellan producent och konsument suddas ut. Dagens upphovsrätt hindrar människor från att ta en mer aktiv del i kulturskapandet. Regeringens förslag på att höja biobiljettpriset och samtidigt intensifiera jakten på fildelare är en politik som gynnar rika direktörer på bekostnad av vanliga medborgare. Det är en elitistisk kulturpolitik som vi pirater kraftigt vänder oss emot.

Gustav Nipe,
Integritetspolitisktalesperson Piratpartiet

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.