- Foto: Privat

"Problemen med ojämställdhet sitter i våra huvuden"

Elin Enes från Kristdemokraterna skriver att vi är så vana vid att kvinnor har andra krav på sig, att vi inte inser att det är just där problemet startar och slutar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elin Enes är 22 år och utbildad statsvetare. Hon jobbar som politisk sekreterare för Kristdemokraterna i Region Örebro län.

Jag bestämde mig för några veckor sedan. Efter en lång tids bitterhet var det dags att skriva ut min frustration. Över samhället. Över orättvisorna. Över hur kvinnor ständigt nedvärderas och objektifieras.

När jag nu väl skulle börja skriva tog det tokstopp. Jag visste helt enkelt inte vart jag skulle börja. Vad som skulle med. Problemet med den ojämställdhet vi har i Sverige år 2015 är så omfattande att det nästan blir övermäktigt att skriva om. Jag förstår att redan nu blir många irriterade. Övermäktigt? Omfattande? När samhället har så många andra problem. Ja, vi har många andra allvarliga problem. Men med ett jämställt samhälle kan vi på ett mycket bättre sätt tackla alla de andra problemen. Därför väljer jag att ta upp just ojämställdheten idag.


Jag har otaliga gånger suckat och drömmande tänkt på hur mycket lättare livet varit om jag varit kille. Tänk, bara det att inte automatiskt bli ifrågasatt när jag presenterar en idé. Att inte behöva kämpa och kämpa för att bli en accepterad del i de föreningar jag varit aktiv i. Att uppleva att de runt omkring mig uppmuntrar och aktivt stöttar mig. Att inte behöva känna ett konstant ifrågasättande från män i min närhet, och inte heller behöva förstå att det för andra kvinnor är hotfullt med andra kvinnor.

Jag har många gånger reflekterat över att det i många organisationer enbart verkar finnas ett särskilt antal platser för gruppen unga kvinnor, medan unga män är något som verkligen uppmuntras och efterfrågas. Att kvinnor måste slå sig fram för att överhuvudtaget få möjlighet att få en plats, att bli någon att räkna med upplever jag skapar en ohälsosam konkurrens mellan kvinnor. Istället för att uppmuntra och stödja varandra blir det en tävling, eftersom det finns så få platser för oss.

Jag förstår till viss del varför kvinnor fortfarande bemöts på detta sätt. När jag kommer hem efter en tuff dag och slår på TV:n möts jag nämligen av det. TV och media verkar ofta redan ha bestämt hur jag som kvinna ska känna mig, bete mig, se ut. Reklamen för bindor berättar för mig att jag aldrig ska kunna känna mig bekväm när jag har mens, jag ska helst redan idag köpa antirynkkräm för att undvika att riskera att någon gång i framtiden eventuellt att få rynkor, filmen 50 Shades of Grey lär mig att jag inte har rätt att säga nej till sex, och om jag gör det är det ändå inte våldtäkt.


Media speglas i samhället, och samhället speglas i media. Blir vi konstant informerade om hur kvinnor ska vara och vilken plats vi har i samhället, så kommer det givetvis påverka hur samhället sedan bemöter oss kvinnor. Åt andra hållet, bemöter vi kvinnor som samhället gör idag, kommer det att synas i media.

När jag i olika sammanhang lyfter upp min ilska, förklarar hur jag upplever att jag blir bemött och vilka skillnader jag ser i samhället möts jag ofta av oförståelse. Ofta fastnar diskussionerna på frågor om lön, föräldraledighet och styrelseposter, men jag tror inte problemet sitter i lönerna eller antalet kvinnor i bolagsstyrelser, eller vem som är hemma hur länge med barnen.

Problemet sitter i våra huvuden. Vi är så vana vid att kvinnor har andra krav på sig, att kvinnor ska vara på ett sätt, och bli bemötta därefter att vi inte inser att det är just där problemet startar och slutar.

Vi behöver en attitydförändring. En attitydförändring som genomsyrar hela samhället. Hur män bemöter kvinnor, hur kvinnor bemöter andra kvinnor. Hur media speglar kvinnor, hur media speglar män. Vi måste alla uppmärksamma våra beteenden. Ifrågasätta de roller vi tilldelats och våga vara öppna för en förändring där vi värderar varandra som jämlikar, inte bara teoretiskt, utan också konkret i vardagen. Vi har alla en del i arbetet för ett jämställt Sverige.

Elin Enes,
Politisk sekreterare Kristdemokraterna,
Örebro Län

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.