Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kommer Löfven att stödja veteranerna på Veterandagen?"

- 28/05/2015, 13:47 -
1 av 3

Therse Särnbäck/TT

2 av 3

Therse Särnbäck

3 av 3

AP

Lennart Bengtsson vill uppmärksamma svenska krigsveteraner. Han ifrågasätter varför våra politiker inte gör mer för de som riskerar sina liv i kring.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

2002 antog FN en resolution som innebar att 29 maj ska vara en dag för fredssoldater världen över, det de kallar UN Peacekeepers Day. I Sverige firades Veterandagen fram till 2007 tillsammans med FN-dagen den 24 oktober, men 2008 fastställdes 29 maj som högtidsdag för Veterandagen av Försvarsmakten. År 2011 fick Veterandagen statsceremoniell status av riksdagen.

Trots erkännandet av Veterandagen som statsceremoni är erkännandet av de svenska veteranerna tämligen ljummet från svenska politiker. I andra länder får veteraner ett helt annat bemötande än i Sverige, både från allmänheten på gatan och från officiellt håll från styrande politiker. Vi behöver inte åka längre än till Danmark för att uppleva en närmast monumental skillnad. För att inte tala om USA.

I sitt årliga State of the Union-tal i år använde USA:s president Barack Obama en god del av talet till att lyfta de amerikanska veteranerna och det arbete som administrationen gjort för att förbättra veteranernas situation. Han sa: ”To every CEO in America, I want to say: If you want someone to get the job done, and get it done right, hire a veteran”, och möttes av stående ovationer.

När hörde vi senast en svensk statsminister säga någonting som över huvud taget antydde att Sverige ens har veteraner? Kommer någon minister förutom försvarsministern att uppmärksamma den av riksdagen utsedda Veterandagen 29 maj?

Tidigare har framför allt försvarsministern och enstaka riksdagsledamöter närvarat vid hedrandet av Sveriges veteraner. Övriga har helt enkelt inte tyckt att de yttersta utförarna av landets utrikespolitik varit värda att uppmärksamma och ägna en dag åt.

Sedan förra årets veterandag har vi haft ett regeringsskifte i Sverige, så det återstår att se vilka prioriteringar ministrarna gör. Hur värdefulla och hedervärda är utrikespolitikens yttersta spets för den regering som på politisk nivå hunnit med flera utspel om geografiska konfliktområden i vår omvärld? Hur viktiga är de för det nya Försvarsutskottet?

Försvarsmakten har skickat ut formella inbjudningar till talmannen, statsministern, försvarsministern, utrikesministern, socialförsäkringsministern, närings- och innovationsministern, justitie- och migrationsministern, arbetsmarknadsministern samt biståndsministern.

För de politiker som vill finns det också möjlighet att göra sitt erkännande av Sveriges veteraner riktigt synligt och offentligt, genom att delta i Veteranmarschen som kommer gå från Centralstationen via Kungsträdgården och vidare till firandet på Djurgården.

Vad tror du? Kommer Stefan Löfven gå med i marschen? Kommer Margot Wallström hedra de personer som tjänstgjort vid de humanitära och militära insatserna i Palestina sedan 1948?

Bryr sig svenska politiker om veteranerna de skickat ut i världen i fredens tjänst – på riktigt?

Det återstår att se.

Lennart Bengtsson,
Förbundsordförande Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna