1 av 3
- Foto: Therse Särnbäck/TT
2 av 3
- Foto: Therse Särnbäck
3 av 3
- Foto: AP

"Kommer Löfven att stödja veteranerna på Veterandagen?"

Lennart Bengtsson vill uppmärksamma svenska krigsveteraner. Han ifrågasätter varför våra politiker inte gör mer för de som riskerar sina liv i kring.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lennart Bengtsson är förbundsordförande för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

2002 antog FN en resolution som innebar att 29 maj ska vara en dag för fredssoldater världen över, det de kallar UN Peacekeepers Day. I Sverige firades Veterandagen fram till 2007 tillsammans med FN-dagen den 24 oktober, men 2008 fastställdes 29 maj som högtidsdag för Veterandagen av Försvarsmakten. År 2011 fick Veterandagen statsceremoniell status av riksdagen.

Trots erkännandet av Veterandagen som statsceremoni är erkännandet av de svenska veteranerna tämligen ljummet från svenska politiker. I andra länder får veteraner ett helt annat bemötande än i Sverige, både från allmänheten på gatan och från officiellt håll från styrande politiker. Vi behöver inte åka längre än till Danmark för att uppleva en närmast monumental skillnad. För att inte tala om USA.

I sitt årliga State of the Union-tal i år använde USA:s president Barack Obama en god del av talet till att lyfta de amerikanska veteranerna och det arbete som administrationen gjort för att förbättra veteranernas situation. Han sa: ”To every CEO in America, I want to say: If you want someone to get the job done, and get it done right, hire a veteran”, och möttes av stående ovationer.

När hörde vi senast en svensk statsminister säga någonting som över huvud taget antydde att Sverige ens har veteraner? Kommer någon minister förutom försvarsministern att uppmärksamma den av riksdagen utsedda Veterandagen 29 maj?

Tidigare har framför allt försvarsministern och enstaka riksdagsledamöter närvarat vid hedrandet av Sveriges veteraner. Övriga har helt enkelt inte tyckt att de yttersta utförarna av landets utrikespolitik varit värda att uppmärksamma och ägna en dag åt.

Sedan förra årets veterandag har vi haft ett regeringsskifte i Sverige, så det återstår att se vilka prioriteringar ministrarna gör. Hur värdefulla och hedervärda är utrikespolitikens yttersta spets för den regering som på politisk nivå hunnit med flera utspel om geografiska konfliktområden i vår omvärld? Hur viktiga är de för det nya Försvarsutskottet?

Försvarsmakten har skickat ut formella inbjudningar till talmannen, statsministern, försvarsministern, utrikesministern, socialförsäkringsministern, närings- och innovationsministern, justitie- och migrationsministern, arbetsmarknadsministern samt biståndsministern.

För de politiker som vill finns det också möjlighet att göra sitt erkännande av Sveriges veteraner riktigt synligt och offentligt, genom att delta i Veteranmarschen som kommer gå från Centralstationen via Kungsträdgården och vidare till firandet på Djurgården.

Vad tror du? Kommer Stefan Löfven gå med i marschen? Kommer Margot Wallström hedra de personer som tjänstgjort vid de humanitära och militära insatserna i Palestina sedan 1948?

Bryr sig svenska politiker om veteranerna de skickat ut i världen i fredens tjänst – på riktigt?

Det återstår att se.

Lennart Bengtsson,
Förbundsordförande Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.