Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Centerpartiet: "Hyckleri av Löfven att vilja ha tvångskvotering"

- 29/05/2015, 12:23
1 av 3

Privat/Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer / TT

Annika Qarlsson och Helena Lindahl från Centerpartiet skriver att Stefan Löfven borde ta sitt förnuft till fånga och stoppa förslaget om att införa kvotering.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraternas kongress - som börjar i dag - blottlägger den "feministiska regeringens" ledande partis genanta hyckleri om kvinnors representation i styrelser.

Paradoxalt nog torgför man nu krav på kvotering till bolagsstyrelser på en kongress där man samtidigt argumenterar mot kvotering i sin egen partistyrelse. Det är inte bara ologiskt - utan även direkt pinsamt.

Verkligheten är nu sådan att Sveriges "feministiska" statsminister pekar med hela handen och vill detaljstyra bolag till att tillsätta styrelser efter kön snarare än kompetens - men argumenterar själv med stor trovärdighet mot en kvotering till Socialdemokraternas partistyrelse.

Socialdemokratin lever inte som man lär. Stefan Löfven städar inte framför egen dörr, men går gärna över till grannen och klagar på hur stökigt det är.

Undertecknade har tidigare påtalat att Socialdemokraterna genomgående valt medelålders män, inte sällan med rötter i partiet, vid när man ska tillsätta högprofilerade uppdrag. Bland dessa märks Anders Sundström, Thomas Östros, Ilmar Reepalu och nu senast Jens Henriksson.

Alla är säkert kompetenta, men givetvis finns även lika kompetenta kvinnor som alternativ.

Märk väl: vi i Centerpartiet motsätter oss kvotering efter kön. Det finns kompetenta kvinnor och de förtjänar att få ta plats av andra skäl än vilket kön de är födda med. Redan i dag arbetar väldigt många börsbolag aktivt med att rekrytera för ökad mångfald.

Det gör man av det enkla skälet att man är medvetna om att man riskerar att missa "den bästa rekryteringen" om man inte inkluderar kvinnor i processen.

Vi tycker att det är beklagligt att kvotering framhålls som den bästa gångbara vägen till jämställdhet. Tyvärr är det ännu värre att Sveriges statsminister håller sig med dubbla måttstockar för hur jämställdhetsarbetet ska gå till beroende på om det handlar om det privata näringslivet eller den socialdemokratiska maktsfären.

Stefan Löfven måste helt enkelt bestämma vilket ben han ska stå på redan under helgens kongress. Antingen tror man på kvotering eller så gör man det inte.

Därför vill vi uppmana statsministern att skrota förslaget om tvångskvotering till bolagsstyrelser.

Annika Qarlsson, jämställdhetspolitisk talesperson, Centerpartiet
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson, Centerpartiet