1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Copyright: MalmBild AB / DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

"Sverige måste stoppa nätdrogerna nu – vi har inte råd att sega"

Lars-Axel Nordell från Kristdemokraterna skriver att vi måste ändra i lagen så att nätdroger blir olagliga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lars-Axel Nordell är riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Följ honom på Twitter: @LarsAxelNordell

I förrgår släppte EU sin årliga rapport om drogsituationen i Europa. Den ger en mycket alarmerande bild där EU’s narkotikabyrå EMCDDA i snitt upptäcker två nya narkotikasubstanser varje vecka. Sverige sticker ut i rapporten genom att ha näst högsta narkotikadödligheten av opioider.

Handeln av så kallade nätdroger är ett växande internationellt problem där kunderna helt lagligt kan beställa droger som ännu inte hunnit narkotikaklassas. Storbritannien är i dag mest utsatt och ligger etta i den ska beroendetoppen bland Europas länder. De är nu på väg att helt förbjuda dessa droger.

Handeln med så kallade nätdroger är också omfattande i vårt land och drabbar framförallt ungdomar. När ett preparat undersökts och klassats som narkotika dyker ett nytt preparat upp med en liten förändring i den kemiska strukturen. På så vis ligger myndigheterna hela tiden steget efter i att bekämpa handeln och användningen av narkotika. Detta är ett allvarligt hot inte minst mot unga människors hälsa och liv.

Sedan 2011 har den svenska tullen och polisen laglig rätt att beslagta syntetiska droger som inte är narkotikaklassade om de bedömer att syftet med innehavet är kopplat till drogmissbruk. Men det räcker inte. Fortfarande saknas möjligheten att lagföra handeln och användningen av dessa nätdroger innan själva beslutet om narkotikaklassning trätt i kraft.

Sverige måste, i likhet med Storbritannien, hitta effektiva och lagliga möjligheter att stoppa den omfattande handeln med narkotiska preparat som i dag framförallt sker på nätet. Det handlar om att ligga steget före för att effektivt komma åt både innehavet, handeln och bruket av drogerna.

Jag har som riksdagsledamot ett flertal gånger föreslagit så kallad ”familjeklassning” av droger, där generiskt liknande molekylära produkter klassas som narkotika. Därigenom skulle tillverkare förhindras att lansera liknande skadliga substanser. Tidigare i år ställde sig också socialutskottet bakom detta krav genom att uppmana regeringen att skyndsamt ta fram lagförslag för snabbare klassningssystem och se över andra åtgärder för att komma till rätta med nätdrogerna.

Drogliberala krafter är aktiva i narkotikadebatten. Vi ser hur debatten har förskjutits från att handla om hur vi på bästa sätt ska bekämpa drogerna till att allt oftare handla om huruvida vi över huvud taget ska bekämpa drogerna.

Kampen mot droger måste gå vidare och de juridiska hinder som finns måste undanröjas för att inte ligga steget efter tillverkarna.

Lars-Axel Nordell,
Riksdagsledamot Kristdemokraterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.