Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ska jag gråta eller spy när Paolo Roberto pratar om feminism?"

- 23/06/2015, 07:20 -
Matilda Wahl anser att feminismen visst behövs i dagens Sverige.
1 av 3

Matilda Wahl anser att feminismen visst behövs i dagens Sverige.

Privat / TT

Paolo Roberto.
2 av 3

Paolo Roberto.

Claudio Bresciani / TT

Matilda Wahl.
3 av 3

Matilda Wahl.

Privat

Matilda Wahl tycker inte att Paolo Roberto har rätt att påstå att feminism inte behövs.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag lyssnade precis på Paolo Robertos intervju i P3 där han pratar om feminism. Jag är medveten om att den här intervjun är rätt gammal och önskar att jag fortsatt vara lyckligt ovetandes om dess existens men så är tyvärr inte fallet längre. Jag har nu hört den och vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta, eller kanske spy.

Paolo Roberto kallar sig själv för en militant motståndare till feminismen. Han pratar om att det bara är att ”öppna fönstret, sticka ut huvudet och se hur världen funkar för att inse att det är skillnad på män och kvinnor”. Jag vet inte riktigt var Paolo Roberto vill komma med detta men det vi feminister kämpar för är jämställdhet mellan män och kvinnor, vi tycker rätt och slätt att det är fel att det finns skillnad i rättigheter och förutsättningar för kvinnor och män.

Eftersom vi tycker att det är fel så kämpar vi för att förändra det. Paolo Roberto däremot menar då som jag förstår det att vi ska öppna fönstret, se på världen och acceptera hur den ser ut, bara för att det är på ett visst sätt så är det så det bör vara. Med det här tankesättet så förstår jag att han är emot feminism och därigenom anser att det inte behövs.

Så här ligger det dock till Paolo Roberto, du har inte rätt att bestämma om feminism behövs eller ej. Jag har hört det alldeles för många gånger förut, medelålders män som säger att feminismen är onödig, ”Det är jämställt i Sverige”. Hur dessa män anser att de har rätt att avgöra detta förblir för mig en gåta. De är privilegierade i den här frågan och kan därför aldrig helt och hållet förstå hur det är att vara på den andra sidan av patriarkatet, att inte vara normen. De kan inte förstå hur det är att vara kvinna och på grund av sitt kön både få sämre förutsättningar i livet och leva under förtryck. Enligt mig så är det ganska logiskt att ett kvinnoförtryck är något som vi kvinnor blir utsatta för och därför är det vi som vet hur det känns, inte Paolo Roberto eller någon annan gubbe.

Ett annat argument som han använder sig av i sin kamp mot den fruktansvärda feminismen är att det att han anser att Sverige är det mest jämställda landet i världen och det här är ju ett argument som jag också har hört hundratals gånger, en riktig klassiker. Det är precis som att vi springer ett lopp och målet är jämställdhet, vi har väldigt långt kvar till mål men vi ligger först så därför ska vi stanna och ge upp? Nej, jag skulle inte tro det.

Trots sitt militanta motstånd mot feminismen påstår sig Paolo Roberto vara för jämställdhet men säger samtidigt bland annat att det är helt okej att män inte sällan väljer att inte ta ut en enda dag pappaledighet. ”Kvinnor vill ju vara med sina barn”, säger han. Vad då kvinnor? undrar jag, föräldrar ska vilja vara med sina barn, vilket kön föräldern har borde inte spela någon roll. Åter igen öppnar Paolo bara fönstret, tittar på hur världen ser ut och accepterar det. Han funderar inte över sådant som varför det är helt okej för en pappa att välja att inte vara pappaledig för att kunna fokusera på karriären men när en kvinna gör samma sak så anses hon vara ”en dålig mamma”?

Och trots att Paolo i intervjun konstaterar att det ofta finns ekonomiska skäl till valet av vem som är barnledig så verkar han inte ha reflekterat över varför genomsnittskvinnan tjänar flera tusen mindre i månaden än genomsnittsmannen för exakt samma arbete? Detta trots att tjejer i snitt har högre betyg och ofta högre utbildning. Det är inte vad jag kallar jämställdhet Paolo Roberto.

Jag ser ingen anledning till att lägga min energi på att rada upp fler fakta som visar på att vi behöver feminism. Sådana som Paolo Roberto kommer aldrig ta in det ändå, han säger rakt ut i intervjun att han har rätt och alla andra har fel. Dessutom tycker jag att han sätter sig över och förminskar tjejen som intervjuvar honom, avbryter henne och beter sig allmänt respektlöst. Så nej, jag tänker inte ödsla min tid på att försöka förklara för honom varför han och alla andra människor borde vara feminister, om han vill ha fler bevis och fakta så kan han googla.

Däremot så vill jag säga att jag aldrig tänker göra som honom. Jag tänker aldrig öppna fönstret, se på världen och bara acceptera hur den ser ut. Jag tänker öppna fönstret, se på världen och se att det finns mycket som är fel och orättvist och som behöver förändras. Jag kommer aldrig acceptera det som jag anser är fel utan jag kommer alltid kämpa för förändring. Till sist så vill jag berätta att jag har bestämt mig angående om ifall jag ska skratta, gråta eller spy när Paolo Roberto pratar om feminism, ett rätt enkelt val egentligen. Det han säger må enligt mig vara sorgligt och motbjudande men mest av allt så är det fan skrattretande.

Matilda Wahl