Telason Getachew anser att Ebba Busch Thor måste få sitt parti att se på familjen som hon gör.
1 av 3
Telason Getachew anser att Ebba Busch Thor måste få sitt parti att se på familjen som hon gör. - Foto: Privat/TT
Telason Getachew.
2 av 3
Telason Getachew. - Foto: Privat
Ebba Busch Thor.
3 av 3
Ebba Busch Thor. - Foto: Henrik Montgomery/ TT

"Er kärnfamilj håller inte, Ebba Busch Thor"

Telason Getachew skriver att Kristdemokraternas måste se över sin politik för att inte exkludera människor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Telason Getachew är nyhetschef för Frihetssmedjan.se.

www.frihetssmedjan.se

Kristdemokraternas nyblivne partiledare Ebba Busch Thor gjorde Almedalsdebut, hon levererade ett Almedalstal som gick hem hos många. Kortfattat kan hennes tal förklaras enligt devisen: Hon kom, talade och segrade.

Förutom att kräva att de svenskar och andra boende i Sverige som anslöt sig till terrororganisationen Daesh/Isis skulle dömas till landsförräderi gick Busch Thor till ett hårt angrepp mot identitetspolitiken. Hennes hårda kritik men mycket viktiga kritik började med att referera till Martin Luther Kings dröm om att vi alla skulle leva sida vid sida där våra gärningar och inte vår hudfärg skulle vara måttstock på vilka personer vi är.

I kontrast till Luther Kings dröm har samhällsdebatten i Sverige inställt sig på att människor ska bedömas efter sin hudfärg, kön, etnicitet, sexuell läggning och kulturell tillhörighet menar Busch Thor. Genom att förhålla sig på detta sätt:

”Exkluderas många goda krafter från kampen för bättre livsvillkor för de som är marginaliserade”, enligt Busch Thor.

Jag instämmer och applåderar Busch Thor för denna hållning. Fler politiker borde ha denna hållning. Men vissa människor och organisationer förnekar vissa grupper möjligheter som andra grupper tar för givet med hänvisning till identitetspolitik. Kristdemokraterna, Busch Thors eget parti är ett bra exempel på en organisation, i detta fall ett parti med möjlighet att lagstifta, som utifrån en identitetspolitik förnekar vissa människor möjligheten att bilda familj.

Om Adoption kan man läsa följande på kristdemokraternas hemsida:

"Då barn förlorat sina biologiska föräldrar tycker vi att man ska försöka ge barnet en situation som är så lik den som barnet har förlorat som möjligt, alltså en mamma och en pappa."

Synen på insemination är även den ett verktyg för att försvåra familjekonstinstallationer som inte överensstämmer med kristdemokraternas bild av kärnfamiljen.

Kristdemokrater brukar ofta prata om vikten av att inkludera och farligheten med att exkludera, vilket var det centrala i Busch Thors Almedalstal. Men när det kommer till familjen är även de som är kända för att vara inkluderande exkluderande. Kristdemokraterna är ett exkluderande parti.

Det är bra att Kristdemokraterna pratar om problematiken med identitetspolitik, men Ebba Busch Thor bör göra upp med sitt parti som identifierar sig med familjen. Likt partierna på vänsterkanten har kristdemokraterna investerat i identitetspolitiken. Man har gått till val på slogans som partiet som är ”familjens röst” och representant för ”verklighetens folk” samtidigt som man för en familjepolitik som bygger på fördomsfulla antaganden om människor som inte passar in i deras idealbild av vad som är en familj och vad den skall bestå av – en exkluderingspolitik.

Identitetspolitiken spökar hos Kristdemokraterna. Jag hoppas efter att ha hört Ebba Busch Thors debuttal i Almedalen att Kristdemokraterna gör sig kvitt med den identitetspolitik som deras familjepolitik präglas av.

Telason Getachew

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.