Simon Andersson menar att Sverigedemokraterna utgör ett hot mot Sverige.
Simon Andersson menar att Sverigedemokraterna utgör ett hot mot Sverige. - Foto: Henrik Montgomery/ TT

"Får Jimmie Åkesson bestämma utvisar han inte bara terrorister"

Simon Andersson skriver att Sverigedemokraterna nu vill ge Säpo större möjlighet att utvisa terrormisstänkta.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Simon Andersson är frilansskribent och samhällsdebattör.

När Jimmie Åkesson står i Almedalen och pratar om att ge Säpo utökade möjligheter att ta medborgarskapet från svenska medborgare som misstänks för terrorbrott, så tänker jag på något annat än det han talar om.

I motionen om medborgarskapets betydelse så motionerar Sverigedemokraterna om att ett medborgarskap skall vila på ett kriterium som lojalitet mot nationen. I enlighet med principprogrammet så kan man även som infödd svensk upphöra att vara en del av Sverige. Parallellt med det så uttalar sig Åkesson om att även svenskar behöver assimileras.

Varför det är aktuellt att prata om?

När den fascistiske politikern Márton Gyöngyösi, i november 2012, ställde sig upp i det ungerska parlamentet och förkunnade att det kanske var dags att registrera alla ungerska judar med dubbelt medborgarskap eftersom deras lojalitet mot nationen kunde ifrågasättas, så hördes spridda applåder.

I dag är det förbjudet enligt lag att uttala sig negativt om nationen Ungern. Det ungerska fascistpartiet Jobbik försöker gå till val på löften om att återigen införa den av domstolar nu förbjudna paramilitära grenen, Ungerska gardet. Premiärministern har fått rätt att utnämna högt uppsatta statliga tjänstemän: riksbankens två vice ordförande, riksåklagaren, revisionsrättens ledamöter, ombudsmannen och medlemmarna i medierådet.

Folket föll för fascismens sminkade motioner utan att många riktigt förstod vad man röstade på. Man föll för populismens dragningskraft.

Skolsystemet är ett exempel. Fidesz erbjöd reformer för att göra om skolsystemet från grunden. Man erbjöd en centralisering av skolan igen för att genomföra reformerna.
Men ingenstans i reformerna förstod folket att man skulle byta ut rektorer som inte var lojala med regeringen eller lyfta in förbjudna böcker i undervisningen.

Men det fanns där. För den som kunde läsa det finstilta. Det skulle gå så fort att ingen hängde med i utvecklingen. Förändringen av grundlagarna. Förtrycket mot minoriteterna. Urholkningen av demokratin.

Fascismen.

Vad ISIS gör mot mänskligheten är ofattbart grymt. De är mördare, terrorister, avskrap. Men när ett parti som Sverigedemokraterna som är födda ur den brunaste gyttjepölen som finns, står och pratar om hur Säpo ska få utökade befogenheter för att ta svenska medborgares medborgarskap ifrån dem så tänker jag inte bara på terrorister som ISIS.

Jag tänker på Ungern.
Jag tänker på demokratin.
Jag tänker på lojaliteten.

Sedan hör jag applåderna.

Simon Andersson

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.