Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Får Jimmie Åkesson bestämma utvisar han inte bara terrorister"

Simon Andersson menar att Sverigedemokraterna utgör ett hot mot Sverige.
Simon Andersson menar att Sverigedemokraterna utgör ett hot mot Sverige. Foto: Henrik Montgomery/ TT

Simon Andersson skriver att Sverigedemokraterna nu vill ge Säpo större möjlighet att utvisa terrormisstänkta.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Simon Andersson är frilansskribent och samhällsdebattör.

När Jimmie Åkesson står i Almedalen och pratar om att ge Säpo utökade möjligheter att ta medborgarskapet från svenska medborgare som misstänks för terrorbrott, så tänker jag på något annat än det han talar om.

I motionen om medborgarskapets betydelse så motionerar Sverigedemokraterna om att ett medborgarskap skall vila på ett kriterium som lojalitet mot nationen. I enlighet med principprogrammet så kan man även som infödd svensk upphöra att vara en del av Sverige. Parallellt med det så uttalar sig Åkesson om att även svenskar behöver assimileras.

Varför det är aktuellt att prata om?

När den fascistiske politikern Márton Gyöngyösi, i november 2012, ställde sig upp i det ungerska parlamentet och förkunnade att det kanske var dags att registrera alla ungerska judar med dubbelt medborgarskap eftersom deras lojalitet mot nationen kunde ifrågasättas, så hördes spridda applåder.

I dag är det förbjudet enligt lag att uttala sig negativt om nationen Ungern. Det ungerska fascistpartiet Jobbik försöker gå till val på löften om att återigen införa den av domstolar nu förbjudna paramilitära grenen, Ungerska gardet. Premiärministern har fått rätt att utnämna högt uppsatta statliga tjänstemän: riksbankens två vice ordförande, riksåklagaren, revisionsrättens ledamöter, ombudsmannen och medlemmarna i medierådet.

Folket föll för fascismens sminkade motioner utan att många riktigt förstod vad man röstade på. Man föll för populismens dragningskraft.

Skolsystemet är ett exempel. Fidesz erbjöd reformer för att göra om skolsystemet från grunden. Man erbjöd en centralisering av skolan igen för att genomföra reformerna.
Men ingenstans i reformerna förstod folket att man skulle byta ut rektorer som inte var lojala med regeringen eller lyfta in förbjudna böcker i undervisningen.

Men det fanns där. För den som kunde läsa det finstilta. Det skulle gå så fort att ingen hängde med i utvecklingen. Förändringen av grundlagarna. Förtrycket mot minoriteterna. Urholkningen av demokratin.

Fascismen.

Vad ISIS gör mot mänskligheten är ofattbart grymt. De är mördare, terrorister, avskrap. Men när ett parti som Sverigedemokraterna som är födda ur den brunaste gyttjepölen som finns, står och pratar om hur Säpo ska få utökade befogenheter för att ta svenska medborgares medborgarskap ifrån dem så tänker jag inte bara på terrorister som ISIS.

Jag tänker på Ungern.
Jag tänker på demokratin.
Jag tänker på lojaliteten.

Sedan hör jag applåderna.

Simon Andersson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.