1 av 3
- Foto: Privat/TT
Filip Åhsberger.
2 av 3
Filip Åhsberger. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Marcus Ericsson/TT

"Världen tror Sverige är ett land man åker till för att leva på bidrag"

Filip Åhsberger (Moderaterna) skriver att vi måste signalera att Sverige är ett land där man måste arbeta och inte leva på bidrag.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Filip Åhsberger är juriststudent. Han har varit politisk aktiv i Moderaterna sedan 2009 och kommunpolitiker sedan 2010.

Han brinner för migrations- och skattefrågor.

Följ honom på Twitter: @Filipahsberger

Under stora delar av Sveriges historia har Sverige till skillnad från i dag varit ett land som folk flydde ifrån. Människor flydde ifrån fattigdom, svält och sjukdomar och tog sig till länder som USA och England för att hitta välstånd. Denna trend minskade efter andra världskriget då Sverige, som lyckats hålla sig någorlunda utanför kriget, blev en relativ ekonomisk stormakt i Europa.

Sedan dess har invandringen till Sverige varit ganska konstant förutom vissa invandringsvågor under exempelvis 70- talet. Vi är nu inne i en liknande våg av invandring och detta har rört om i Sveriges politiska landskap då vissa partier lyckats måla upp invandrare som en börda för den svenska välfärden.

Det finns absolut problem med integrationen och invandringen i dag, men till skillnad från hur Sverigedemokraterna har lurat i en del av svenska folket är problemet inte i antalet. Att minska antalet är inte bara moraliskt fel då det faktiskt är människor som flyr från krig, utan även ekonomiskt ogrundat. Sverige har ungefär tjänat 900 miljarder kronor på invandringen sedan efterkrigstiden. Sverige hade alltså varit 900 miljarder kronor fattigare i dag utan vår invandring. Invandring är bra för Sverige.

Problematiken är att Sverige i dag är internationellt känt som en bidragsnation. Människor ska inte komma till Sverige för att de vill slippa arbeta, människor ska komma till Sverige för att de vill arbeta eller behöver skydd. Bidragen och beroendet av staten är det problematiska i dagens Sverige då det hämmar människors vilja att komma in på arbetsmarknaden. Sverige ska vara en nation som står med öppna armar för människor som behöver hjälp, likt vi gjorde under andra världskriget, men vi ska också vara en nation som tar hand om människors kompetens och utnyttjar varje människas fulla potential.

Världens synsätt på Sverige måste alltså ändras så att folk inte lockas hit under förhoppningen att slippa arbeta utan för viljan att arbeta. Bidrag och beroendet av staten ska vara undantaget och frihet och arbete ska vara normen. Detta görs inte genom, som den nya regeringens budget medför, höjd a-kassa och höjda bidrag. Detta görs genom en minskad reglering på arbetsmarknaden så att arbetsgivare lättare kan anställa, sätta löner och säga upp arbetstagare så att kompetensen blir en faktor i stället för anställningstiden. Detta görs också genom en minskad a-kassa och minskat ekonomiskt bistånd som därmed uppmuntrar människor att söka arbete.

Sverige ska vara ett öppet land för människor som behöver hjälp men också ge individer verktygen för att få anställning och därmed frihet och värdighet att klara sig utan ett beroende av staten.

Filip Åhsberger,
Student och kommunpolitiker för Moderaterna

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.