Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Världen tror Sverige är ett land man åker till för att leva på bidrag"

1 av 3
Filip Åhsberger.
2 av 3
Filip Åhsberger. Foto: Privat
3 av 3

Filip Åhsberger (Moderaterna) skriver att vi måste signalera att Sverige är ett land där man måste arbeta och inte leva på bidrag.

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Filip Åhsberger är juriststudent. Han har varit politisk aktiv i Moderaterna sedan 2009 och kommunpolitiker sedan 2010.

Han brinner för migrations- och skattefrågor.

Följ honom på Twitter: @Filipahsberger

Under stora delar av Sveriges historia har Sverige till skillnad från i dag varit ett land som folk flydde ifrån. Människor flydde ifrån fattigdom, svält och sjukdomar och tog sig till länder som USA och England för att hitta välstånd. Denna trend minskade efter andra världskriget då Sverige, som lyckats hålla sig någorlunda utanför kriget, blev en relativ ekonomisk stormakt i Europa.

Sedan dess har invandringen till Sverige varit ganska konstant förutom vissa invandringsvågor under exempelvis 70- talet. Vi är nu inne i en liknande våg av invandring och detta har rört om i Sveriges politiska landskap då vissa partier lyckats måla upp invandrare som en börda för den svenska välfärden.

Det finns absolut problem med integrationen och invandringen i dag, men till skillnad från hur Sverigedemokraterna har lurat i en del av svenska folket är problemet inte i antalet. Att minska antalet är inte bara moraliskt fel då det faktiskt är människor som flyr från krig, utan även ekonomiskt ogrundat. Sverige har ungefär tjänat 900 miljarder kronor på invandringen sedan efterkrigstiden. Sverige hade alltså varit 900 miljarder kronor fattigare i dag utan vår invandring. Invandring är bra för Sverige.

Problematiken är att Sverige i dag är internationellt känt som en bidragsnation. Människor ska inte komma till Sverige för att de vill slippa arbeta, människor ska komma till Sverige för att de vill arbeta eller behöver skydd. Bidragen och beroendet av staten är det problematiska i dagens Sverige då det hämmar människors vilja att komma in på arbetsmarknaden. Sverige ska vara en nation som står med öppna armar för människor som behöver hjälp, likt vi gjorde under andra världskriget, men vi ska också vara en nation som tar hand om människors kompetens och utnyttjar varje människas fulla potential.

Världens synsätt på Sverige måste alltså ändras så att folk inte lockas hit under förhoppningen att slippa arbeta utan för viljan att arbeta. Bidrag och beroendet av staten ska vara undantaget och frihet och arbete ska vara normen. Detta görs inte genom, som den nya regeringens budget medför, höjd a-kassa och höjda bidrag. Detta görs genom en minskad reglering på arbetsmarknaden så att arbetsgivare lättare kan anställa, sätta löner och säga upp arbetstagare så att kompetensen blir en faktor i stället för anställningstiden. Detta görs också genom en minskad a-kassa och minskat ekonomiskt bistånd som därmed uppmuntrar människor att söka arbete.

Sverige ska vara ett öppet land för människor som behöver hjälp men också ge individer verktygen för att få anställning och därmed frihet och värdighet att klara sig utan ett beroende av staten.

Filip Åhsberger,
Student och kommunpolitiker för Moderaterna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.