Taffan Taha anser att Zara Larsson måste förespråka en bredare feminism.
1 av 3
Taffan Taha anser att Zara Larsson måste förespråka en bredare feminism. - Foto: Privat / TT
Zara Larsson.
2 av 3
Zara Larsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Taffan Taha.
3 av 3
Taffan Taha. - Foto: Privat

"Zara Larsson verkar ha glömt kvinnorna i Mellanöstern"

Taffan Taha skriver att Zara Larsson måste uppmärksamma våldet mot kvinnor i Mellanöstern.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Taffan Taha är ambassadör för One Young World.

Hon beskriver sig själv som feminist, människorättsaktivist, föreläsare och Social entreprenör.

Jag har alltid haft svårt för att kollektivt fördöma människor trots att man ser strukturer och system överallt i dagens samhälle. Min kommande fråga riktar sig till mina kära ”medfeminister” här i väst men i synnerligt till Zara Larsson. Ja, ytterligare en som uttalar sig om denne, som på senaste tiden tagit sig an debatten om ett mer jämställt samhälle och hyllats för det – och vilket jävla liv det blivit över den grejen.

Jag undrar bara: Har du en översiktlig bild av fler världsregioners feminister Zara Larsson och samtliga?

Jag frågar eftersom feminismen som ideologi föddes och utvecklades inom modernitetens ramar vilket innebär även att feminismen bär på starka arv av en kolonial syn på ”de andra” som borde/skall ”frälsas”/”civiliseras”. Feminismen i väst bär dessutom på liberala drag av en, vad jag ser, individbaserad frigörelse och som inte alltid tar hänsyn till kollektivet. Nu lär jag få motta en massa hat kommentarer från feminister som lär tro att jag är emot det system, den patriark och den struktur man bekämpar här i Sverige. Den som i fråga känner mig vet att jag är en stolt och högljud feminist som arbetat direkt med kvinnofrågan sedan 16 års ålder oavsett plats på jord, så det är absolut inte fallet.

Givetvis skall alla frågor som visar klara tecken på patriarkala strukturer problematiseras och diskuteras, det handlar inte om att vara relativister och acceptera patriarkala täckmantlar för förtryck, men feminismen måste lyssna respektfullt och ödmjukt på kvinnorna i verkligheter och kulturella kontexter. Åtminstone om vi definierar feminism i termer av mänsklig frigörelse, utan standardmallar på hur denna frigörelse bör vara.

Jag skulle jättegärna vilja öppna upp ett samtal med Zara Larsson där jag får lov och presentera sydfeminister, feminister från Mellanöstern, kvinnor som upplever förtryck på en helt annan nivå än de vi är bekanta med här i Sverige. Jag skulle vilja att det tillåts att kritisera mainstream-feminismer i väst utifrån perspektiv, historier, traditioner och analyser från alla olika håll. Att även få rikta kritik mot västfeminster och presentera tankar och analyser kring global rättvisa, hur feministsika rörelser i Sverige kan lära sig utav de i syd samt Mellanöstern.

Jag tror inte någon har missat Zara Larssons bild där hon trär på en kondom över sitt ena ben för att ”make a statement” att mäns könsorgan inte alls är för stora för vilken kondom som helst. Det är kul och se en sådan ung tjej utmana och provocera (vilket hon onekligen lyckades göra) för att starta en diskussion, få fram reaktioner och göra sin åsikt hörd. Vilken tur att du har friheten och göra det Zara Larsson utan att bli utsatt för det så kallade äckliga uttrycket ”hedersmord”, dagen efter för en sådan sak!

Där jag precis kommit hem ifrån har jag fått träffa flickor i din ålder som blivit våldtagna utav ISIS-anhängare, sett på medan deras höggravida mammor blivit skjutna till döds och de kvinnor som överlevt ISIS barbariska våld är sexslavar och blivit påtvingade att täcka sig från topp till tå. Där kvinnor som med nöd och näppe lyckas landa ett nio till fem jobb efter massa hårt arbete och ändå blir sexuellt trakasserade dagligen, kvinnor som inte får utbilda sig och de som väl får göra det slängs in i ett mansdominerat samhälle där politik, ekonomi och samhälle domineras utav män. Där jag precis återvänt från står även kvinnor axel mot axel med männen och strider på frontlinjer trots det och bemästrar vapen som ingen annan och ägnar sina liv åt att stå upp för det de tror på och skydda kvinnor,mäns och barns liv.

Jag har föreläst på skolor om kvinnorättigheter för unga flickor som blivit könsstympade i Mellanöstern och däribland har jag berättat om de problemen kvinnor stöter på hemma i Sverige. De va lite förvirrade när jag kort nämnde att saker som om skylten på övergångsstället visar om figuren har klänning på sig eller inte, kan vara ett problem för vissa där jag kommer ifrån. Sådana bekymmer finns inte ens där dessa kvinnor befinner sig i för man inte kommit så långt i utvecklingen.

Feminister finns i alla kön, former och färger. Att jag väljer att prioritera andra kvinnofrågor då jag jobbar och befinner mig i Mellanöstern gör mig inte berättigad till och tala om för andra feminister om vilka frågor som ska tas upp, ingen fråga är mindre viktig. Missförstå mig rätt – perspektiv handlar detta om. Det talas mycket om systerskap och enighet inom feminismen, man känner en viss samhörighet när man vet att man försöker tackla samma problem. Hur underbart vore det inte nu om vi feminster som bor i väst började belysa problemen våra systrar möter varje dag, världen över också? Det här med perspektiv är så otroligt viktigt.

Jag tror starkt att feministiska interkulturella dialoger kan hjälpa oss alla att bättre förstå olika ingångar till feminism, olika sätt att vara feminist på och därmed stärka den feministiska rörelsen som helhet. Interkulturella och intersektionella feministiska perspektiv och insikter behövs mer än någonsin om vi vill utveckla en stadig och kraftfull antirasistisk och avkoloniserad feminism. Genom att integrera feminster från världens alla olika hörn, från det geopolitiska syd till exempel, blir det ett sätt att lyfta feministiska perspektiv, historier, traditioner och analyser som inte hörs vanligtvis utav någon. Samtidigt skulle en udd riktas mot etablerade mainstream-feministiska grupperingar.

Så snälla Zara Larsson, nästa gång du väljer och publicera en bild till dina hundratusentals följare, där du vill belysa något problem kvinnor i vårt samhälle gör i dagsläget – sprid gärna en bild på en kvinnlig peshmerga soldat medan hon ammar, dela berättelsen om de två systrarna som flydde ISIS-våldtäkt och som väl i säkerhet inte fick någon hjälp, sprid en kvinnas röst i Sydamerika från slummen som kämpar med att få ett jobb för och försörja sin tvååriga son, höj den flickas röst vars flydde sitt hem för att inte bli utsatt för hedersmord efter att publicerat en bild på sig själv på sociala medier. Ja Zara Larsson, det sker. Vilken tur att du, jag och så många andra kan fritt sprida vad vi vill och influera så många via våra sociala medier.

Taffan Taha

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Man
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.