Torsdag 27 Jan
Stockholm

"Du springer SD:s ärenden"

Markus Mattila (S) svarar på Filip Åhsbergers debattartikel om att resten av världens ser Sverige som ett land man kan åka till om man inte vill jobba.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Markus Mattila är S-märkt debattör och opinionsbildare.

Följ honom på Twitter: @Markus_Mattila

Jag vill inleda med att säga att jag håller med Filip Åhsberger om att Sverige har tjänat på invandringen under 1900-talet, hade vi inte låtit finländare, italienare och chilenare invandrat till Sverige så hade vi nog fått det mycket tuffare i ekonomin. Fler invånare, mer skattepengar och det leder i sin tur till mer satsningar på välfärden.

Men det är bara ett problem i ditt resonemang, du hävdar att det finns en bild av att Sverige är en bidragsnation, och att detta i sin tur ska locka hit människor för att leva på “bidrag” och inte arbeta? Att många människor flyr till oss beror på att de flesta av våra europeiska vänner stänger sina gränser för flyktingar och vägrar ta sitt ansvar för flyktingkrisen i mellanöstern och Somalia. Det är ett väldigt enkelt sätt att skylla på bidragsberoende när det handlar om antalet flyktingar som kommer till Sverige.

Jag håller med dig om att arbete är väldigt viktigt för att få en framtid i ett nytt land, men till vilket pris? För mig är det fullständigt orealistiskt att komma till ett nytt land, med ett helt nytt språk och kultur och samtidigt få ett jobb redan första veckan. Dessutom så är bidragen behovsprövade och man får inte till exempel försörjningsstöd om man inte aktivt söker jobb eller på något annat sätt visar att man vill få en egen försörjning. Ni i moderaterna säger er värna om “människan” och tro på människan. Varför misstror ni då folk och tror att dem är ovilliga att arbeta?

Du nämner A-kassan i ditt resonemang men det är ju något som man inte kan få hursomhelst heller, man måste ha arbetat redan ett visst antal dagar innan man blir berättigad till arbetslöshetsförsäkringen. Dessutom undrar vad minskad makt för arbetstagaren och mer makt till arbetsgivaren genom sänkta ingångslöner och större möjligheter till att sparka människor leder till? Det betyder mer otrygghet för individen och det är precis det som nyanlända verkligen inte behöver.

Jag håller med om att jobb är viktigt för effektiv integration, men man måste se det realistiskt: Man kan inte begära av en människa i ett helt nytt land att hen skall integrera sig från dag ett och ha ett jobb att gå till. Nej. Det här låter mer som ett sätt att desperat försöka använda SD-retorik för att få tillbaka väljare som just nu flyr från er: “Invandrare vill bara leva på bidrag”. Smutsig retorik.

Jag tror på öppenhet och alla människors lika möjlighet att skapa sig ett nya liv i Sverige.

Markus Mattila,
Socialdemokrat och opinionsbildare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela