Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är inte synd om er vita kränkta män"

- 13/07/2015, 11:16 -

Privat

Sara Gille skriver att diskrimineringen som drabbar kvinnor är värre än den som drabbar män.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Joanna Kristoffersson skriver om hur feminismen inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Om hur man måste se till individen och inte skylla på "den vite medelålders mannen" och hur det ska gälla lika spelregler för alla.

Feminism är en ideologi, och en kamp som har sin grund i kvinnors rätt till rösträtt. Lika, allmän rösträtt för alla som är själva grundstenen i en demokrati. Ändå tycker du alltså feminism inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle?

Feminism ser till individen, men den ser också strukturer, patriarkala strukturer. Strukturer som kvinnor har blivit förtrycka utav i årtionden, och än i dag. Det är inte av en slump att just kvinnor får mer hat än män, eller att just kvinnor får mindre lön än män eller att just kvinnor sexualiseras till objekt och inte män. Det beror på patriarkatet och de patriarkala strukturer som där följer. Om vi enbart skulle se på individen så legitimerar vi dessa avskyvärda strukturer, och genom ensamt se individperspektivet kan vi inte heller bekämpa dem.

Jag håller med dig när du skriver att det ska gälla lika spelregler för alla, för i dag ser det inte ut så. I dag tjänar kvinnor 2,6 miljoner mindre än män under en hel livstid, detta enbart på grund av deras kön. Det om något är verkligen inte lika spelregler för alla, och för att bryta denna klyfta och få lika spelregler behövs feminism.

Du pratar om hur män exkluderas och diskrimineras? Det är skillnad att vara en man och få höra lite kalla ord på olika feministiska plattformar gentemot riktig reell diskriminering. Att som kvinna diskrimineras på arbetsmarknaden, att som kvinna inte våga synas i media för man vet man kommer få så mycket anonymt kvinnohat skickat till en, och att som kvinna inte våga gå ensam på kvällen.

Denna diskriminering som begränsar ens frihet på grund av sitt kön är det riktiga problemet och det är där energin, speciellt från oss kvinnor, ska läggas för att stå upp för våra rättigheter. Vi ska inte att ödsla vår tid försvara kränkta vita män som du nu gjort, när kvinnor dagligen utsätts för våld och sexism så är det helt fel fokus att ta. Feminism är förutsättningen för allas lika frihet oavsett kön och en grundpelare i ett demokratiskt samhälle.

Sara Gille,
Feministisk talesperson SSU Uppsala