​Malin Schelin menar att ett liv blir ett liv vid befruktningen.
1 av 3
​Malin Schelin menar att ett liv blir ett liv vid befruktningen. - Foto: Privat / TT
37 000 aborter i Sverige per år är inte acceptabelt anser hon.
2 av 3
37 000 aborter i Sverige per år är inte acceptabelt anser hon. - Foto: Ap
​Malin Schelin.
3 av 3
​Malin Schelin. - Foto: Privat

"Ni unga måste förstå att abort inte alls är ett preventivmedel"

Malin Schelin skriver att vi måste sträva efter en nollvision gällande aborter i Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Schelin är informatör för Ja till Livet.

Kvinnans självbestämmanderätt över sin egen kropp och sitt liv är något som både jag och Lovisa Lindgren kan skriva under på. Vi verkar rörande överens om att abort inte är något ett samhälle bör eftersträva. Men där dras våra åsiktslinjer åt olika håll. Lindgren förenklar frågan och menar att abort enbart är en kvinnofråga och handlar om rätten till privatliv. Men hon glömmer bort de andra som påverkas av en graviditet, pappan och barnet.

När man blir en människa är inte subjektivt utan det är fakta. I Sverige erkänner vi också att det är ett skyddsvärt barn i mammas mage. Annars hade vi haft abort fram till födsel och struntat i den uttalade gränsen vid vecka 22. Men frågan är om man blir en människa vid vecka 22, eller kan det vara så att man var en människa redan innan?

När det ofödda barnet är tre veckor slår hjärtat och hjärnan producerar polypeptider, ett ämne som är till för att vi ska kunna minnas. I vecka nio kan barnet suga på tummen och gäspa, i vecka tolv har tårkanalerna utvecklats. Då ser barnet ut och rör sig som en människa, och behöver bara växa till och utveckla alla organ som redan är på plats. Allt vi kan göra är att tillföra näring och ge tid. Vi kan varken lägga till eller dra ifrån, vi är människor från början.

Varje människa är både en kropp och en själ, vi är ett. Det är mycket sällan etiskt och moraliskt försvarbart att en person utsläcker en annan människas liv genom att skrapa, hacka eller suga ut den människans kropp när den är i som mest behov av skydd och trygghet. I sin artikel hänvisar Lindgren till att abort är nödvändigt i de fall där kvinnans liv är i fara.

Återigen håller vi med varandra. Men när vi talar om sådana fall i abortdebatten måste vi påminna oss om att det handlar om extremt få fall. Tillsammans med abort till följd av extrema våldsbrott utgör det några enstaka fall, ställ det i kontrast till de cirka 37 000 aborter som görs årligen i Sverige. Vi kan inte dra generella slutsatser av så extrema situationer när cirka 30 procent av alla ungdomar använder abort som ett slags preventivmedel och 40 procent av alla aborter som görs är av kvinnor som genomgått en abort tidigare.

Talar inte den omfattande mängden av aborter som görs årligen att vi har ett skriande behov av en nollvision? För kvinnan. För mannen. För barnet.

Malin Schelin,
Informatör Ja till Livet

/
/
/
/
/
/
/
Liv
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.