Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Tack Stefan Löfven, nu måste jag lägga ner mitt företag"

- 01/08/2015, 13:35 -
Saga Bowallius anser att avvecklingen av läxrut kommer att leda till att fler elever får sämre betyg.
1 av 3

Saga Bowallius anser att avvecklingen av läxrut kommer att leda till att fler elever får sämre betyg.

Privat / TT

Hon ser inte hur Socialdemokraternas beslut är en lösning.
2 av 3

Hon ser inte hur Socialdemokraternas beslut är en lösning.

NTB scanpix

Saga Bowallius.
3 av 3

Saga Bowallius.

Privat

Saga Bowallius skriver att Socialdemokraternas politik förstör för unga företagare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var för ungefär två år sen jag skickade in mitt personliga brev och mitt väldigt korta CV till ett av de större läxhjälpsföretagen. Jag hade aldrig haft ett jobb förut, men de ringde redan nästa dag. Rekryteringsprocessen gick fort, och plötsligt hade jag en anställning och en början på arbetsliv. Jag fick en sidoinkomst, jag betalade skatt och jag kände att jag verkligen gjorde skillnad för min elev.

Steget från att vara anställd till att starta eget var inte så stort. Jag läste ekonomilinjen på gymnasiet och drev samtidigt ett UF-företag, så jag tyckte det skulle bli en spännande utmaning, en ännu bättre merit på CV:t och ett roligt och givande sätt att tjäna ännu mer pengar. Det blev det. I dag har den osäkra tjejen med fyra F jag träffade för två år sen höjt sina betyg rejält och kommit in på sin drömgymnasielinje, samtidigt som jag – även om jag nu avvecklat mitt företag – står med båda fötterna på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna gick i höstas till val på minskad arbetslöshet och höjda skolresultat. Samtidigt tar regeringen den första augusti bort läxrutet, som hjälpt massor av unga sätta sin första fot på arbetsmarknaden och som hjälpt ännu fler att höja sina betyg.

På sin hemsida menar Socialdemokraterna att det nedlagda läxrutet kommer spara 20 miljoner kronor. Att skapa jobb för alla som varit eller hade kunnat bli läxhjälpare kommer kosta betydligt mer än så. Faktum är att 20 miljoner kronor, enligt en studie av Svenskt näringsliv, endast räcker för att arbetsförmedlingen ska förmedla 330 jobb.

Detta kan jämföras med att läxhjälpsföretaget MyAcademy två dagar efter att regeringens höstbudget föll gick ut på Facebook med att de skulle rekrytera 1 500 nya läxhjälpare. De 20 miljoner som regeringen tror sig kunna spara på ett nedlagt läxrut räcker alltså inte på långa vägar till att skapa de nya arbeten som behövs, och ännu mindre räcker det till att ge den hjälp till barn och unga som kommer krävas.

Men för Sveriges tre vänsterpartier är viktigare att allt ansvar ligger i det offentliga än att skolresultaten ökar. Det är viktigare att staten har utbildningsmonopol än att RUT-sektorn får bidra med skatteintäkter. Det är viktigare att skolan är de enda som får lära ut än att unga människor ska få sitt första jobb.

Den första augusti höjs mina sociala avgifter och RUT-avdraget för läxläsning tas bort. I det Sossesverige som då återskapas hade jag förmodligen inte fått min första anställning, jag hade definitivt inte startat ett eget företag och min läxhjälpselev hade troligtvis gått ut nian med de fyra F hon hade när vi inledde vår resa mot en gymnasieantagning.

Jag har svårt att se hur avskaffandet av läxrut ska leda till ökade PISA-resultat och minskad arbetslöshet. Men grattis, Sossesverige. Ni fick som ni ville.

Saga Bowallius