Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jämställdhetshetsen förstör mitt dejtingliv"

Emma Svensson tycker att kvinnor inte ska behöva betala när de går på dejt.
1 av 3

Emma Svensson tycker att kvinnor inte ska behöva betala när de går på dejt.

Privat / TT

Män tjänar mer och ska därför betala till en början menar hon.
2 av 3

Män tjänar mer och ska därför betala till en början menar hon.

Svenska Dagbladet

Emma Svensson.
3 av 3

Emma Svensson.

Privat

Debatt | 13/08/2015 13:52

Emma Svensson: "Jag tycker att vi kvinnor ska ta ett steg tillbaka och låta männen bjuda."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under det senaste årtiondet har Sverige blivit mer som USA med privatisering av till exempel företag och sjukhus men en av de största skillnaderna som Sverige har upplevt är skillnaden i dejtingvärlden. Sedan dejtingsidorna har exploderat över internet så går vi svenskar på fler och fler dejter.

Även om Sverige är hyfsat jämställt så är det fortfarande fakta att kvinnor i Sverige fortfarande inte tjänar lika mycket pengar som män. Så när vi hoppar in i dejtingvärlden, hur kommer det sig att vi helt plötsligt ska dela lika på allt? Jag tror att detta är på grund av att tjejer har en hoppfull vision om att vi en dag kommer att ha ett jämställt Sverige, där vi tjänar lika mycket som männen. Därför måste vi visa framfötterna och börja med att dela helt lika i dejtingvärlden, men varför då när ingenting annat är jämlika?

Jag har varit singel i två år och har även jobbat ett tag som servitris på sidan av att jag studerar, och jag måste säga att det är så löjligt här i Sverige. Varje gång jag har varit på dejt och i de flesta fall när jag serverar ett par som är ute och äter så ska checken delas i två – rakt av. I många restaurangsystem kan man till exempel inte dela en flaska vin i två, eftersom den står som en artikel i systemet.

Då blir det blickar mellan paren och det blir obekvämt – vem ska betala mer? Ska mannen göra det för att han är gentlemannen eller ska kvinnan tar den för att "vi bor i ett jämställt samhälle". Så klart ska tjejen böja sig – hon har fortfarande inte samma lön som mannen men hon ska dra på tusan betala lika mycket eftersom hon har visionen om ett jämställt samhälle någon dag.

Vart tog passionen vägen? Vart tog romantiken vägen? Och framförallt vart är gentlemannen?

När jag bodde en utbytestermin i London och gick på dejter så var det inget snack om saken – mannen betalade för middagen. Visst, ofta gjorde jag en liten nota-dans där jag sa att det är okej att jag betalar hälften, för jag vet att mannen vill vifta bort mig och visa upp sig som en man som kan betala för sig. Om vi beslöt oss för att gå vidare sedan så var det möjligt att jag kunde betala en drink senare som tack men många gånger så ville han även betala för det. Det jag undrar är: varför inte? Varför ska han inte betala för mig? Han bjuder ut mig och vill imponera på mig så varför ska jag inte tillåta honom att göra det?

Svenska män är för jämställdhet för att vissa saker som de har behövt göra tidigare behöver de inte göra längre. De betalar för en i stället för två, medan de cashar in två gånger så mycket pengar på en arbetsvecka. Är det jämställt?

Jag tycker att vi kvinnor ska ta ett steg tillbaka och låta männen bjuda på middagar och dejter. När man går djupare in i förhållandet och går så långt att flytta man ihop eller så, är det en helt annan femma och där kan man dela upp det ner på millimetern. Det som jag tror är många tjejers problem är att de tror att det förväntas att de bjuder på någonting tillbaka, vilket kan ta någon sexuell form, men så behöver det absolut inte vara. Så är det inte i resten av världen – det behöver inte vara så här.

Jag vill bli bortskämd och dejta en man som vill imponera på mig, för han ska vilja imponera på en så bra tjej som jag. Och tro mig, det finns tusentals kvinnor som känner samma sak fast dom skulle aldrig våga erkänna det – för tro mig det kan lätt komma upp över en fika ”och han betalade för allt!” chockad men glad och imponerad. Svenska män, dra upp plånboken och gör notadansen om ni så vill men betala för tusan för era dejter.

Emma Svensson