Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fd sverigedemokrat: "Därför borde du aldrig lägga din röst på SD"

1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

Lars Pehrson

Debatt | 17/08/2015 15:32

Den avhoppade sverigedemokraten Jesper Nilsson: "Att älska Sverige är inte synonymt med att älska det Sverige som Sverigedemokraterna vill ha"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen publicerade jag ett blogginlägg om varför jag lämnade Sverigedemokraterna. Jag har insett att deras politik är både främlingsfientlig och bakåtsträvande, och nu tänkte jag försöka få dig att förstå varför du som medborgare inte ska begå misstaget att rösta på Sverigedemokraterna.

Vi är många som ser problem i dagens samhälle, problem med integrationen, problem med sysselsättningen och problem med den allmänna välfärden. I dessa tider är det lätt hänt att vända sig till populistiska partier i hopp om att hitta enkla lösningar på svåra frågor, frågor som det kan förefalla som att de flesta riksdagspartierna inte har lösningen på.

Därför är Sverigedemokraterna för många – och en gång för mig – det mest rimliga alternativet. Men det finns bättre lösningar. Du som funderar på att välja Sverigedemokraterna måste först och främst fråga dig varför de skulle tillfredsställa dig: Vill du att nyanlända ska kunna komma in i samhället fortare? Vill du ha mer satsningar på skola, vård och omsorg? Vill du minska arbetslösheten?

Det vill nog alla, men är lösningen då att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent? Jimmie Åkesson sa dessutom nyligen att det kanske inte ens räcker. Jag hade en tanke, under min tid i Sverigedemokraterna, om att det här var något temporärt och att mottagningen skulle kunna bli mer generös när vi fått ordning på problemen, eller för den delen att Sverigedemokraterna la ribban så högt för att det förmodligen skulle krävas en förhandling för att komma överens med andra partier.

Det var nog synnerligen naivt av mig att tro att Sverigedemokraterna i slutändan ville göra det bättre för människor. Sverigedemokraterna vill helt enkelt inte att för många människor ska flytta till Sverige, eller snarare att bara en viss typ av människor ska ta sig hit, vilket faktiskt är väldigt synd.

Någonting är uppenbart fel när det finns de som förespråkar Sverigedemokraternas politik och som anser att ett svältande barn som adopteras från Uganda klassas som "massinvandring". Invandring är nödvändigt, både för att hjälpa de som behöver det, och för att vårt samhälle ska fungera. Det tror jag de flesta är överens om. Vill du förbättra för den nyinkomna i samhället bör du fundera över vad i Sverigedemokraternas politik som hjälper dem med det.

Då jag var otroligt patriotisk så såg jag inget annat alternativ än Sverigedemokraterna, men att älska Sverige är inte synonymt med att älska det Sverige som Sverigedemokraterna vill ha. Jag älskar fortfarande Sverige, vår vackra natur, vår spännande historia, men framförallt älskar jag vår världsunika välfärdsstat, att vi ligger i framkant när det gäller viktiga jämställdhetsfrågor.

Hade partier som Sverigedemokraterna styrt så hade kvinnan förmodligen fortfarande stått kvar vid spisen, abort hade varit en fantasi och maten på din tallrik hade inte varit annat än svenska köttbullar. Deras politik är inte nytänkande, den vill gå tillbaka!

Du som röstar på Sverigedemokraterna för att sätta press på de andra partierna: är din röst värd så lite att du kan slänga bort den på ett parti vars medlemmar uttrycker sig rasistiskt, homofobiskt och sexistiskt?

Jesper Nilsson,
Före detta sverigedemokrat

Håller du med?