Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Polisutredningen lades ner – för att det fanns risk att han skulle neka till brott"

- 27/08/2015, 09:15
Matilda Wahl

Matilda Wahl

Privat

Matilda Wahl: "En sak är jag dock helt övertygad om; utan konsekvenser för de som näthatar så kommer utvecklingen fortsätta åt samma håll"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som flera av er vet så skrev jag för ett tag sen en antirasistisk artikel här på Nyheter24 och möttes då av extremt mycket hat och även hot. Det fanns inget stopp på alla män (ja, det var till 90 procent män) som satt bakom sina datorer och spydde ut både rasism och kvinnohat. Enligt dem så var jag bland mycket annat en sverigeförrädare som förtjänade att både misshandlas och våldtas.

Jag bestämde mig ganska snabbt för att polisanmäla de kommentarer och meddelanden jag fick som var värst, detta trots att jag var medveten om att det antagligen inte skulle leda till speciellt mycket. Jag resonerade som så att dessa män ändå ska få någon slags konsekvens av att de beter sig såhär, om den konsekvensen bara blir att de får ett samtal från polisen så är det iallafall bättre än ingenting.

Den första personen jag anmälde var en man som kommenterat att jag var "en skräcködla som borde våldtas av en somalisk sjörövare". Han skrev denna kommentar med både sitt fulla namn och bild vilket jag naturligtvis informerade polisen om. En vecka efter anmälan fick jag hem en ”underrättelse om beslut” från polisen och jag skulle ljuga om jag sa att jag mitt hjärta inte sjönk en aning när jag läste att beslutet blivit att undersökningen skulle läggas ner. Förklaringen till detta beslut var följande; ”det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen”.

En vän till mig skrev för ett tag sen på Facebook till mannen bakom kommentaren och frågade honom varför han skrivit det han gjort och om han själv kände att det på något sätt var acceptabelt. Mannen svarade med ”haha” och blockerade sedan min vän. Han tar alltså så pass lätt på att han skrivit till en tjej att hon ska våldtas så när han blir ifrågasatt så svarar han med ”haha”. Som om det här inte vore nog så har han dessutom så pass lite ryggrad så att han kan inte ens stå för att han har gjort det utan blockerar istället de som ifrågasätter honom.

Efter att jag fått hem min ”underrättelse om beslut” så ringde jag polisen och frågade vad som lett till att förundersökningen lagts ner. Jag var naiv nog att tro att de kanske kontaktat mannen men att han sagt att han var oskyldig, att han skyllt på att någon annan tagit över hans Facebook eller liknande. Tyvärr var så inte fallet, polisen har inte ens försökt kontakta mannen. Varför? För att risken finns att mannen skulle skylla ifrån sig så därför är det tydligen ingen idé.

När jag fick det här förklarat för mig så kände jag inget annat än hopplöshet, jag insåg att på Internet är en helt utelämnad och det finns helt enkelt ingen hjälp att få. I princip så kan människor som hatar och som har hemska saker att säga låta bli att säga det i verkligheten och i stället säga det bakom en skärm och då är det helt plötsligt okej. Internet har spelat ut rättssystemet och blivit en fristad för att hata, hota och kränka. Det som ger mig mest ont i magen är att det här händer hela tiden, näthatet bara växer och människor utsätts för det här varje dag.

Jag är inte polis, jag är absolut ingen expert på ämnet och jag förstår att det kan vara komplext att sätta dit de som beter sig illa över nätet. En sak är jag dock helt övertygad om; utan konsekvenser för de som näthatar så kommer utvecklingen fortsätta åt samma håll, näthatet kommer fortsätta växa. Det här är inte rocket science.

Eftersom att mannen som skrev att jag är en skräcködla som borde våldtas inte ens fick så mycket som ett samtal från polisen så kommer han med största sannolikhet att fortsätta bete sig såhär. Han kommer fortsätta skriva till tjejer som inte delar hans åsikter att de ska våldtas och han kommer fortsätta skratta de som ifrågasätter honom i ansiktet. Varför? För att han kan. Det är hög tid för en förändring här.

Matilda Wahl

Borde polisen göra mer?