Fredag 6 Aug
Stockholm

Feminist: "Jag är så otroligt jävla förbannat as-arg"

1 av 2
2 av 2

Ellen Tengström: "Ni som är antifeminister eller säger att det redan är jämställt borde kolla igenom hashtagen. Kan ni sedan ärligt säga att det är jämställt eller att det inte finns kvinnohat"?

Kommentera (87)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ellen Tengström, 19 år, är feminist och tidigare ordförande för SSU Täby.

Hej, alla troll! Har ni saknat mig? Er favorit-manshatande-vänsterextremistiska feminist är tillbaka! Jag har skrivit förut om feminism men eftersom att kvinnohat fortfarande existerar, våldtäktstatistiken är oförändrad och antifeminister fortfarande härjar i vårt samhälle är detta ett ämne som aldrig kan tas upp för många gånger.

Det jag tänkte behandla denna gång är hur plattformar som Twitter och Instagram bidrar till könsmaktsordningen och sprider både kvinnohat och sexism. På Instagram tas alla bilder som visar ickemäns-bröstvårtor bort med ursäkten “we must keep instagram safe”. Men sen när skadar ett par kvinnligt kodade bröstvårtor någon? Och varför är det fortfarande så stor skillnad mellan manligt kodade bröst och kvinnligt kodade bröst? Det är bara fett, och det finns på alla människor, så jag förstår verkligen inte hypen. Din mamma har bröst (och bröstvårtor, tro det eller ej) din syster har det, din kusin, din farmor, din lärare och så vidare. Varför måste ett par fettklumpar sexualiseras så mycket bara för att det tillhör ett visst kön? Mycket orimligt enligt mig.

Hashtagen #curvy blev också borttagen från Instagram under en lång period eftersom den skulle sprida “porr”? Detta är ytterligare ett medel för tysta ner och inte visa upp kroppar som inte är normsmala, tillsammans med fatshaming och all denna oändliga propaganda kring dieter och bantningspreparat. Kurviga ickemän som är stolta över sina kroppar och ville tagga #curvy och hämta stöd och pepp från varandra kunde alltså inte det för att Instagram förbjöd det.

Vidare till Twitter och det som jag är så otroligt jävla förbannat as-arg över, nämligen hashtagsen #ItIsNotRape och #ReasonsToBeatYourGirlfriend. Ja, ni läste rätt och båda dessa trendar, alltså är populära, just nu på Twitter. Om vi först ska gå in på #ItIsNotRape så spär den på väldtäktskulturen och den otroliga victimblaming som redan existerar. Ickemän blir tillsagda dagligen att inte springa med hörlurar, inte gå hem ensamma, inte träffa okända män, inte ha på sig för korta kjolar och the list goes on and on. Vilket också syftar till att “vi sa ju till dig vad du skulle göra för att inte bli våldtagen men du ville ju inte följa det, så nu du får faktiskt ta och skylla dig själv”. Nej. Nej. Nej. Det är aldrig offrets fel och det är våldtäkt även om offret känner förövaren, har “utamanande” kläder, dricker alkohol, går hem ensam eller dylikt. Det är bara våldtäktsmän som orsakar våldtäkt.

Men jag tycker att #ReasonsToBeatYourGirlfriend är så extremt vidrig och problematisk att jag inte ens vet var jag ska börja. Ni som är antifeminister eller säger att det redan är jämställt borde kolla igenom hashtagen. Kan ni sedan ärligt säga att det är jämställt eller att det inte finns kvinnohat? Kvinnohat mördar, våldtar, hotar, kontrollerar, slår och sparkar kvinnor för att underminera deras styrka, värde och kompetens. Kvinnohat vill sätta dem på plats och få dem att förstå att männen aldrig kommer acceptera att kvinnan är på samma nivå som mannen eller får samma lön, de ska inte tro att de är något. Aldrig har en härskande klass gett ifrån sig makt utan kamp.

Det är helt sjukt att Twitter tillåter en sån här hashtag som är så tydligt kvinnohatisk och ännu sjukare är många män som faktiskt skriver under den. Bland dessa "anledningar" till att det är okej att slå sin flickvän finns guldkorn såsom: “hon är en kvinna”, “hon rakar sig inte”, “hon är en feminist”, “hon tror att hon har rättigheter” och “hon vill gosa efter jag har våldtagit henne”.

Det har gått nästan 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och det är ett stort misslyckande att vi inte har kommit längre. Kampen fortsätter. Alla mina feministiska syskon - vi måste ena oss i kampen och komma ihåg vem den verkliga fienden är.

Avslutningsvis ett litet ps. till alla män som kommer att kommentera att “det är redan jämställt!!!!” och sen skriva hat- och hotfulla meningar efter: ni bevisar bara att kvinnohatet fortfarande, och i allra högsta grad, existerar.

Ellen Tengström,
Feminist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (87)
Kopiera länk
Dela