Tisdag 19 Okt
Stockholm

"Kan du föreställa dig ett samhälle utan pengar?"

Fredrik Stoltz vill att Sverige ser över sin konsumtion.
1 av 3
Fredrik Stoltz vill att Sverige ser över sin konsumtion. Foto: Privat / TT
Ett samhälle byggt på pengar är inte rätt menar han.
2 av 3
Ett samhälle byggt på pengar är inte rätt menar han. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Stoltz.
3 av 3
Fredrik Stoltz. Foto: Privat

Fredrik Stoltz: "Vi måste skrota idén om ett samhälle baserat på överflödig konsumtion".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Vill du veta mer?

Fredrik Stoltz rekommenderar:

The Big Questions – Peter Joseph – En tio minuter lång introduktion.
Three Questions: What do you propose? – En 25 minuter lång video.
Zeitgeist Addendum – En längre dokumentär.

"Vanmakt, besvikelse, arbetslöshet, misär och stort missnöje fick massorna i Tyskland att i ett helt demokratiskt val välja Hitler /.../" läser jag i Lidingö Tidning och funderar tyst för mig själv hur långt det kommer gå innan vårt samhälle ligger i spillror och allmänheten börjar leta efter lösningar utanför nuvarande systemets ramar till problemen som är anledningen till varför Sverigedemokraternas väljarbas är såpass stor.

Jag vill påpeka vikten av att noggrant undersöka vad det är som driver vårt samhälle framåt. Det finns nämligen en enskild gemensam nämnare inom alla politiska partier världen över som sällan pratas om, vilket är att ha ett monetärt samhällssystem som grundar sig i rörelsen av pengar med hjälp av banker. Jag föreslår det motsatta, skrota idén om ett samhälle baserat på pengar och överflödig konsumtion.

Personligen har jag vandrat omkring i många olika ideologier, det började med en svag lutning åt socialdemokrati, men det tog inte lång tid innan jag gick över till Moderaterna och sedan några år senare till Klassiskt Liberala Partiet (KLP). Inom KLP ses en fri marknad utan inblandning ifrån staten som det optimala förhållandet i samhället för tillväxt och för att tackla problemen som vi ser i dag.

Efter att ha noggrant undersökt konceptet om en fri marknad var jag övertygad om att M. Friedman, L. Mises och A. Rand hade rätt gällande deras teorier om en fri och öppen marknad, med en ytterst liten statsapparat, om ens någon.

Efter ett tag blev jag bekväm i dessa tankegångar och ville pröva hur pass vattentäta de egentligen var. Jag satt helt enkelt och sökte på nätet efter anledningar till varför en fri marknad inte fungerar och liknande frågor. Tillslut hamnade jag på sidor som "The Zeitgeist Movement" och "The Venus Project".

Jag blev fascinerad över det faktum att dessa organisationer hade ett unikt bemötande av potentiella lösningar till allvarliga samhällsproblem så som krig, fattigdom och miljöförstörelse. Dock var min initiala reaktion på det jag läste och dokumentärerna jag kollade på att det helt enkelt var kommunism all over again.

Enbart på grund av att det kändes som att idén lovade "allt till alla" och att de hade någon slags magisk lösning till otroligt komplexa samhällsproblem, och därmed lät det bara som en löjlig utopi enligt mig. Men jag kunde inte riktigt släppa idén på grund av dess unika förhållningssätt till problem som rådande samhälls strukturen verkar vara totalt inkapabel till att lösa.

Efter ett år av att till och från kolla någon dokumetär om idén samt läsa någon artikel, började jag långsamt inse att deras resonemang var logiska samt förvånansvärt strukturerade.

Namnet på kärnidén är på engelska "Resource-based economy", jag har tyvärr inte utrymme att ge en rättvis bild av idén inom den här artikeln, utan i stället uppmanar jag er som är öppensinnade och redo att utmana era egna övertygelser om att öppna en ny flik i eran webbläsare och införskaffa er en egen uppfattning om idén.

Fredrik Stoltz

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela