Kim Larsson menar att Sverigedemokraternas politik visst bygger på rasism.
1 av 3
Kim Larsson menar att Sverigedemokraternas politik visst bygger på rasism. - Foto: Privat / TT
Hon ifrågasätter varför hon är mer värd än andra människor som flyttar till Sverige.
2 av 3
Hon ifrågasätter varför hon är mer värd än andra människor som flyttar till Sverige. - Foto: BERTIL ERICSON / TT
Kim Larsson.
3 av 3
Kim Larsson. - Foto: Privat

Varför räknar du inte mig som invandrare, Jimmie Åkesson?

Publicerades: 17 Sep 2015, 11:12

Kim Larsson: "En person från Mellanöstern ses som ett hot, som kriminell eller som en person som vill ta våra jobb och bostäder. Det är rasism".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kim Larsson är student vid Uppsala universitet.

Följ hennes blogg: kimlarsson.for.me

Jag är inte född i Sverige, men jag räknas inte som invandrare. Jag är asiat. Jag är adopterad. Jag kom hit när jag var åtta månader gammal. Jag bryter inte på svenska så därför "gills" inte jag. Ibland har till och med folk sagt till mig att jag inte räknas som invandrare för att jag är smart, jag bidrar ju till samhället så "det är ju lugnt". Men vad betyder egentligen invandrare?

Enligt synonymer.se betyder det en som är asylsökande, en person med utländsk bakgrund eller utlänning. Men jag fyller ju två av tre kriterier och jag räknas ju fortfarande inte! Anledningen till varför jag inte räknas är för att man ser mig som en person som kan bidra till det här samhället, för att jag är uppväxt med den svenska kulturen och det svenska språket – jag är välkommen. Men av någon anledning så ses en person som är från Mellanöstern som ett hot, som kriminell eller som en person som vill ta våra jobb och bostäder. Det är rasism.

Sverigedemokraterna för en politik där deras enda lösning på Sveriges bostadsbrist, arbetslöshet, äldrevård, välfärd etcetera är att minska invandringen. Detta kanske många av er läser om i olika medier, då Europa inte har haft en sådan här flyktingkatastrof sedan andra världskriget. Då kanske man tänker automatiskt att många av dessa flyktingar kommer hit till Sverige, och enligt Sverigedemokraterna tar de ju mitt jobb och det kan de ju inte göra! Men låt mig måla upp en bild för er som tänker på det här viset:

Det är två stycken personer, varav en är invandrare och en är född svensk, och båda söker samma jobb. Invandraren är mycket bättre kvalificerad, har bättre preferenser och bättre erfarenhet än svensken. Då är det väl självklart att invandraren ska få jobbet? Men varför ska man tycka så här då? Jo, för att varför skulle inte personen som är mest lämpad för arbetet få jobbet? Detta gynnar ju oss konsumenter, som i sin tur gynnar arbetsmarknaden. Detta leder till att staten får in mer pengar som kan till exempel gå till välfärden som åter igen leder till att det gynnar civilsamhället. Sedan måste ju alla som arbetar i Sverige och tjänar över 18 000 kronor per år betala skatt, detta är ju inget undantag för invandraren, och då blir det ju jämlikt för alla!

Men så här tänker inte Sverigedemokraterna. Utan deras huvudfokus är på att denna person inte är född i detta land och detta ska vara ett tillräckligt argument varför de ska skickas tillbaka till deras egna hemland. Jag förstår varför det kan vara lätt att försvara Sverigedemokraterna och rösta på dem. Man kanske är trött på att alla Sverigedemokrater ska bli dragna över en och samma kam, att rasiststämpeln kommer i högsta hugg så fort man uttrycker sig om invandring, att man vill ha en radikal förändring och Sverigedemokraterna känns som det enda partiet villiga att göra det etcetera. Det är säkert jättejobbigt att bli rasiststämplad om man innerst inne faktiskt inte är rasist. Lika så för alla män blir dragna över en och samma kam och misstänks som våldtäktsmän.

Men, här är en av många anledningar till varför man lätt kan förknippa alla SD-väljare med rasister – och det är för att Sverigedemokraterna för en rasistisk politik. Exempelvis var det enormt mycket diskussioner, demonstrationer, debatter och så vidare i medier om när Sverigedemokraterna beslutade sig för att sätta upp valkampanjer på tunnelbanan i Stockholm där det bland annat stod "Ursäkta för röran" och riktade sig till EU-migranterna. Varför är detta nu rasistiskt?

Jo, för att för det första avhumaniserar de EU-migranterna, genom att inte ens säga att de är människor utan de är en "röra". För det andra har de skapat reklam med bilder på iscensatta tiggare och sagt att Sverige kan bättre än såhär. Med andra ord menar de att Sverige och svenskar är bättre än EU-migranter och att vi är mer värda än vad de är för att EU-migranterna inte är födda i Sverige. Detta är rasism, när man behandlar människor olika pga. var de är födda, vad de har för hudfärg, religion etcetera.

Om du känner att du delar många av Sverigedemokraternas värderingar, att ditt liv är mer värt än en mörkhyads liv, att anse att alla muslimer är jihadister och så vidare så skulle jag kalla dig rasist. Om du vill ha en radikal förändring, rösta på F!. Om du vill ha en förbättring angående äldrevård, så lovade vänsterpartiet att äldreomsorgen ska tillföras med fyra miljarder kronor, är du för djurs rättigheter kan du rösta på miljöpartiet. Allting Sverigedemokraterna lovar er väljare kan alla andra partier göra mycket bättre – utan att diskriminera dig som individ.

Kim Larsson

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.