Jolin Berg
Jolin Berg - Foto: Privat

Jolin, 16: Det är dags för ett nytt och fräscht SDU!

Jolin Berg: "Varför tog man inte moderpartiets ord på allvar?"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jolin Berg är 16 år och var ledamot för SDU Dalarna fram till splittringen mellan SD och SDU.

Läs hennes blogg:jolinberg.forme.se

Rösträkningen kan ha varit den längsta tiden i mitt liv. Jag trodde att hjärtat skulle hoppa ut ur bröstet på mig. Det kunde vara början på något nytt eller slutet på allt som en gång var. Jag trodde att tiden hade stannat fram tills resultatet kom.

Tobias Andersson, 38 röster. Jessica Ohlson, 44 röster. Allt stannade till, vissa hoppade runt och skrek av glädje, andra satt tysta med tomma blickar. Själv tog jag upp min mobil och skickade iväg ett sms till min syster, ”Nu är det kört, nu klipper SD bandet med SDU” stod det. Vilket var precis det som hände, det tog inte långt tid innan SDU:s hemsida stängdes ner och förbundet inte längre var Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Jag har aldrig varit med om en så underlig stämning. Jag visste inte om jag skulle vara glad eller ledsen, det fanns bara ett grått mellanting.

Snacket under kvällens festligheter handlade inte om vad som hade hänt mellan ungdomsförbundet och moderpartiet, de flesta ville nog bara ha ett trevligt avslut på årets kongress. Vilket vi också fick med god mat och livemusik av Ultima Thule.

Men sen kom morgondagen och en lokal med tidigare 85 röstberättigade SDU:are hade minskat till ynka 39 st. För varför skulle man vara kvar där i flera timmar och lyssna på olika motioner? Det stod klart att ett nytt ungdomsförbund skulle bildas, det fanns ingen anledning att delta och engagera sig i det som tidigare var Sverigedemokraternas ungdomsförbund och nu är, ja.. bara ett löst förbund.

Tankarna gick mellan att jag desperat ville att SD skulle ge SDU en andra chans, medan jag samtidigt tänkte att SDU nog behöver en nystart där vi faktiskt har ett samarbete med moderpartiet från start. Men allt kändes så avlägset och overkligt.

Varför tog man då inte moderpartiets ord på allvar?

Den frågan har jag ställt mig väldigt många gånger. Varför gjorde man allt i sin makt för att trotsa partistyrelsen för det parti som vi alla sympatiserar med? Jag kommer aldrig fram till någon bra förklaring. Handlar det om ego och makt, eller om att man helt enkelt vill leka trotsig och tänja på gränserna för hur långt man kan gå?

Att sedan gå ut i media med att SDU skall verka för att SD-ledningen byts ut, kallar Sverigedemokraterna för odemokratiska och börjar smutskasta varandra. Det är för mig helt oförståeligt. Det är långt ifrån alla, om ens hälften av alla tidigare SDU:are som står bakom dessa uttalanden. Det var ingen utanför SDU:s förbundsstyrelse som blev tillfrågad om vi ville stå bakom allt detta, vad jag vet.

Men alla vi övriga medlemmar i SDU blev tvungna att ses som motståndare för SD och deras partistyrelse.

Vi visste mycket väl vad som stod på spel men vi ignorerade det. Jessica Ohlson vann demokratiskt, men med precis lika mycket rättvisa klippte SD banden till SDU. När vi kämpade så hårt för att vara ett fristående förbund, då kan det bli lite ostadigt när dom viktigaste klossarna rycks bort. Då kan vi inte skylla på alla andra, då har vi enbart oss själva att skylla.

Men nu blickar både jag och många andra sverigevänliga ungdomar framåt. Vi behöver varandra, vi behöver samarbeta, vi behöver moderpartiet. Det är dags för ett nytt och fräscht SDU!

Jolin Berg,
SDU

/
SDU
/
/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.