Stockholm

Jolin, 16: "Det räcker nu – jag tänker inte acceptera ert hat mer"

Jolin Berg
Jolin Berg. Foto: Privat

Jolin Berg (Sverigedemokratisk Ungdom): "När ni skriver något litet som att "alla SD:are är rasister", det är då ni kastar in mer ved i brasan som leder till att hela helvetet brakar lös"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jolin Berg är 16 år och ledamot för SDU Dalarna.

Läs hennes blogg: jolinberg.forme.se

Det räcker nu, allvarligt talat. Jag och många fler tänker inte ta det här längre, det får vara slut nu!

Jag är snart 17 år och alldeles nyss började jag mitt andra år på gymnasiet. Ny ort, ny skola, nya lärare och nya vänner. Jag gör det inte frivilligt, jag är helt enkelt tvungen. Jag måste lämna mina fina vänner i min förra skola, de som alltid stöttat mig och funnits där i alla lägen.

Jag måste, jag är rädd och trött. Trött på att bli särbehandlad, hotad och förföljd. Jag är så trött på att dagligen få meddelanden där det står att ”Nästa gång jag ser dig ska jag fan slå ner dig” eller ”Snälla gör samhället en tjänst och ta en pistol mot huvudet och tryck av!”.

Men det är ju jag som är den där idioten, den där äckliga rasisten och hemska fascisten. Mig kan man hota och kränka utan skuldkänslor, för jag är inte längre värd något. Jag är snart 17 år, står upp för mina åsikter och bara för att jag sympatiserar med Sveriges tredje största parti är jag inte längre värd någonting.

Jag gick in i politikens djungel med yttrandefrihet och demokrati under armen och med ett öppet sinne. Mitt intresse för politik började redan när jag som 13-åring hellre kollade på partiledardebatter än på tecknat. Tre år senare så hittade jag det parti som matchade med mina åsikter, kanske inte alla men väldigt många. Jag känner att jag gjorde rätt val vintern 2014 när jag gick med i Sverigedemokratisk Ungdom. Det är ett val jag aldrig kommer att ångra.

Men det var då jag började se vilket sjukt samhälle vi lever i, det gör ont i hela mig när jag tänker på det. Hur vi behandlar varandra, hur vi inte kan respektera någon annans åsikt, speciellt när det gäller mot oss sverigedemokrater. För när det kommer till oss finns inte längre demokrati och yttrandefrihet. Vi skall tystas, med hot och våld är det är de som krävs.

När jag tänkte på att börja på en ny skola blev jag kallsvettig. Skulle jag bli förföljd av gäng, från min lägenhet till skolan, som jag blev i förra skolan när jag skulle till och från bussen? Ska jag behöva höra elever skrika ”Din jävla rasist!” i korridoren? Eller ”Inga rasister på våra gator, ut med SD!!”. För det var så jag kallades, SD.

Jag var inte längre Jolin, tjejen med det lockiga håret från den lilla byn som pratade grovt dalmål, jag var partiet SD och jag tvingades stå till svars nästan varje dag för olika SD-politikers uttalanden. När jag till slut bara orkade svara att jag inte kunde ta ansvar för vad någon annan människa säger, tycker eller gör, då var jag en rasist som höll Söder, Karlsson eller Åkesson om ryggen.

Jag skulle var okunnig och jag borde läsa på vad det är för politik jag förespråkar. Jag klassades av många som Borlänges mest hatade människa och tvingades alltid titta mig över axeln ett flertal gånger när jag gick själv, även inne i skolans "trygga" lokaler.

Men ni vuxna människor, som jag ska se upp till och lära av, ni är värst tror jag.

Rädslan för att bli kallad rasist eller fascists har er i ett järngrepp. För ni kan ju inte säga ifrån eller ställa er bakom en sverigedemokrat, ni ska inte ens ta i oss med tång.

Under mitt första år i gymnasiet när elever skrek personangrepp, kränkningar och hot åt mig mitt framför era ögon valde ni att blunda. När jag grät för att jag var så rädd för att gå till och från skolan för att gäng förföljde mig, då talade ni om för mig att jag i princip fick skylla mig själv. Men ska jag verkligen behöva göra det? För att jag tror på Sverigedemokraternas politik?

Klart att jag var beredd på mothugg och att få kritik när jag gick med i SDU, det är jag mogen nog att kunna ta till mig och svara på, men det har gått för långt! Det är inte vi sverigedemokrater som skapar hatet, det är ni andra som gör det när ni inte kan respektera någon annans åsikt.

För fråga mina vänner, fråga vem som helst som känner mig, jag är långt ifrån rasist eller fascist. Jag varken kan eller tänker ta ansvar för vad någon annan människa gör, jag kan inte ta ansvar för att en enskild företrädare har sagt något opassande.

Många vill nog kalla detta en snyfthistoria, eller så tycker man att jag borde skylla mig själv. Även ni skrämmer mig, ni som tittar bort och vägrar se sanningen bakom era oskyldiga små gärningar. När ni skriver något litet som att "alla SD:are är rasister" på nätet, eller säger det till oss, det är då ni kastar in mer ved i brasan som leder till att hela helvetet brakar lös.

Och då står vi där med ett "vi och dom"-samhälle.

Det räcker nu!

Jolin Berg,
Ledamot i SDU Dalarna

Hatas det för mycket i dag?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.