Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Invandring kostar 40 miljarder av statens 933 miljarder – vad gnäller ni om?

- 22/09/2015, 09:19
I går presenterades regeringens budget, och Sverigedemokraterna reagerade direkt på Migrationsverkets anslag.
1 av 4

I går presenterades regeringens budget, och Sverigedemokraterna reagerade direkt på Migrationsverkets anslag.

TT/TT

Fredrik Sanz Lerena
2 av 4

Fredrik Sanz Lerena

Privat

Gårdagens budgetpromenad
3 av 4

Gårdagens budgetpromenad

Anders Wiklund/TT

Jimmie Åkesson
4 av 4

Jimmie Åkesson

Lars Pehrson/SvD/TT

Fredrik Sanz Lerena: "Hade SD blivit i regeringsparti i dag hade vårt land tvingats gå igenom en kraftig nedmontering av välfärden"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går kom regeringens budgetförslag inför 2016 ut. Som väntat fick den kritik, trots att den innehöll rejäla satsningar på välfärden.

Regeringens budget innehöll flera viktiga välfärdssatsningar, bland annat på skolan och äldreomsorgen. Utöver det fanns det rum för satsningar på såväl klimat samt arbetsmiljö.

Budgeten borde rimligtvis ha varit efterlängtad med tanke på välfärdssatsningarna, speciellt från SD:s sida, då de länge begärt liknande satsningar. Men reaktionerna blev i stället upprördhet och besvikelse. Exempelvis lades allt fokus på att Migrationsverket skulle få 40 miljarder kronor per år, en siffra som känns liten med tanke på att vår statsbudget årligen hamnar på över 933 miljarder.

Men hur som helst. SD ville ha välfärdssatsningar, fick det men blev inte nöjda. Man kan då tänka sig att SD:s egna budgetförslag innehöll än mer satsningar på barnen och de äldre? Men faktum är att det var tvärtom.

SD – partiet som marknadsför sig som folkets parti – vill alltså dra ner 53 miljarder i stöd på ett enda år till kommunerna, det samtidigt som det avslöjades att SD förhandlar med Svenskt näringsliv bakom ryggen på sina väljare.

De vill alltså satsa på välfärden i praktiken, men dra ner åtskilliga miljarder till kommunerna. Ja, det är inte bara för dig det rimmar väldigt illa. Men trots att den här budgeten finns att läsa för allmänheten är det väldigt få som verkar ifrågasätta den.

SD själva skrev samma dag som budgeten presenterades att de var skulle hjälpa den svenska välfärden, men enligt deras egen budget är det en lögn. För deras budget hjälper inte gamla, inte barn, inte flyktingar, inte invandrare och inte vanliga arbetare. SD:s budget hjälper de som redan har – det vill säga banker och storföretag.

Ni som röstar på SD, är det ett Sverige ni vill skapa? Medan de gör partipolitik på döda flyktingbarn och budgeterar för 53 miljarder mindre i stöd för kommunerna står ni och skriker hur SD är vårt lands enda räddning. Nej, nu är det dags att sluta tro på allt SD säger och i stället kritisera deras konkreta motioner. För hade SD varit i regeringsparti i dag hade vårt land tvingats gå igenom en kraftig nedmontering av välfärden.

Fredrik Sanz Lerena,
Student