1 av 4
- Foto: Privat/TT/Privat
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Låt oss köpa alkohol i vanliga matbutiker

Frans Sporsén och Stina Wernersson: "Vi har en uppmaning till er alla som håller monopolet varmt om hjärtat och det är att fundera över: vad är det ni egentligen försvarar?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Centerpartiets stämma i Falun har nyligen avslutas. Systembolagets tillgänglighet var en fråga som debatterades flitigt. Längre öppettider, mellanöl i matbutiker och möjlighet för andra licensierade verksamheter än det statliga monopolet stod på agendan. Med röstsiffrorna 235 mot 216 står stödet kvar hos Centerpartiet för Systembolagets monopol. Det är dock allt fler som börjat ifrågasätta vad det är man egentligen försvarar.

Dagens system med kraftigt begränsade öppettider uppmuntrar folk att, istället för att köpa en flaska vin när det behövs, bunkra upp hemma. Uppbunkringen sker dessutom i allt högre grad från länder med lägre priser såsom Danmark och Tyskland, ett stort bortfall i skatteintäkter och med stora mörkertal i statistiken. Med Systembolagets begränsade öppettider och med uppbunkringen som resultat vänjer vi oss vid att alltid ha alkohol hemma, istället för att vara trygga med att det går att köpa när det behövs.

De begränsade öppettiderna stoppar inte alkoholister eller ungdomar. De drabbar vanligt folk. Folk som jobbar när Systembolaget har öppet eller bor för långt bort från staden för att hinna in i tid. Längre öppettider gick gladeligen igenom på stämman, men där tog det tyvärr stopp. Centerpartiets Ungdomsförbund anser att vi måste gå längre.

Många brukar hänvisa till vår alkoholkultur som den främsta anledningen till att vi bör ha starkt reglerad alkoholförsäljning och inte tillåta vin eller öl i matbutiker. Det argumentet är en generalisering baserad på gamla traditioner, men om vi ponerar att det stämmer så bör mellanölsförsäljning ändå inte vara ett problem. I vårt grannland, Norge, är försäljning av mellanöl i vanliga butiker laglig – trots detta har de avsevärt lägre alkoholkonsumtion än Sverige.

Systembolaget som koncept behöver inte försvinna bara för att andra licensierade butiker tillåts att sälja alkohol. Ett exempel på detta är att vårt statliga apotek fortfarande finns kvar, trots att monopolet skrotats och fler aktörer tillåtits på marknaden. Att få rätt vin till maten, olika sorters porter till grytan och allt det andra som Systembolaget erbjuder i service kommer inte försvinna bara för att vi ger bryggerier, vingårdar och musterier bättre möjligheter att sälja sina produkter. Det kommer tvärt om kunna bli ännu bättre.

Att tillåta dedikerade butiker som nischar in sig på mikrobrygd hantverksöl, drinkar med tillhörande ingredienser eller närproducerad punsch lär endast leda till ett mer sofistikerat förhållningssätt till alkohol, snarare än lådvinskulturen vi göder idag.

Ett återkommande tema på Centerpartiets stämma är hur vi kan göra det enklare för människor att bo och skapa jobbtillfällen i hela landet och med denna en reform så hade många på landsbygden sluppit långa vägar till stora köpcenter och småföretagare hade gynnats. För det handlar om småföretag som kommer att förhålla sig till reglerna på samma sätt som Systembolaget, men i mer decentraliserad och lokalt anpassad form.

Vi har en uppmaning till er alla som håller monopolet varmt om hjärtat och det är att fundera över: vad är det ni egentligen försvarar?

Frans Sporsén,
Ordförande CUF Göteborg

Stina Wernersson,
Andre vice förbundsordförande
Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF)

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi skrota Systembolaget?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.