Måndag 10 Maj
Stockholm

Till alla flyktingar: "I Sverige tar vi seden dit vi kommer"

Mike Blixt försöker spegla den rådande flyktingsituationen i Sverige med hjälp av ironi.
1 av 3
Mike Blixt försöker spegla den rådande flyktingsituationen i Sverige med hjälp av ironi. Foto: Privat / TT
Hans åsikt är att alla är välkomna och ska respekteras.
2 av 3
Hans åsikt är att alla är välkomna och ska respekteras. Foto: TT
Mike Blixt.
3 av 3
Mike Blixt. Foto: Privat

Mike Blixt: "​Hej och välkommen till Sverige! För allas trevnad finns det några saker vi behöver gå igenom. Nu får du lov att ta seden dit du kommer".

Kommentera (68)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ hans Facebooksida.

Läs mer om honom på hans hemsida.

Hej och välkommen till Sverige!

För allas trevnad finns det några saker vi behöver gå igenom.

Nu får du lov att ta seden dit du kommer. Om det är något vi har här i landet så är det seder. Vi har massor med seder och traditioner som vi värnar om. Ta våra fornminnen som exempel. Dem låter du bli. Det är många som är oroliga för att ni som kommer till vårt land ska sno våra hällristningar. Gör inte det är du snäll! De ska sitta kvar då svensken vallfärdar till dessa varje år för att titta på dem och äta renklämma, dricka O´boy och köpa bärnstenssmycken. Det är en del av vår svenska kultur.

Vi förstår att även du har en kultur och att ni inom den kanske pratar med varandra. Prata inte med dina grannar här. Om det är något vi absolut inte gör i Sverige så är det just detta. Undvik all form av kontakt så långt det är möjligt. Om du nödvändigtvis måste kommunicera med dina grannar, görs detta vanligtvis och enklast via lappar i tvättstugan. Då slipper du komma så nära grannarna.

För du måste komma ihåg att Sverige är ett litet land. Det finns knappt några ytor kvar. Sverige består av 41 miljoner hektar land. 23 miljoner hektar är täckt av skog. Vi har ungefär 2,5 hektar skog per person. En hektar är ungefär 1,4 fotbollsplaner. Så tänk på att svensken behöver sin privata sfär så därför ber jag snällt att du inte tar så mycket plats.

Vi svenskar kommer att prata en hel del om traditioner. Vi har en massa egna traditioner som exempelvis jul och Lucia. Vi ser helst inte att du tar med dina konstiga traditioner till oss utan accepterar de befintliga. På midsommarafton till exempel, räknar vi med att ni skall dansa små grodorna i bar överkropp och foppatofflor runt en stor lövklädd balle. Under påsken klär vi ut våra barn till små “kärringar” och temat för denna högtid är kycklingar. Inte en levande själ kan förklara varför. Men det är bara att acceptera. I Sverige ifrågasätter vi inte sådant. Om vi någon gång ifrågasätter saker, görs detta i tysthet.

När vi dricker sprit däremot ifrågasätter vi allt och pratar politik så vi blir osams. Om du har problem med att dricka sprit bör du börja träna på det omgående. Fira våra traditioner gör vi inte nyktra. Sprit kommer att vara centralt i alla former av umgängen. Ingen sprit. Inget umgänge. På fredagar äter vi tacos. Inget annat. Till det dricker vi lådvin.

Vi förstår att där ni kommer ifrån har ni haft oerhört stora problem och varit med om hemskheter vi inte ens kan föreställa oss. Men i Sverige har vi ett ordspråk vi använder oss av: “Man ska inte jämföra sina egna problem med andras”. I Sverige tampas vi nämligen med enorma problem. Ta till exempel Trillingnötens uttåg ur de svenska folkhemmen eller att Zara Larsson visade bröstvårtan i hopp om att frita den på Instagram. Där kan vi snacka om problem. Sådana här saker upprör svensken. Så till den milda grad att det skrivs insändare. Att skriva en insändare är den yttersta formen av svensk ilska. Du vill inte få en insändare riktad mot dig.

Nu när du är i Sverige skulle vi uppskattar om du kunde dra ditt stå till stacken och betala lite skatt. Vi vet att dina utbildningar inte gäller här men du måste ändå välja ett yrke omgående. Det är nämligen så vi presenterar oss i Sverige. Namn och yrke. Har du höga ambitioner och siktar på att bli något utöver det vanliga, bör du lägga ner dessa omgående. I Sverige tror man inte att man är något.

Vi hoppas du skall trivas här i vårt land även om det för tillfället är lite rörigt då vi har en regering som leds av svetsaren Steffe. Han gör så gott han kan. Men om du biter ihop tre år till så tar Jimmie Åkesson över. Han är en jävel på att spela piano... och på onlinekasino.

Välkommen hit. Vem du än är. Var du än är och tänk på att din mamma inte jobbar här.

---

Eftersom nivån på läsarens förstånd och läsförmåga kan variera, vill jag härmed förtydliga att denna text är ironi. Ironi var hett på 90-talet och innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Publiken, åtminstone en del av den, förutsätts även vara införstådd med detta. Ironi kan vara humoristisk, men behöver inte vara det. Även när den används för att locka till skratt kan avsikten vara att demonstrera ett förakt och undvika öppen konflikt. Det kan handla om att antyda sidor av en företeelse, en person, en tanke etc som man anser svåra eller olämpliga att utpeka öppet.

Mike Blixt

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (68)
Kopiera länk
Dela