Trifa Khaled förklarar varför kampen om antirasism är viktig.
1 av 3
Trifa Khaled förklarar varför kampen om antirasism är viktig. - Foto: Privat / TT
Hon menar att det inte är något hon gör för skoj skull.
2 av 3
Hon menar att det inte är något hon gör för skoj skull. - Foto: Drago Prvulovic MalmBild AB / Drago Prvulovic
Trifa Khaled.
3 av 3
Trifa Khaled. - Foto: Privat

Antirasismen är ingen hobby, det är ett måste för att jag ska överleva

Trifa Khaled: "Att jag känner ilska eller sorg över rasism är inte för att du kritiserar mitt sätt att tänka, utan för att du väljer att driva med något som jag inte ser som en självklarhet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Trifa Khaled är student.

God ton kan vara nödvändigt i vissa situationer och är även ett viktigt sätt att nå fram sitt budskap till en större publik. Med det sagt, så är god ton inte ett måste under argument, för inte alla vill lära ut eller nå ut till en större publik, utan vill bara få sitt sagt. Antalet gånger jag låtit mina känslor gå överstyr vid diskussioner om antirasism är allt för många för att räkna på två händer.

Min entusiasm för kampen om att bli kvitt vardagsrasismen i Sverige är starkare än något annat, och det är kanske just det som får den vanliga Svensson att backa och undra om jag har något vett överhuvudtaget när jag argumenterar för min sak.

Däremot så verkar många tro att min antirasism är något som jag själv valt att engagera mig i, men för mig så är antirasism ett sätt att överleva. Överlava i en värld där rasism blivit så vanligt att folk väljer att blunda för det om det inte kommer från en som alla kommit överens om är rasist, till exempel en SD:are.

Att kritisera vithetsnormer eller beteende som bygger på vår inre smygrasist kan ses som provocerande för många som inte vill inse att de själva kan vara en del av det man kritiserar. Många tror att min antirasism är en hobby som jag på något sätt tycker är kul att hålla på med, och kan därför ta sig rätten att provocera en för att se hur man kommer reagera.

Min antirasism är inte heller ett sätt för mig att starta bråk över Facebook, som många verkar tro. Att jag känner ilska eller sorg över rasism är inte för att du kritiserar mitt sätt att tänka, utan för att du väljer att driva med något som jag inte ser som en självklarhet. Något som jag gör för att ändra hur folk bemöter människor som inte faller in i dem normer som vi har i Sverige. Något som jag gör för att de barn som växer upp inte ska känna samma skam eller sorg över att de inte passar in i dem normer som samhället satt upp.

Det säger mig väldigt mycket om personens världsbild när de tror att antirasism är något som en person själv väljer att engagera sig i eller tror att det på något sätt är kul att provocera personer som engagerar sig i sådana frågor. Om du själv kan välja att bedriva antirasism eller inte så kan det vara det första tecknet på att du är en del av vithetsnormen och har förmodligen inte fått utstå rasism själv.

När en person lever inom en norm så kan det vara väldigt svårt att se vad som sker utanför. Nästa gång du frågar en person som engagerar sig inom olika samhällsfrågor så kan det vara bra att tänka på några saker innan: Frågar du personen för att du är genuint intresserad eller för att du endast vill provocera?

Trifa Khaled

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.