Torsdag 19 Maj
Stockholm

Leo, 12: Vi behöver invandringen – låt inte SD sätta agendan

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Leo Gerdén: "Jag tycker inte att Sverige ska tävla med andra länder om att erbjuda lägst standard för de som söker sig hit".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Leo Gerdén är 12 år gammal och aktiv medlem i Centerpartiets ungdomsförbund.

I söndags var det partiledardebatt i SVT. Många ämnen debatterades men ett avsnitt stack ut från de andra: det om flyktingkrisen. Centerpartiet var det enda borgerliga parti som inte ville följa Sverigedemokraternas invandringsfientliga politik. Jag är stolt över att vara aktiv i ett parti som sätter humanism före populism. Vi vägrar att göra som övriga allianspartier, att gå i SD:s fotspår.

Ett av alla de kontraproduktiva förslag som lagts av övriga allianspartier är det om att införa tillfälliga uppehållstillstånd. Efter tre år, när barnen börjat skolan, föräldrarna lärt sig svenska och börjat söka jobb, tvingas man åka hem för att politiker bestämt att de på kort sikt inte är tillräckligt ekonomiskt lönsamma. Det är både en human och ekonomisk förlust. Företrädare för övriga allianspartier menar att det ökar incitamenten att komma in i arbete. Vad är det för mening att lära sig svenska om man inte vet om man kommer få stanna och använda sina kunskaper? Det skapar bara otrygghet. Då blir bara flyktingmottagandet en kostnad, och inte en ekonomisk, kulturell och mänsklig vinst.

SD ökade, och ökar, i en otrolig fart. De övriga allianspartierna såg detta som en möjlighet att locka väljare. Centerpartiet såg det som ett hot mot vårt öppna och civiliserade samhälle. Det är ingen tillfällighet att de övriga allianspartierna ändrade sin integrationspolitik när SD ökade som snabbast. Jag trodde att högerextremism och borgerligheten var på helt olika sidor. Tyvärr kan jag inte säga samma sak idag. Centerpartiet står på sig och vägrar gå populismens väg. Det som löser problemen är en förbättrad integration.

De övriga allianspartierna pratar om att integrationen ska bli billigare. De vill spara in pengar på dem som har det som allra tuffast, nämligen de som precis har kommit hit. De vill sänka standarden så mycket som möjligt för att pressa människor att komma in i arbete och göra så att de söker sig till andra länder. Jag tycker inte att Sverige ska tävla med andra länder om att erbjuda lägst standard för de som söker sig hit. Tro mig, invandrare vill komma i arbete och bidra, men det tar tid att lära sig språket, förstå vår arbetsmarknad och så vidare. Att investera och satsa på dem som kommer hit är en framtidsinvestering. Många av dem som kommer hit kommer någon gång i arbete, men det tar tid och vi måste låta det göra det.

Sverige är ett litet och exportberoende land i en globaliserad värld. Vi behöver invandring mer än något annat land. Centerpartiet vill satsa på dem som kommer hit och hjälpa dem att komma in i det svenska samhället. Det som behövs är att ge mer pengar till kommunerna så att de kan hantera den rådande situationen genom att erbjuda bättre och snabbare undervisning i svenska samt samhällsorientering, som bör ingå i större utsträckning.

Medan de övriga allianspartierna vill sänka standarden för dem som kommer hit och tävla med andra EU-länder om detta för att slippa undan att ta ansvar, vill vi ha en fortsatt human integrationspolitik. Att satsa på dem som kommer hit är en framtidsinvestering. Populism har gått före humanism för de övriga allianspartierna. De gick SD:s väg för att locka väljare. Men titta på opinionen nu, vilket borgerligt parti är det som har medvind?

Leo Gerdén,

CUF

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela