1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

IS vill sprida skräck, och SVT hjälper till

Bernhardina Hörnstein: "Som Fridolin sa: Rädslan får aldrig vinna. Men det är media som avgör".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Bernhardina Hörnstein är 21 år och historiestudent på Uppsala Universitet.

Terrorism är våldshandlingar som syftar till att sprida skräck hos den allmänna befolkningen.

Målet är att skapa ångest och förmedla bilden av ett kaos. Rädda människor är nämligen oerhört lättpåverkade: de drar slutsatser snabbt, överdriver, generaliserar och sprider osäkerheten till hela sin omgivning.

Även media. Tyvärr visade lördagens rapportering om attentaten i Paris hur omedvetna reportrar och journalister är om deras egen roll i terroristernas planer. SVT:s Kerstin Holm påstod strax före Stefan Löfvens presskonferens att Sveriges hotnivå är hög.

Hon syftade på den skala som ska illustrera vårt nationella säkerhetsläge: Från 1 (inget hot) till 5 (mycket högt hot). Säpo har sedan flera år tillbaka lagt Sverige på nivå 3. Att påstå att 3 av 5 är ett högt tal är som att säga att 60 är ett högt tal i förhållande till 100.

Kerstin Holm överdrev. Under en diskussion om Frankrikes inrikespolitik klumpade Claes Elfsberg ihop flyktingar med terrorister, något som flera tittare tyckte var oerhört smaklöst. Han var också snabb med att påstå att en av terroristerna kommit till Europa som syrisk flykting, trots att det vid tillfället inte var bekräftade uppgifter.

Claes Elfsberg generaliserade och drog förhastade slutsatser. Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, bjöds in till studion. Han var extremt pessimistisk i sin analys och talade enbart om den oro som råder i Europa sedan attentatet. Intervjun skapade en illusion av politisk hopplöshet.

Peter Wolodarski förmedlade bilden av ett kaos. ”Rädslan får aldrig vinna”, kom sedan Gustav Fridolin och sa - med rätta. Tyvärr såg vi rädda korrespondenter och journalister i SVT i lördags och det visar på medias oförmåga att hantera sådana här situationer. Medan de raljerade om hotbilden mot Sverige, ifrågasatte om människor borde våga röra sig fritt på våra gator, talade politikerna istället om trygghet och stabilitet.

Just det som terroristerna vill beröva oss. Politikerna förtjänar större uppskattning för detta. Det är inte medias uppgift att förse allmänheten med tröst, men i unika situationer som denna, när terrorbrott begås, är det faktiskt medias plikt att inte spela terroristerna i händerna.

Jag hoppas att man börjar reflektera över hur rollen som informatör i dessa sammanhang gör att man själv, som journalist eller reporter, filmare eller fotograf, blir en del av terrorismens framgångar eller misslyckanden.

Som Fridolin sa: Rädslan får aldrig vinna.

Det är media som avgör.

Bernhardina Hörnstein

/
SVT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.